Campus

[BLOG] Ook hertentamens volledig online

Wekenlang was de campus van de TU Delft zo goed als dicht. Nu is er zicht op een gedeeltelijke heropening. Hoe gaat die eruit zien? Met deze blog houden we je op de hoogte.

Het is nog steeds rustig op de campus, maar tijdens de lunch kan het op sommige plekken soms best weer druk zijn. (Foto: Marjolein van der Veldt)

  • Update 29 mei, 14:24 uur
    Een petitie tegen online proctoring bij de TU Delft (waarbij studenten tijdens tentamens met hun eigen webcam en microfoon worden gemonitord) is meer dan duizend keer ondertekend. Sebastian Dumbrava, student technische informatica, startte de petitie. Hij en andere studenten maken zich zorgen over wat RPNow, het Amerikaanse bedrijf dat de TU Delft voorziet van online proctoring software, met hun data gaat doen, maar ook over hackers die hun data stelen. “Deze petitie roept op tot het vinden van meer privacybeschermende beoordelingsalternatieven”, schrijven ze. Voorbeelden zijn alternatieve opdrachten zoals essays, tijdsgebonden tentamens, mondelinge tentamens of open-boek tentamens. Het gebruik van hun gegevens is niet het enige waar de studenten zich zorgen over maken. Ze zijn ook bang voor studievertraging. “Als studenten zijn we gedwongen om aan het eind van dit academisch jaar meer tentamens te maken dan normaal omdat de faculteit geen passende oplossing biedt voor de huidige situatie.” Lees hier meer over de keuzes die de TU Delft heeft gemaakt.
     
  • Update 29 mei, 12:04 uur
    Het aantal aanmeldingen voor bacheloropleidingen op de TU ligt vier procent lager dan vorig jaar, maar is toch hoger dan in 2018. Dit is een standaard fluctuatie, verklaarde vicerector Rob Mudde tijdens zijn maandelijkse overleg met de studentenraad.
    Het aantal aanmeldingen voor masterstudies steeg met tien procent. In het aantal internationale aanmeldingen is nog geen daling waarneembaar. Wat de coronacrisis voor effect heeft op het uiteindelijke aantal nieuwe studenten is nog onbekend. “Hier kunnen we pas echt iets over zeggen na inning of betaling van het collegegeld komende zomer”, liet een woordvoerder eerder weten. 
    Wel wordt een sterke afname in de instroom van uitwisselingsstudenten verwacht nu de meeste buitenlandse universiteiten (voorlopig) hun uitwisselingsprogramma’s hebben stopgezet.
     
  • Update 29 mei, 11:13 uur
    Al het onderwijs op de TU Delft, inclusief (her)tentamens, zal in de perioden Q4 en Q5 (de zomerherkansingen) online plaatsvinden, ondanks de aankondiging van nieuwe versoepelingen van de coronavirusmaatregelen.Het college van bestuur heeft dit besluit genomen om docenten voldoende tijd te geven om hun onderwijs voor te bereiden. Er was behoefte aan duidelijkheid, vertelde vicerector Rob Mudde aan de studentenraad.
     
  • Update 29 mei, 10:17 uur
    Tot nu toe dienden ongeveer dertig studenten een verzoek in bij het TU Delft solidariteitsfonds, dat is beschikbaar gesteld voor studenten die door de coronacrisis in acute financiële nood verkeren. Vicerector Rob Mudde liet in het maandelijkse overleg met de studentenraad weten dat van de dertig aanvragen er inmiddels vijftien zijn verwerkt. Studenten in financiële nood kunnen het fonds aanschrijven via hun studieadviseur. Behalve het solidariteitsfonds biedt de TU ook andere vormen van tegemoetkoming. Zo gaat ze onder andere coulant om met de betalingstermijnen van het collegegeld.
     
