Onderwijs

Twee Vici-beurzen naar Delft

Twee van de 32 Vici-beurzen van onderzoeksfinancier NWO gaan naar Delftse wetenschappers. Prof.dr.ir. Ronald Hanson en prof.dr.ir. Thijs Vlugt krijgen beide anderhalf miljoen euro voor het uitbouwen van hun onderzoek.

Hanson krijgt het geld voor zijn onderzoek ‘internetten met kwantummechanica: afluisteren onmogelijk’. Deeltjes als elektronen kunnen volgens de kwantumtheorie op twee plekken tegelijk zijn en zodanig verstrengelen dat ze hun identiteit verliezen. Hanson gaat dit ‘schizofrene gedrag’ onderzoeken over grote afstanden en met veel deeltjes tegelijk. “Hiermee kunnen fundamentele vragen worden beantwoord en toepassingen onderzocht zoals communicatie waarbij afluisteren onmogelijk is”, aldus NWO.

Vlugt doet onderzoek naar nieuwe oplosmiddelen voor scheidingstechnieken, zogenoemde ‘deep eutectic solvents’ en ‘ionic liquids’. Deze nieuwe types oplosmiddelen hebben betere eigenschappen dan traditionele middelen. “De onderzoekers gebruiken geavanceerde computersimulaties om te begrijpen hoe de moleculaire structuur de eigenschappen van het oplosmiddel beïnvloedt”, schrijft NWO.

In totaal krijgen 32 wetenschappers dit jaar een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro. 215 wetenschappers deden een gooi naar de felbegeerde beurzen. Vrouwen waren iets succesvoller dan mannen: 17 procent boekte succes, tegen 14 procent van de mannen.

Met het geld mogen de 32 laureaten de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Leiden sleept de meeste beurzen in de wacht. Het zijn er vijf, plus twee voor het universitaire ziekenhuis LUMC. Utrecht krijgt er vier, plus één voor het UMCU.

De beurzen horen bij een stelsel van NWO-subsidies voor wetenschappelijk talent: de Vernieuwingsimpuls. Eerst komen de Veni-beurzen voor recent gepromoveerde wetenschappers, dan de Vidi-beurzen en uiteindelijk, voor een select gezelschap, de Vici-beurzen.

Per vakgebied beoordelen commissies van wetenschappers de aanvragen, waarbij ze de hulp inroepen van externe deskundigen. Ook ondervragen ze de kansrijke aanvragers over hun plannen. In de beoordeling weegt mee wat de wetenschapper al eerder heeft gepresteerd, hoe vernieuwend het voorstel is, hoe groot de impact vermoedelijk zal zijn. Tegenwoordig weegt ook de mogelijke ‘kennisbenutting’ enigszins mee.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.