Campus

Laga gooit roer om qua bouwplannen

Modernisering van de huisvesting van Laga aan de Nieuwelaan is stopgezet. Een onderzoeksrapport heeft uitgewezen dat de veiligheid van de vaarweg erdoor in gevaar komt.

De lastige ligging van Laga. (Beeld: Google/bewerking Jos Wassink)

De bekendmaking van de Delftse Studenten Roeivereniging Laga komt als een verrassing. De voorgenomen modernisering en nieuwbouw is al jaren onderwerp van discussie tussen Laga en omwonenden. In de meest recente plannen wordt de huidige lage loods aan de oostzijde gesloopt en vervangen door een nieuwe botenloods en een opbouw voor kleedkamers en trainingsruimte.


Een rapport dat deze zomer door Witteveen + Bos werd opgesteld, heeft Laga op andere gedachten gebracht. ‘Laga heeft moeten constateren dat dit ontwerp op de huidige locatie niet te realiseren is’, schrijft Lukas Pragt, Commisaris Extern van DSRV Laga. Het onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland stelde vast dat het ontwerp van Laga’s nieuwbouw de vaarwegveiligheid ter plaatse verslechtert.


Gemeentewoordvoerder Natascha Viering laat weten dat de regelgeving ten aanzien van de veiligheid van de scheepvaart in 2014 is aangescherpt. Er zijn eisen bijgekomen over de ruimte aan weerszijden van de vaarweg die vrij moet blijven van obstakels, zoals het roeivlot van Laga. De provincie, als beheerder van het vaarwater, gaat daarom niet akkoord met de plannen van Laga, en de gemeente heeft in een brief laten weten het advies van de provincie te volgen en Laga afgeraden een vergunning aan te vragen.


Volgens Pragt gaat het om de zichtlijn van beroepsschippers die door de smalle brug bij de Oostpoort varen. De opening van de brug is smal en ligt ongunstig aan de binnenzijde van de bocht, waardoor schippers slecht zicht hebben op het vervolg van de vaarweg. Een verdieping bovenop de huidige lage loods zou het zicht nog verder beperken.


Laga is zich van de veiligheidsrisico’s bewust en neemt maatregelen zoals goed uitkijken voor het uitzetten en wegvaren, altijd een begeleider mee als uitkijk aan de kant, en een geel hesje voor de voorste roeier met het oog op zichtbaarheid. “We vinden veiligheid erg belangrijk”, aldus Pragt. “Daarom leggen we ons ook bij het onderzoek neer. Ons ontwerp mag de veiligheid niet in gevaar brengen.”


‘Ons ontwerp mag de veiligheid niet in gevaar brengen’


Zijn we daarmee terug bij af? Dat is te kort door de bocht, vindt Pragt. De roeivereniging gaat een inventarisatie maken van wat er nodig is om de roeisport te faciliteren op de bestaande of een andere locatie. Eerder werden alternatieve locaties nog categorisch verworpen. Maar volgens Pragt is nu winst geboekt in de samenwerking met gemeente Delft en de provincie Zuid-Holland.


Pragt stelt dat de provincie zich mede verantwoordelijk voelt voor de verandering van de plannen. Provincie en gemeente zouden hebben toegezegd Laga te ondersteunen bij het onderzoek naar mogelijkheden op een nadere locatie. ‘Laga staat dan ook positief tegenover de toekomstige ontwikkelingen’, aldus het persbericht.


Lees ook:


Omwonenden tegen nieuwbouwplan Laga


Roeivereniging Laga blij, buurtbewoners minder


Verhuizing Laga geen optie


Laga klaar met praten

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.