  • Update 28 mei, 17:44 uur
    Vanaf 2 juni gaat sportcentrum X weer open. In eerste instantie zijn alleen buitensporten toegestaan waarbij zonder aanpassingen of extra maatregelen anderhalve meter afstand mogelijk is. De eerste sport die aan dit criterium voldoet is tennis. De heropening van X maakt deel uit van een geleidelijke terugkeer van activiteiten op de campus. Blijft de hoeveelheid mensen op de campus en X beheersbaar, dan zullen andere sporten volgen.
     
  • Update 25 mei, 14:21 uur
    De anderhalvemetersamenleving vraagt volgens IO-hoogleraar Deborah Nas om technische expertise. Samen met collega’s heeft ze al het Delftse Covid-19-onderzoek bijeen gebracht. Lees hier meer.
     
  • Update 25 mei, 13:10 uur
    Nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen maken tentaminering op de campus mogelijk, maar de TU Delft is dat niet van plan. Ze houdt vast aan een eerder besluit om het onderwijs en de tentaminering van het vierde kwartaal (Q4) geheel online te organiseren. Dit schrijft de universiteit in een update. Wel onderzoekt de TU of en onder welke voorwaarden kleinschalige practica en afstudeerwerk vanaf 15 juni weer op de campus kunnen plaatsvinden. Over eventuele versoepelingen na Q4 doet de TU nog geen uitspraken. Momenteel denken vijf werkgroepen hierover na.
     
  • Update 25 mei, 13:01 uur
    De TU Delft werkt aan de invulling van de introductieweken en onderwijs voor nieuwe studenten. Het plan is om het beste van digitaal en kleinschalig met elkaar te verenigen. Desondanks maken Delftse studentenverenigingen zich grote zorgen over de gevolgen van een digitale of kleinschalige introductieweek.
     
  • Update 20 mei, 18:33 uur
    Studentenverenigingen in Delft blijven vooralsnog dicht tot 1 september. Dat laat de gemeente weten na eerdere vragen van Delta. De gemeente zegt hiermee landelijk beleid te volgen, dat bepaalt dat ‘kantines (inclusief terrassen) en kleedkamers van (sport)verenigingen en sociëteiten blijven gesloten tot 1 september’. Ook nachtclubs, danscafés en discotheken blijven gesloten tot 1 september. Daarmee heeft Delft de knoop doorgehakt over de vraag of studentenverenigingen onder gewone horeca zouden vallen. Dan hadden ze per 1 juni open gemogen.
     
  • Update 20 mei, 15:47 uur
    Het gedeeltelijk openstellen van de campus voor praktijkonderwijs en tentamens biedt ook perspectief voor horecaondernemers, laat Pieter de Graaf, manager contracts events, weten. “Er is aan Cirfood en haar ondernemers gevraagd of zij bereid zijn per 2 juni te openen.”

    Dat is goed nieuws voor Frank en Elise van Chicken Curry & Chips (CC&C). Zij openen direct op 2 juni de deuren van hun foodtruck. “In eerste instantie staan we twee weken lang iedere dag van 11.00 tot 14.00 uur op Freezone C”, vertelt eigenaar Frank Soekarnsingh. Na deze twee weken volgt een evaluatie met de TU Delft.

    CCenC.jpg

    Om coronaproof te werken heeft Soekarnsingh allerlei maatregelen genomen. Zo hangt er een plastic scherm aan de voorkant van de truck en met uitgemeten rijen houden klanten ten alle tijden 1,5 meter afstand tot elkaar. “Belangrijk is dat iedereen zich ook na het afhalen aan de regels houdt, het is  niet voor niets een grab & go concept.”

