Opinie

[Column] Kwaliteit

Eindelijk lijkt het taboe doorbroken van selectie aan de poort. Vanuit het dogmatisch socialistische beginsel dat ieder mens gelijk is, moest decennia lang iedereen toch vooral gaan studeren.

Gewogen loting voor eerstejaars studenten die volgend jaar Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) willen studeren, is van de baan. De procedure voor deze loting is ongunstig voor buitenlandse studenten en Nederlandse studenten met een internationaal baccalaureaat. “Dat risico willen we niet lopen”, zegt collegelid Paul Rullmann.

De lotingprocedure is volgens het college van bestuur (cvb) gericht op Nederlandse studenten en het Nederlandse ritme van diploma’s krijgen. “In het buitenland heb je je diploma nog niet op het moment dat je het hier moet inleveren om je visum en huisvesting te regelen”, zegt Rullmann. “De uitslag van de loting is te laat om op tijd een visum en kamer te regelen.”
De TU heeft daarom contact opgenomen met de ministeriële Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), maar die is volgens Rullmann niet in staat om de regels op korte termijn om te buigen. “DUO heeft ons aangeraden om dit probleem op te pakken via decentrale selectie. De faculteit heeft nu goed de tijd om uit te zoeken hoe.”

Bij decentrale selectie kan de faculteit zelf selecteren, maar niet op cijfers. “Daarvoor is nu juist de gewogen loting”, zegt Rullmann. Bij die loting komen internationale studenten automatisch in de lotinggroep van studenten met een gemiddeld eindcijfer van 7 tot 7,5 omdat zij een niet-regulier diploma hebben. Buitenlandse studenten scoren echter vaak hoger bij L&R.

De faculteit denkt nu aan een maximum aantal eerstejaars van 440. Dat is ongeveer gelijk aan het aantal instromers van het huidige collegejaar. Volgens onderwijsdirecteur Aldert Kamp is dat het maximum wat L&R aankan.
Argumenten voor dit maximum zijn volgens Kamp dat er nu een ‘extreem hoge student-stafratio’ is van 27 studenten per vaste wetenschapper. “Dat is het hoogst van alle faculteiten binnen de TU”, zegt Kamp. “Als je naar 28 tot 30 studenten per wetenschapper gaat, komen sommigen nauwelijks aan onderzoek toe.”

Daar komt bij dat de faculteit logistiek 440 eerstejaars kwijt kan. “Uitgaande van een doorstroom van driekwart naar het tweede jaar passen deze studenten net in de collegezalen”, aldus Kamp.
Momenteel komt 25 tot 30 procent van de studenten bij L&R uit het buitenland. Veelal uit België en Duitsland. Kamp denkt dat die studenten massaal afhaken bij gewogen loting.

De faculteit wil nu een methode zoeken om per 2012 alleen buitenlandse studenten decentraal te selecteren, maar zoekt nog uit of dat mag. “Die vraag ligt nu bij DUO”, zegt Kamp.
L&R wil buitenlandse studenten een eerlijker kans geven dan bij gewogen loting, maar wil niet uitkomen op meer dan de huidige 25 procent. “Het is moeilijk uit te leggen als Nederlandse studenten massaal afgewezen worden, terwijl buitenlandse studenten geen belasting betalen.” Volgende week neemt het cvb een besluit over de hoogte van de numerus fixus bij zowel Bouwkunde als Industrieel Ontwerpen. Die fixi moeten, via gewogen loting, wel het komende collegejaar ingaan.

Aanleg was weliswaar leuk meegenomen maar zeker niet vereist. Er was alleen de kleine formaliteit dat de aankomend student een vwo-diploma moest kunnen overleggen. Wat daarop voor cijfers prijkten deed niet ter zake. Met een zes voor natuurkunde en een vijf voor wiskunde kon een miskende bolleboos zonder bezwaar technische natuurkunde gaan studeren. Dat dit geen succes zou blijken, moest die student dan maar zelf aan den lijve ondervinden. Je kon tenslotte nooit weten, luidde het motto. Want er gingen geruchten dat Einstein ook geen briljante scholier was geweest.



Aan deze quatsch komt nu hopelijk spoedig een eind. Mensen zijn niet gelijk en al helemaal niet in hun aanleg voor wis- en natuurkunde. Geeft niks, want de samenleving heeft ook bloemisten, accordeonisten en zelfs econometristen nodig. Maar het is toch een beetje zonde van de tijd als getalenteerde radiotelegrafisten stoelen bezet houden bij het college partiële differentiaalvergelijkingen of wanneer aankomend logopedisten onbenullige vragen stellen aan de hoogleraar niet-lineaire dynamica van koude atomaire gassen. Ooit rekende voormalig TNW-opleidingsdirecteur Erik Lagendijk het allemaal netjes voor: van de natuurkundestudenten die met gemiddeld een 8 of hoger voor wis- en natuurkunde van het vwo komen, behaalt 80 procent het ingenieursdiploma. Maar wie met gemiddeld een 7 of lager natuurkunde ging studeren haalde het in 80 procent van de gevallen niet. Zonder selectie aan de poort rijst dus de vraag: wie is bereid te betalen voor die 80 procent knuppels? En gaat dat niet ten koste van de 80 procent slimmeriken?



Alsof het socialistische dogma der menselijke gelijkheid nog niet funest genoeg is, hebben we in Nederland tevens de onbedwingbare neiging om de onderkant van de prestatieverdeling te willen verheffen, desnoods (en in de praktijk dus steevast) ten koste van de bovenkant. Die bovenkant ‘komt er toch wel’ is het uitgangspunt, en daarom worden ontelbare miljoenen verspild aan het opkrikken van het niveau van halve randdebielen. Zeker, die zijn daarna in staat om zelf hun schoenveters te strikken en soms kunnen ze zelfs een beetje klokkijken. Maar dat zal Nederland niet doen stijgen op de zo felbegeerde index van meest innovatieve landen in de wereld.


Onlangs verwoordde oud-bondscoach van het Nederlandse dameshockeyteam Marc Lammers het prachtig tijdens een voordracht bij Industrieel Ontwerpen: een kind dat thuiskomt met een 4 op zijn rapport voor Frans en een 8 voor wiskunde wordt door zijn ouders op bijles Frans gestuurd om van die 4 een 6 te maken. Maar waarom niet naar bijles wiskunde om van die 8 een 10 te maken? Met een 10 voor wiskunde ben je de beste van de klas, en misschien is dat wel het begin van een mooie toekomst. Wat moet je daarentegen met een 6 voor Frans? Marc Lammers heeft volstrekt gelijk: je moet investeren in datgene waar je goed in bent.


Dap Hartmann is astronoom. Hij werkt als onderzoeker bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management.

Columnist Dap Hartmann

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

l.hartmann@tudelft.nl

Comments are closed.