Onderwijs

​Patstelling over RAS-maanden

De studentenraad en het college van bestuur zijn in een patstelling terechtgekomen over bezuinigingen op RAS-maanden. Het cvb vindt dat de studenten maar moeten nadenken over een oplossing.

De studenten begonnen de overlegvergadering afgelopen maandag op een verwijtende toon door te schetsen hoe er al twee jaar wordt gesproken over bezuinigingen op de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS). Deze maand zou er een besluit moeten worden genomen, omdat veel studentenbesturen nu bezig zijn met hun opvolging.


Begin oktober nog had de studentenraad (sr) voorgesteld om een vorm van collegegeldvrij besturen in te voeren, maar dat zag het college van bestuur (cvb) niet zitten. Dat kwam begin december zelf met een voorstel om zestig procent van het collegegeld van studentbestuurders te compenseren en tien procent van de fulltime bestuursfuncties om te zetten naar halftijds functies, maar daar ging de sr niet mee akkoord. “En nu, één dag voor deze vergadering, horen we dat er geen voorstel komt van het cvb”, zei Julie Fraiture namens de sr. “Dat vinden wij onacceptabel.”


Mulder merkte op dat ze dit een ‘felle toon’ vond en schetste haar eigen perceptie: als ze vorige week een besluit had genomen, had ze de zaak ‘onnodig onder druk’ gezet. Bovendien is de minister ook nog met dit onderwerp bezig. Mulder zei dat ze met de vorige sr afspraken had kunnen maken over de overschrijding van het budget, dat ze daarna al tweemaal met drie ton had verhoogd. Ze was niet blij toen de sr vervolgens kwam met zijn voorstel voor collegegeldvrij besturen.


Uiteindelijk had ze de fulltime bestuurders voor een deel tegemoet willen komen, maar wilde ze ook naar hun aantal kijken: 153. De sr moest van Mulder maar eens vertellen hoeveel fulltime studentbestuurders er in andere steden zijn. “Ik hoorde van een universiteit die er nul heeft”, zei Mulder er zelf maar meteen achteraan.


Fraiture vond dit geen argument om de fulltime bestuurders collegegeldvrij besturen te onthouden. Daar hadden zij in andere steden namelijk wél recht op. Mulder herhaalde daarop dat de minister er nog niet over uit is en vroeg of het niet mogelijk was om fulltime besturen naar zes maanden terug te brengen.


Fraiture overhandigde Mulder vervolgens een brief van 26 studentenorganisaties met daarin hun argumenten voor compensatie. Op haar vraag wat hun analyse was, kreeg Mulder als tegenvraag waarom ze parttime posities wilde. Twee jaar geleden had de sr immers al veel concessies gedaan. Fraiture wilde niet ingaan op Mulders vraag of verenigingen met minder maanden toe kunnen.


Getergd gooide Mulder het vervolgens over een andere boeg. “Vinden jullie mijn rol alleen maar een financiële of mag ik er ook inhoudelijk naar kijken? Elke twee jaar mag ik er drie of twee ton bij optellen. Nemen jullie een loopje met mij?”


Fraiture antwoordde dat het de TU maar maximaal twintigduizend euro opleverde als tien procent fulltime werd omgezet naar halftime. “Dat weegt niet op tegen de moeite die verenigingen in bestuurswerk stoppen.” Mulder erkende dat dat een klein stapje was: “Ik had ook 25 procent kunnen doen. Realiseer je dat we een RAS-regeling van 1,9 miljoen euro hebben. Blijkbaar mag ik daar niks over vinden. Dat vind ik onplezierig.”


“Wij zijn niet onwrikbaar”, zei Fraiture. De sr was namelijk al gezakt wat betreft het honderd procent collegegeldvrij besturen, maar gaat alleen niet akkoord met de genoemde tien procent. Beide partijen kwamen er niet uit. De sr wil voor februari duidelijkheid voor fulltime bestuurders in spe, Mulder zei dat er duidelijkheid is met de huidige RAS-regeling. “Als jullie nadenken over die tien procent zijn we eruit”, zei ze. “Ik ben klaar met deze discussie. Gaan jullie maar nadenken over een oplossing.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.