Het college van bestuur van de TU loopt niet warm voor een voorstel van de studentenraad om een vorm van collegegeldvrij besturen in te voeren.
Om in aanmerking te komen voor de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS) moeten studentbestuurders ingeschreven staan bij de TU, maar maken ze een jaar lang nauwelijks gebruik van datgene waarvoor ze betalen, namelijk faciliteiten als colleges, tentamens en studieplekken. De sr vindt dat onacceptabel en stelt daarom voor ze maandelijks te compenseren met een twaalfde deel van het collegegeld, bovenop hun RAS-maand.
Zo zouden de studentbestuurders niet meer ‘onterecht collegegeld’ betalen en niet alleen uit de elite komen die het zich kan veroorloven een jaar collegegeld te betalen. De RAS zou ervoor zorgen dat studenten harder studeren om aan de voortgangseisen voor RAS-maanden te voldoen. Verder zouden ze tijdens het bestuursjaar een vak kunnen inhalen om studievertraging te voorkomen.
Het voorstel zou de TU 4,5 ton gaan kosten, aldus de sr. ‘Veel geld’, vond collegelid Anka Mulder. Te meer omdat er al afspraken zijn om de uitgaven voor de RAS binnen de begroting te krijgen. Dat is vooralsnog niet gelukt. Vorig jaar gaf de TU nog 1,9 miljoen euro uit aan de RAS in plaats van een afgesproken 1,5 miljoen euro, zo hield Mulder de raad voor. Zij stelde voor om eerst maar eens te kijken naar de kosten van 2014.
De raad vond daarop dat Mulder ‘financiën boven rechtvaardigheid’ stelde. “Studenten betalen onterecht collegegeld, dat is heel ernstig”, zei Orasfractielid Julie Fraiture. “Het gaat om een kleine tweeduizend euro.” Mulder zei daarop dat als studenten RAS-maanden en collegegeld terugkrijgen, ze wel met het openbaar vervoer kunnen blijven reizen en kunnen blijven lenen. “Dat is per saldo gunstig.”
Omdat een aantal universiteiten al iets vergelijkbaars heeft ingevoerd, wilde Mulder die opties nog wel eens bekijken. “Misschien moet er meer ruimte in de RAS komen of moeten er minder bestuursfuncties zijn.”
Comments are closed.