Wetenschap
NWO subsidies

Drie Vici-beurzen naar Delftse onderzoekers

Van de 35 Vici-beurzen die wetenschapsfinancier NWO donderdag toekende aan toponderzoekers, gaan er drie naar Delftse onderzoekers. In totaal waren er 337 aanvragen ingediend.

(Foto: Dalia Madi)

De Vici-beurs van maximaal 1,5 miljoen euro is bedoeld voor ‘gevorderde’ wetenschappers, die met hun onderzoeksgroep vijf jaar aan de slag kunnen.

De TU Delft behoort met drie toekenningen tot de vijf meest succesvolle universiteiten. Prof. Guido de Croon (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, LR) onderzoekt biologisch geïnspireerde kunstmatige intelligentie voor autonome robots. Hij ontwikkelt een kleine drone met insectintelligentie. Marios Kotsonis (ook LR) onderzoekt hoe je de aerodynamische weerstand van vliegtuigvleugels kunt verminderen. Dit kan een sleutelrol spelen in het beperken van de uitstoot. Prof. Susan Steele-Dunne (Civiele Techniek en Geowetenschappen) gaat het geld gebruiken om metingen in bossen te doen met behulp van satellietradar en zo de respons van ecosystemen op klimaatverandering en menselijke invloed te bestuderen.

Artificial Intelligence

Er gaat veel geld naar AI-onderzoek: de ene beurswinnaar wil de rekenkracht ervan gebruiken voor ‘baanbrekende inzichten’ in de wis- en natuurkunde; de ander wil ermee onderzoeken hoe ons brein voorspellingen maakt. Een derde wil AI inzetten voor het maken van betrouwbaarder literatuurstudies in de wetenschap.

Twee Vici-beurzen gaan naar wetenschappers van de Leidse Sterrewacht die onderzoek doen naar ‘mysterieuze superzware zwarte gaten’ en naar de sterrenwind die de atmosfeer van exoplaneten wegwaait.

11 procent toegekend

Voor deze Vici-ronde kreeg onderzoeksfinancier NWO 337 vooraanmeldingen binnen. 110 onderzoekers mochten een uitgebreide aanvraag schrijven en uiteindelijk kreeg 11 procent een beurs. Vorig jaar werd nog 13 procent van de aanvragen gehonoreerd.

Met twintig Vici-beurzen zijn vrouwelijke onderzoekers goed vertegenwoordigd dit jaar. Mannen dienden meer aanvragen in, maar waren minder succesvol: 8 procent kreeg een beurs, tegen 14 procent van de vrouwen.

Recent rekenden drie hoogleraren uit dat bij de Veni-beurs voor recent gepromoveerde onderzoekers vrouwen door de jaren heen een grotere kans hebben dan mannen. Het lijkt erop dat NWO is doorgeschoten bij het wegwerken van de achterstand van vrouwen, stelden de drie. Voor de Vici-beurs konden ze dat niet aantonen.

HOP, Olmo Linthorst

Vici-ronde 2023
Erasmus Universitair Medisch Centrum 3
Technische Universiteit Delft 3
Technische Universiteit Eindhoven 3
Universiteit Leiden 3
Universiteit van Amsterdam 3
Amsterdam Universitair Medisch Centrum 2
Hubrecht Instituut, Utrecht 2
Radboud Universiteit Nijmegen 2
Rijksuniversiteit Groningen 2
Sterrewacht, Universiteit Leiden 2
Universiteit Utrecht 2
Leiden Universitair Medisch Centrum 1
Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) 1
Prinses Máxima Centrum voor pediatrische oncologie 1
Radboud Universitair Medisch Centrum 1
Radboud Universiteit – Donders Instituut 1
Tilburg University 1
Universitair Medisch Centrum Groningen 1
Utrecht Universitair Medisch Centrum 1
Totaal 35
HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.