  • Update 20 mei, 15:25 uur
    Vandaag heeft de vereniging van universiteiten (VSNU) een protocol voor een herstart openbaar gemaakt, een beknopt document met praktische regels en goede voornemens voor het universitair onderwijs na 15 juni. Hygiëne speelt een grote rol. Bij alle ingangen komt desinfecterende gel of, waar mogelijk, een wasbak met zeep te staan. Handenwassen is van groot belang, net zoals het schoonmaken van onderwijsruimtes en apparatuur. Maar hoe strikt moet je zijn, en wat is er mogelijk? Er is ruimte voor instellingen om ‘eigen afwegingen’ te maken, schrijft de VSNU. De universiteiten zoeken naar ‘maatwerk’ voor de omgang met medewerkers en studenten uit risicogroepen. Deze mensen (ouderen en longpatiënten bijvoorbeeld) mogen van de campus wegblijven. Zij komen alleen ‘op basis van vrijwilligheid’. De instellingen zouden ook graag iets ruimere openingstijden hanteren. (HOP)
     
  • Update 20 mei, 11:40 uur
    Met een verbod op evenementen tot honderd personen, kan de OWee voor het eerst in 46 jaar niet in de gebruikelijke vorm doorgaan. Wat betekent dit voor de Delftse studentenverenigingen? Lees het artikel.
     
  • Update 20 mei, 9:29 uur
    Doordat de druk op de IC’s verminderd is, zullen de op de TU ontworpen noodbeademingsapparaten niet ingezet worden. Maar, mocht er opnieuw een grote uitbraak plaatsvinden, dan kan productie van deze apparaten meteen beginnen. Lees verder.
     
  • Update 20 mei, 9:26 uur
    Onderwijsactiviteiten en tentamens moeten zich vanaf 15 juni tussen 11.00 en 15.00 uur of na 20.00 uur gaan afspelen, zodat studenten buiten de spits kunnen reizen. Maatwerk is mogelijk, staat in de informatie van de Rijksoverheid. Dat laatste lijkt een handreiking aan kritische onderwijsbestuurders. Geert ten Dam, voorzitter van de Universiteit van Amsterdam, waarschuwde afgelopen weekend voor de gevolgen van de beperkingen. Er mogen niet zoveel studenten in de gebouwen zijn. Als ze dan ook nog eens laat beginnen en vroeg weggaan, blijft er maar weinig over. Wat misschien helpt: de lessen en tentamens mogen ook vóór 15.00 uur van start gaan en pas ná 20.00 uur afgelopen zijn. (HOP)
     
  • Update 19 mei, 19:55 uur
    Vanaf 15 juni kunnen tentamens en praktijkonderwijs in het hoger onderwijs weer op de instelling plaatsvinden. Deze momenten moeten zo worden gepland dat studenten niet in de spits hoeven reizen. Dit maakte Mark Rutte vanavond bekend tijdens de persconferentie over de coronaversoepelingen. Hoe de TU Delft met deze aanpassingen zal omgaan en wat dat zal betekenen voor de roosters, is nog niet duidelijk.
     
  • Update 19 mei, 19:51 uur
    Feestcafés, discotheken en clubs blijven ook na 1 juni gesloten. “Het risico op verspreiding van het virus is hier te groot”, meldde premier Mark Rutte. Wat dit betekent voor de studentenverenigingen is niet bekend. De gemeente Delft worstelt met de vraag of een studentenvereniging met eigen horecavoorzieningen onder horeca vallen of niet.
     
  • Update 19 mei, 19:46 uur
    Tijdens de persconferentie riep premier Rutte op om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit betekent dat ook TU-medewerkers vooralsnog zoveel mogelijk aan huis gekluisterd zijn.
     
  • Update 19 mei 19:44 uur
    Musea kunnen op 1 juni weer open, mits bezoekers zich vooraf aanmelden of kaartjes kopen. Dit betekent dat ook het Science Centre Delft weer toegankelijk zal zijn. Dat liet eerder weten op 6 juni de deuren te willen openen. Vanaf dan geldt een aangepast programma dat voldoet aan de richtlijnen van het RIVM.
     
  • Update 19 mei, 19:00 uur
    Vijf werkgroepen zijn vorige week al begonnen met onderzoek naar hoe de anderhalve-meteruniversiteit eruit moet gaan zien. Hoe gaat dat in zijn werk? Rector magnificus Tim van der Hagen legt het uit.

Wat ging er vooraf aan de heropening van de campus? Onze vorige liveblog vind je hier.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.