Onderwijs

Kwart internationale studenten komt niet

Slechts vier op de tien aspirant-studenten van buiten Europa is nog steeds vastbesloten om naar Nederland te komen, blijkt uit een enquête van Nuffic.

Wat de coronacrisis voor effect heeft op het aantal aanmeldingen van buitenlandse studenten aan de TU Delft, is nog onbekend. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Door de coronacrisis is de kans groot dat hogescholen en universiteiten straks minder buitenlandse studenten kunnen verwelkomen. Maar hoeveel minder?

Internationaliseringsorganisatie Nuffic peilde eind april de meningen van 941 potentiële studenten uit landen zoals China, India en Brazilië. De enquête werd uitgezet in de tien niet-EU-landen waar Nuffic een zogeheten Netherlands education support office (Neso-kantoor) heeft.

Ook tijdens de coronacrisis blijft de belangstelling voor een studie aan een Nederlandse universiteit of hogeschool groot, meldt Nuffic. Tachtig procent van de ondervraagde studenten is daar nog steeds in geïnteresseerd.

Van die groep wil 40 procent zich nog altijd inschrijven. Ongeveer een kwart denkt er door de coronacrisis van af te moeten zien. Ruim een derde twijfelt nog.  

Goede optie
Van de potentiële studenten antwoordt 38 procent dat ze op dit moment zoals gepland naar Nederland willen komen om fysieke werkgroepen en colleges te volgen. Eén op de tien studenten vindt online onderwijs juist een goede optie.

Anderen stellen hun komst liever uit, tot het eerstvolgende startmoment (14 procent) of anders tot volgend studiejaar (21 procent). Een klein deel (4 procent) kiest voor een opleiding in eigen land en 13 procent verkeert nog in twijfel.

‘Het is de vraag of internationals het aandurven te kiezen voor een studie in het buitenland’

Geldzorgen
Wie in Nederland wil studeren, moet natuurlijk wel op het vliegtuig kunnen stappen. Ruim de helft van de ondervraagde studenten vreest door reisbeperkingen niet hierheen te kunnen komen. Er zijn ook geldzorgen: studenten denken minder makkelijk een studiebeurs te kunnen krijgen of zitten door de coronacrisis in onzekerheid over hun inkomen.

De komst van buitenlandse studenten houdt de gemoederen al langere tijd bezig. Het Britse onderzoeksbureau QS stelde al eerder dat ruim de helft van de jongeren zijn studieplannen naar Europa een jaartje uitstelt vanwege het coronavirus.

Delftse aanmeldingen
Wat de coronacrisis voor effect heeft op het aantal aanmeldingen van buitenlandse studenten aan de TU Delft, is nog onbekend. “Hier kunnen we pas echt iets over zeggen na inning of betaling van het collegegeld komende zomer”, vertelt een TU-woordvoerder. “Een deel van de studenten die zich (voor)aanmelden zien uiteindelijk af hun inschrijving, ze gaan bijvoorbeeld ergens anders gaan studeren. Daarnaast speelt er in deze situatie meer, want los van mogelijke reisbeperkingen in Nederland of het thuisland is de vraag of internationals het nu aandurven om te kiezen voor een studie in het buitenland.”

HOP, Evelien Flink / Delta, Marjolein van der Veldt

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.