Campus
Censuur

Dijkgraaf: onderzoek naar persvrijheid in hoger onderwijs niet nodig

Ondanks ‘meerdere incidenten’, onder meer bij Delta, vindt demissionair minister Robbert Dijkgraaf niet dat de onafhankelijkheid van hogeschool- en universiteitsmedia over de hele linie onder druk staat.

(Foto: Joshua Hoehne/Unsplash)

Dijkgraaf betreurt het dat Delta zich gedwongen zag een artikel over sociale onveiligheid bij het Innovation & Impact Centre offline te halen. ‘Onafhankelijke journalistiek en persvrijheid zijn een groot goed dat te allen tijde bewaakt moet worden’, antwoordt hij op Kamervragen van GroenLinks-PvdA.

Extra aandacht

De onafhankelijkheid van hogeschool- en universiteitsmedia is meerdere malen in het geding geweest, schrijft hij, maar hij ziet nog geen aanleiding voor een breed onderzoek. ‘Maar de journalistieke vrijheid vraagt wel extra aandacht.’

Als het zo uitkomt spreekt hij de besturen van hogescholen en universiteiten ‘expliciet aan’ op het borgen van de journalistieke vrijheid van hun nieuwsmedia. Die moet wat hem betreft worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een redactiestatuut. Hij zal de instellingen erop blijven wijzen dat er plaats moet zijn ‘voor artikelen die kritisch zijn ten aanzien van de eigen organisatie’.

Zwijgbeding niet misbruiken

GroenLinks-PvdA wilde ook weten hoe vaak er zwijgafspraken worden gemaakt in het hoger onderwijs. Dit fenomeen speelde de hoofdrol in het verwijderde en prijswinnende artikel van Delta. Het antwoord op die vraag weet de minister niet, maar zwijgafspraken mogen wat hem betreft niet worden gebruikt ‘om te vermijden dat problemen of conflicten aan het licht komen’.

HOP, Hein Cuppen/Delta

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.