Dewis, het Delftse netwerk van vrouwelijke wetenschappers, veroordeelt het geweld in Iran en steunt Iraniërs aan de TU. Intussen gaan de protesten in Iran door.
Het netwerk Delft Women in Science (Dewis) veroordeelt ‘de gewelddadige aanvallen op burgers en studenten tijdens de protesten die volgden op de dood in gevangenschap van Mahsa Amini’ en is solidair ‘met alle vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting’. Dat staat in een solidariteitsverklaring (in het Engels) van dit netwerk van vrouwelijke wetenschappers aan de TU Delft met vrouwen ‘en hun bondgenoten’ in Iran. De verklaring is dus niet van het college van bestuur van de TU Delft, dat meerdere oproepen van promovendi heeft gekregen om die in het openbaar te geven.
Dewis schrijft dat Iraniërs aan de TU Delft zich ‘onmogelijk’ kunnen concentreren en functioneren, doordat zij ‘een zeer pijnlijke tijd’ doormaken ‘met diepe zorgen’ over familie en vrienden in Iran, die ook nog eens moeilijk te bereiken zijn. Mensen die hulp nodig hebben, kunnen volgens Dewis terecht bij hun leidinggevenden, vertrouwenspersonen of bedrijfsmaatschappelijk werkers (intranet). Ook voor studenten zijn er allerlei vormen van steun, waarvoor Dewis doorverwijst naar de welzijn en studie-website van de TU.
- Op 9 november tussen 12:30 en 13:30 uur organiseert Dewis een ‘Virtual Coffee’-bijeenkomst via Zoom voor iedereen die ‘bezorgdheid wil uiten’ of een mening of visie wil geven over de situatie in Iran in het algemeen en de situatie van vrouwen in het bijzonder.
De grootschalige protesten in Iran begonnen nadat Mahsa Amini werd opgepakt door de Iraanse ‘zedenpolitie’ omdat ze de islamitische kledingvoorschriften zou hebben overtreden en later door politiegeweld om het leven kwam.
Er zijn al vierhonderd demonstranten gestorven
In vijftien Iraanse steden braken protesten uit waarbij honderden vrouwen hun hoofddoeken afwierpen en hun haar afknipten. Er doen veel studenten van verschillende universiteiten aan mee, meldden onafhankelijke Iraanse media. Op 6 oktober zouden er 116 studenten zijn opgepakt. Vorige week boycotten Iraanse studenten de colleges en eisten ze dat hun medestudenten zouden worden vrijgelaten.
Campusprotesten
De Iraanse president Ebrahim Raisi had een week eerder olie op het vuur gegooid tijdens een toespraak op de Alzahra Universiteit in hoofdstad Teheran. Hij waarschuwde voor de invloed van buitenlandse mogendheden die universiteiten zouden gebruiken voor hun ‘kwade doelen’. Veel vrouwelijke studenten riepen hem toe dat hij ‘moest oprotten’ en dat de onderdrukkers ‘dood neer konden vallen’.
Om de gemoederen tot bedaren te brengen kwam de regering met een plan voor speciale zones op campussen waar docenten en studenten vrijelijk konden discussiëren. De studenten hoonden het weg: ze zien het vooral als een zoethoudertje. Ondanks de felle repressie zijn er nog altijd grote demonstraties. Er zijn inmiddels twintigduizend demonstranten opgepakt en vierhonderd gestorven.
Steunbetuigingen
Wereldwijd kunnen de demonstranten op veel sympathie rekenen. Zondag kwamen er zeker duizend mensen naar een grote steunbetuiging op de Dam in Amsterdam. De afgelopen weken waren er ook al bijeenkomsten in Den Haag en Eindhoven en herdachten Iraanse studenten Mahsa Amini op de TU Delft en op de Vrije Universiteit.
De Erasmus Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen hebben zich solidair verklaard met de demonstranten in Iran, net als wetenschapsgenootschap KNAW. De Nederlandse regering heeft het geweld al eerder veroordeeld, blijkt uit antwoorden van minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoeksta op Kamervragen van GroenLinks. Hij wil dat de EU Iran mensenrechtensancties oplegt.
Delta, Saskia Bonger / HOP, Peer van Tetterode
- Lees ook deze brieven: TU, toon betrokkenheid bij Iran en Iraniërs in Delft en Diversity and inclusion in traumatic times (English only)
Comments are closed.