Welke onderwerpen trokken in 2023 veel lezers? Delta zet ze voor je op een rij.
Delen
Wetenschap
- De TU krijgt ‘de meest geavanceerde robuuste trambaan van Europa’, noteerde Delta eind april in het best gelezen wetenschapsstuk van 2023 over tramlijn 19. Het is een dossier dat campusbezoekers al sinds 2001 bezighoudt. Toen het artikel uitkwam leek het plausibel dat de tram voorjaar 2024 over de campus zou rijden. Helaas liggen de werkzaamheden sinds de zomer weer stil vanwege leveringsproblemen.
- Ook ‘Piepen, brommen, suizen’, ons artikel over tinnitus (oorsuizen), sprak veel mensen aan. Vooral het nieuws dat onderzoeker Wouter Serdijn (faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) samen met de kliniek BRAI3N uit Gent werkt aan een combinatietherapie van elektrische pulsjes en geluid.
- Het is een modern dilemma: mag of moet een wetenschapper stelling nemen in het maatschappelijk debat. Onderzoekers Riccardo Riva en Wim Uijttewaal vertelden in ’Professor wil toga wel drooghouden bij demonstratie’ waarom zij deelnamen aan een klimaatdemonstratie op en rond de A12 in Den Haag. Beiden werken aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.
- De terugkeer van quantumprofessor Leo Kouwenhoven naar de TU Delft werd pas rond Sinterklaas bekend, maar leverde toch een van de best gelezen berichten op. Delta zette de 10 jaar lange rollercoaster van koninklijk bezoek tot onderzoek naar wetenschappelijke integriteit op een rij.
- En weer voelden veel wetenschappers zich geroepen stelling te nemen in een maatschappelijk debat. Nadat de PVV als grootste partij uit de verkiezingen tevoorschijn was gekomen wezen veel hoger-onderwijsbestuurders op de kracht van internationalisering en verbinding. Zo ook TU-rector Tim van der Hagen.
(Buiten) de campus en studentenleven
- Paternalisme en oneerlijke machtsverhoudingen waren voor planeetwetenschapper Daphne Stam reden om te vertrekken bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. In het best gelezen Campus-artikel van Delta vertelt ze wat eraan voorafging. “Er werden de hele tijd beslissingen over mij genomen, zonder dat er met mij werd overlegd.”
- Zet ‘naakt’ in de titel, en mensen klikken erop. Zo kwam het artikel ‘College sluit Wolbodo uit van OWee om naaktmodel’ op de tweede plaats. Het ging om een ludieke actie van ‘mensenvereniging’ Wolbodo: een workshop modeltekenen voor dames met een manlijk model tijdens de Ladies Intro vanwege het artistieke karakter van de vereniging. Maar dat pakte averechts uit.
- Het bericht dat de gemeente Delft de OWee een week wilde vervroegen tot de laatste schoolvakantieweek zodat burgers er minder overlast van zouden ondervinden veroorzaakte eind januari opschudding. Behalve organisatorisch ongemak bleek dat besluit te leiden tot minder nieuwe leden bij studentenverenigingen.
- Actiegroep End Fossil wil dat de TU samenwerkingen met de fossiele industrie verbreekt. Om hun eis kracht bij te zetten bezetten ze in mei het onderwijsgebouw Pulse. Delta hield een goed gelezen live-blog bij en rapporteerde dat de laatste betogers rond half één ’s nachts onder politiebegeleiding het pand verlieten.
- Handig en geheel legaal is de truc die bachelorstudent Ellen Pruijn (TU Eindhoven) bedacht om alsnog basisbeurs te ontvangen. In haar geval zo’n 3.400 euro. Ze liet haar studiefinanciering een paar maanden stopzetten om die in september weer te laten beginnen – maar dan mét de teruggekeerde basisbeurs. Lees hier de details.
Opinie
- Begin dit jaar keerde Dap Hartmann terug als columnist. Zijn eerste betoog, over het nieuwe alcoholbeleid op de campus, werd meteen het best gelezen opinieartikel van 2023. Proost!
- Tim de Zeeuw maakt zich als hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden jarenlang schuldig aan ernstig grensoverschrijdend gedrag. De universiteit stuurde hem de laan uit en verschillende organisaties verbraken hun banden met hem. Heeft De Zeeuw echt kwalijke dingen gedaan die harde sancties rechtvaardigen? Dan wil Dap Hartmann dat dit expliciet wordt gemaakt.
- Een hattrick voor Hartmann. ‘Een ware lust voor het oog’, noemt hij het nieuwe lichtblauwe duurzame plastic bestek van de TU Delft ironisch. Hij legt in deze column haarfijn uit waarom.
- Als promovendus wiens onderzoek gedeeltelijk wordt gefinancierd door Shell, heeft Hugo-Pieter Iglesias van Montfort enkele vragen en opmerkingen voor de klimaatactivisten van End Fossil. (English only)
- In een open brief vraagt het bestuur van de islamitische studentenvereniging Ibn Firnas, het college van bestuur om neutraal te blijven ten aanzien van de oorlog in het Midden-Oosten. (English only)
Onderwijs
- Kunstmatige intelligentie die schrijf- of programmeeropdrachten van studenten maakt: het veelbesproken ChatGPT kan dat. Gaan TU-studenten daar verantwoordelijk mee om en wat moeten docenten ermee?
- Het commerciële AthenaStudies gebruikt studiegroepen op Whatsapp om onder meer examentrainingen te slijten. Onderwijsdirecteur Ruud Balkenende (Industrieel Ontwerpen) noemt het ‘moreel verwerpelijk’ en Delftse studenten ergeren zich. “Ik snap dat AthenaStudies studenten kan helpen met voorbereiden voor tentamens, maar ze doen dit op een heel indringende manier.”
- Een bommetje van minister Dijkgraaf (Onderwijs). In mei maakt hij bekend vanaf studiejaar 2025/2026 het bindend studieadvies te willen verlagen naar maximaal dertig punten. Dat moet bijdragen aan ‘het verbeteren van het studentenwelzijn. Slecht idee, vinden het college van bestuur en de studentenraad van de TU.
- De TU wil een vestiging openen in Rotterdam, op termijn ‘een volledige campus met een substantieel aantal studenten’. De Rotterdamse vestiging maakt deel uit van het plan Contouren 2030 dat groei van de TU en minder drukte op de Delftse campus combineert.
Caspar Chorus (decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen) en Han Derkx (voormalig directeur ICT) zijn als verkenners vooruitgestuurd. Zij zullen nieuwe opleidingen en de daarmee verweven onderzoeks- en innovatieactiviteiten onder de loep nemen. - De winst voor PVV en NSC bij de Tweede Kamerverkiezingen kan gevolgen hebben voor het hoger onderwijs. Zo willen beiden partijen de internationalisering een halt toeroepen. Buitenlandse studenten blijven vanzelf weg als ze de taal niet spreken, is de gedachte van deze partijen. In aanloop naar de verkiezingen pleitte NSC-leider Pieter Omtzigt al om Nederlands binnen drie of vier jaar weer de voertaal op universiteiten te maken.
Marjolein van der Veldt
m.vanderveldt@tudelft.nl
Jos Wassink
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.