Campus
Serie: Olympische Spelen

De weg naar Parijs: Roos de Jong

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 7: roeier Roos de Jong.

(Foto: Sam Rentmeester)

Een jaar geleden bereidde je je samen met Laila Youssifou voor op deelname aan de Olympische Spelen in de dubbeltwee. Nu verschijn je in Parijs aan de start in de dubbelvier. Hoe heb jij die omschakeling ervaren?

Je werkt elke dag om je doelen en dromen te verwezenlijken, dat was voor ons om goud te winnen in de dubbeltwee. Wanneer de hoofdcoach besluit dat de opstelling van de boot verandert, voelt het een beetje alsof je droom wordt afgenomen. In korte tijd moet je met je nieuwe ploeg een band opbouwen, elkaar leren vertrouwen en werken naar een nieuw doel: winnen in de dubbelvier. Een uitdagend proces, waarin Laila en ik in het begin veel steun aan elkaar gehad hebben. Inmiddels vormen we met z’n vieren een goed team.”

Is dit de ultieme bootsamenstelling?

“Ik hoop het wel! Ploeggenoten Bente Paulis en Tessa Dullemans zijn explosieve roeiers. Ze kunnen hard starten en eindsprinten. Laila en ik zijn goed in het varen van een vlakke race. Door onze krachten te bundelen denk ik dat we samen een hele snelle twee kilometer kunnen roeien.”

Je teamgenoten Laila en Tessa zijn ook TU-studenten. Daarmee is de dubbelvier een ‘Delftse’ boot. Hoe is dat?

“Ik vind het bijzonder en daarnaast is het een leuk toeval, of misschien ook niet, dat we met elkaar in de boot zitten. We vinden het leuk om samen creatieve dingen te doen, zoals breien en haken. Tessa en ik maken nu bijvoorbeeld een tas van gerecyclede plastic flessen.”

‘Momenteel bestaat mijn leven eigenlijk alleen uit trainen en herstellen’

Hoe schat je jullie medaillekansen in?

“De afgelopen wereldkampioenschappen wonnen we zilver. Ik heb er vertrouwen in dat we mee kunnen doen voor goud, maar het veld is sterk en aan elkaar gewaagd.”

Dit zijn jouw tweede Spelen. Waar kijk je het meest naar uit?

“De vorige Spelen in Tokyo waren erg gek door de coronamaatregelen en dat vond ik best stressvol. Mijn beide coaches raakten op het toernooi besmet en moesten het evenement verlaten. Mijn ploeggenoot Laila en ik waren erg bang dat ook wij positief zouden testen. We zaten toen vooral op onze hotelkamer, dus ik kijk er erg naar uit dat dit keer mijn familie, vrienden en verenigingsgenoten erbij zijn. Het is een moment waar je zolang naartoe hebt gewerkt. Dat moment met hen delen is erg bijzonder.”

Jullie verblijven tijdens de Spelen niet in het Olympisch dorp, maar op een locatie bij de roeibaan. Hoe zorg je ervoor dat je toch wat van het Olympische gevoel meekrijgt?

“Het is jammer om niet in het Olympisch dorp te slapen, want dat is toch wat de Spelen bijzonder maakt. Tegelijkertijd is het fijn dat we tijdens het toernooi niet te veel afleiding hebben. Het roeitoernooi is gelijk in de eerste week en ik blijf tot en met de sluitingsceremonie in Parijs. Er is dus genoeg tijd om wat van de stad te zien.”

Hoe zal je tijd er na Parijs qua sport en studie uitzien?

“Momenteel bestaat mijn leven eigenlijk alleen uit trainen en herstellen. Ik heb van september tot en met januari aan mijn afstudeerproject gewerkt, maar dat staat al een tijdje op pauze. Na Parijs ga ik eerst op vakantie. Ergens in september wil ik mijn afstudeerproject oppakken, zodat ik aan het einde van het eerste semester kan afstuderen. Ik weet nog niet of ik in die periode ook ga roeien, maar elke dag sporten vind ik sowieso fijn. Ik heb me ook ingeschreven voor de halve marathon in Amsterdam half oktober, omdat ik bang was om in een gat te vallen na de Spelen. En ik zou heel graag weer een keer willen skiën.”

Wie: Roos de Jong
Geboren: 23 augustus 1993
Studie: Architecture, Urbanism and Building Sciences (master)
Sport: Roeien
Vereniging: DSR Proteus-Eretes
Ploeg: Nederlands roeiteam, dubbelvier 
Positie: 3 (plek achter de slagvrouw)
Status: Boot gekwalificeerd voor Parijs

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.