Onderwijs

Omwonenden tegen nieuwbouwplan Laga

De buren van Laga zijn ‘geschokt’ door de omvang van de nieuwbouw die de roeivereniging wil neerzetten naast haar huidige monumentale onderkomen. Ze vrezen bovendien meer overlast als Laga ‘de bierkraan’ vaker open zet.

De stemwijzer omvat negen stellingen over onder meer de langstudeerboete, de basisbeurs en selectie aan de poort. Deelnemers kiezen per stelling voor ‘eens’, ‘oneens’ of ‘neutraal’. Na het invullen van de kieswijzer volgt een stemadvies en een overzicht van de verschillende standpunten van de politieke partijen.

De stellingen gaan noodzakelijkerwijs kort door de bocht. Zo staat in de stemwijzer ‘intensiever onderwijs’ gelijk aan iedere dag college volgen. Ook blijft in het midden wat de ‘internationale component’ is die wel of niet verplicht zou moeten worden in het hoger onderwijs.

Het Comité Gronings Ontzet, dat de stemwijzer heeft gemaakt, strijdt nadrukkelijk tegen de onderwijsplannen van het huidige kabinet. De Eerste Kamer zou volgens de studenten wel eens de doorslag kunnen geven in het politieke gevecht om de langstudeerboete en andere ingrepen in het onderwijs.

Dat staat op de website van Belangenvereniging Zuidpoort. De bewoners van het aangrenzende Museumhof vinden de nieuwbouw zoals die nu op tafel ligt te kolossaal. De ‘moderne, Ikea-achtige doos’ van ongeveer 7,5 meter hoog neemt hun uitzicht weg, zeggen ze, en verpest het beschermde stadsgezicht.Voor zijn vertrek naar zijn vakantie-adres laat Laga-president Jos van Dam via de mail weten dat de vereniging de nieuwbouw nodig heeft om haar ambitie waar te kunnen maken om tot de ‘absolute top van het Nederlandse roeien te horen’. “Tien jaar geleden verkeerde Laga in moeilijke tijden. Sindsdien is er veel veranderd en is Laga gegroeid tot een vereniging van rond de zeshonderd man. Uit deze zeshonderd man kunnen wij elk jaar een aantal goede eerstejaars-wedstrijdachten selecteren met daarin mogelijke Olympisch kampioenen.”Maar dat kan niet zonder de juiste faciliteiten, zegt Van Dam. “Op dit moment schiet Laga hierin te kort.” Het huidige onderkomen, een rijksmonument, heeft groot onderhoud nodig. Daarnaast is er te weinig ruimte voor botenopslag en geen ergometerruimte. In de nieuwbouw moet op de begane grond loodsruimte komen voor de boten en op de eerste verdieping kleedkamers en een ergometerruimte.De buren van Laga zijn bang dat Laga niets zal doen met de bezwaren en suggesties die zij vrijdag 27 janauri op een informatieavond hebben uitgesproken. Zo zien zij meer in nieuwbouw van slechts één verdieping hoog. Ook hebben zij voorgesteld dat Laga verhuist naar een andere locatie, verderop aan de Schie.Dan zou meteen de overlast weg zijn die zij ervaren en waarvan zij vrezen dat deze zal toenemen als Laga uitbreidt. “Om de kosten te kunnen dekken van zo’n ingrijpend plan zal de ‘bierkraan’ veelvuldig open moeten worden gezet, met de gevolgen van dien”, schrijft belangenvereniging Zuidpoort.Van Dam laat weten dat hij de omwonenden als eerste op de hoogte wilde stellen van de plannen, nadat zijn leden het voorlopig ontwerp hadden goedgekeurd. “Uiteraard wordt er naar hun input geluisterd en zullen we kijken of en hoe we dit mee kunnen nemen in een definitief ontwerp.”De onwonenden laten het er anders niet bij zitten. Zij hebben Laga laten weten dat ‘alle registers open zullen gaan voor het aanvechten van de huidige plannen’.  Op de vraag wat dat betekent, laat de belangenvereniging weten: “Afhankelijk van de definitieve plannen die worden ingediend, zullen de wettelijk bepaalde procedures worden gevolgd.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.