Onderwijs
Ongelijke beloningen

CPB-onderzoek: hoogste stagevergoeding voor technische wo-student

Studenten krijgen relatief steeds minder stagevergoeding, ziet het Centraal Planbureau. Technische studenten komen goed uit de bus: zij krijgen gemiddeld genomen de hoogste vergoedingen.

(Foto: This Is Engineering via Unsplash)

Translation in progress

Masterstudenten kregen in 2016 gemiddeld 400 euro en omgerekend in prijzen van die tijd ontvingen ze in 2023 nog maar 350 euro. Dat zegt het Centraal Planbureau, dat in opdracht van het ministerie van Onderwijs onderzocht hoeveel studenten tussen 2016 en 2023 een vergoeding kregen.

De sectoren waar stagiairs vanuit de TU Delft terechtkomen, zijn relatief goed betaalde (zie pagina 15 van het CPB-rapport). WO-masterstudenten die stagelopen in de sector natuurwetenschappen, wiskunde of informatie krijgen gemiddeld genomen de hoogste vergoeding van alle stagelopende studenten, zo’n 430 euro per maand. Op de voet volgt de sector techniek, industrie en bouwkunde met circa 420 euro per maand. De krapte op de arbeidsmarkt is daar het grootst en techniekbedrijven gebruiken stages als een soort wervingsmiddel, zegt het CPB.

Onbetaalde stage

Het CPB laat zien dat ruim 85 procent van de hbo-bachelorstudenten een stagevergoeding krijgt (zie pagina 7 in het CBP-rapport). Dat is veel vaker dan wo-studenten (bachelor 12 procent; master ruim 30 procent). Maar of dat betekent dat wo-studenten vaker onbetaald stage lopen is niet te zeggen: het CPB maakt geen onderscheid tussen de studenten die een onbetaalde stage doen en de studenten die helemaal geen stage lopen. Wel is dit aandeel al jaren stabiel.

Vooral in het onderwijs zijn onbetaalde stages nog gebruikelijk. De vorige minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, baalde daarvan. “Hier is nog een weg te gaan”, vond hij. “Zeker in een tijd met grote personeelstekorten waarbij we alles op alles zetten om het lerarentekort te bestrijden horen alle onderwijsstagiairs gewaardeerd te worden.”

Het Interstedelijk Studenten Overleg vraagt al langer aandacht voor de lage of ontbrekende stagevergoedingen. “Elke student verdient een stagevergoeding”, zegt voorzitter Mylou Miché. “Welke opleiding je doet, moet niet uitmaken.”

HOP, Olmo Linthorst/Delta, Kim Bakker

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.