Campus

[Blog] Extra toezicht op anderhalve meter

De ontvangstweek (OWee) voor eerstejaars studenten is dit jaar anders dan ooit. Delta doet verslag van de online en offline activiteiten met deze blog.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

 • Vrijdag 21 augustus, 10:59 uur
  Tijdens de fysieke OWee blikken we dagelijks terug op een jaar geleden. Hoe zagen de campus en de stad er toen uit?
  fotovergelijking5_owee_mvdv.jpg
  Op zondag trapt de OWee normaal gesproken af met het Schiediner en een parade. Langs de Schie staan tientallen picknicktafels met eromheen uitgelaten eerstejaars die kijken naar stoet van verenigingen die langs hen trekt. De parade trekt altijd veel bekijks: niet alleen studenten, maar ook inwoners van Delft vergapen zich aan de roeiboten en trampolines op wielen. Dit jaar is de Oostsingel verlaten. Buurtbewoners genieten in de voortuin of op het balkon van de avondzon terwijl verenigingen zich online presenteren aan de nieuwe lichting studenten.
   
 • Vrijdag 21 augustus, 9:44 uur
  2590 eerstejaars studenten doen deze week mee aan de fysieke OWee. Vorig jaar had de ontvangstweek 3125 deelnemers. Het aantal mensen dat een studie begint aan de TU Delft is nagenoeg gelijk. De teller staat op peildatum 17 augustus op 4951 geworden vooraanmeldingen, tegenover 4928 op hetzelfde moment in 2019.
   
 • Donderdag 20 augustus, 16:04 uur
  Kennismaken met je nieuwe studiegenoten is soms best lastig op anderhalve meter. Ondanks de getroffen maatregelen kreeg het OWee-bestuur afgelopen maandag signalen van de handhaving en de Gemeente Delft. OWee-deelnemers zouden op sommige plekken in de binnenstad onvoldoende afstand houden. “Hierop hebben we direct actie ondernomen”, vertelt OWee-bestuurslid Mennolt Verhaar. “We hebben extra mensen bij de bruggen van en naar het centrum gezet. Met behulp van megafoons spreken ze groepen studenten aan. In het stadscentrum fietsen daarnaast drie koppels in gele hesjes rond om studenten te wijzen op het protocol.” Op de campus fietst het bestuur extra rondjes en hangen er banners op zowel de infomarkt als het OWee Community terras om deelnemers te informeren.
   
 • Donderdag 20 augustus, 14:29 uur
  Op de plek waar Delftse studentenverenigingen zich vorig jaar massaal presenteerden, prijzen nu marktlooplui hun waar aan. De informatiemarkt vond dit jaar plaats op en rondom sport- en cultuurcentrum X. Verenigingen hebben er een eigen kraampje, net als ieder jaar, maar wat opvalt zijn de verschillen. Mensen moet anderhalve meter afstand van elkaar houden en vanwege kabinetsmaatregelen is het verboden voor verenigingen om te promoten of leden in te schrijven. Verenigingen jagen daarom vooral op leden via social media.

  thumbnail_IMG_20200820_122706_0.jpg

 • Donderdag 20 augustus, 12:31 uur
  Zowel het Delftsch Studenten Corps (DSC) als Virgiel roepen eerstejaars via social media op om een keuze te maken tussen beide verenigingen. “We horen dat er veel mensen twijfelen tussen beide verenigingen”, legt de OWee commissie van Virgiel uit. “Omdat het lidmaatschap bij beide
  verenigingen niet te combineren is, willen we dat de inschrijvers alvast een keuze maken. Voor zowel DSC als Virgiel is het prettig als deze keuze voor de loting wordt gemaakt.”
  oproepVirgiel.png

 • Donderdag 20 augustus, 10:15 uur
  Studentensportverenigingen hoopten ondanks de coronamaatregelen veel leden te kunnen inschrijven op de jaarlijkse informatiemarkt, vertelden zij eerder aan Delta. Dat pakt anders uit. Iedere anderhalf uur worden vier groepjes toegelaten. Zij volgen een looproute en kunnen in aangewezen vakken plaatsnemen om vragen te stellen aan de aanwezige verenigingen. Toch vinden maar weinig mentorgroepjes hun weg naar informatiekraampjes, vertellen de verenigingen. Arthur Kordes van studentenkorfbalvereniging Paal Centraal: “De sfeer op de informatiemarkt is dit jaar heel anders. Normaal is het heel gezellig en maak je makkelijk een praatje met eerstejaars. Maar tot nu toe zijn er maar weinig mensen bij ons kraampje geweest.”
  oweeSport_MvdV.jpg

  Bovendien mogen verenigingen vanwege kabinetsmaatregelen niet officieel promoten of leden inschrijven. Ze mogen alleen informatie geven over wat ze doen. Kordes: “Dus we kunnen ze hoogstens doorverwijzen naar de website en vertellen over onze instuiftrainingen.” De open trainingen van Paal Centraal zijn dit jaar op 31 augustus en 3, 7 en 10 september.

 • Donderdag 20 augustus, 9:13 uur
  Nu de fysieke OWee in volle gang is, zitten sommige internationale eerstejaars masterstudenten in quarantaine in Delft. Wij spraken drie van hen. “Ik hoop dat de TU Delft een tweede, compactere introductie voorbereidt voor studenten die in eenzelfde positie zitten.” Lees het hele verhaal hier. (in het Engels)

 • Woensdag 19 augustus, 16:40 uur
  Hoe ziet de informatiemarkt er dit jaar uit? Verenigingen hebben er een eigen kraampje, net als ieder jaar, maar wat opvalt zijn de verschillen. Mensen moet anderhalve meter afstand van elkaar houden en vanwege kabinetsmaatregelen is het verboden voor verenigingen om te promoten of leden in te schrijven. De kraampjes hebben weinig aanloop, vertelt Julian van Loo van AEGEE-Delft, een studentenreisvereniging met 170 Europese zusterverenigingen. “We halen normaal tijdens en in de twee weken na de OWee zo’n vijftig nieuwe leden binnen. Alleen dit moment hebben we slechts acht daadwerkelijke inschrijvingen en een handjevol geïnteresseerden.”
  Hoe dat komt? OWee-deelnemers lopen niet zelfstandig, maar in groepsverband over de markt. “Andere jaren struinen eerstejaars in hun eentje rond en maken ze ook bij ons een praatje. Omdat eerstejaars dit jaar maar één fysieke dag hebben met hun groepje, blijven ze veel bij elkaar. Die groepjes gaan wel langs kraampjes van de grote verenigingen, maar slaan de minder bekende verenigingen over. En vanwege corona-maatregelen stap je niet zo snel op een groep af voor een praatje.”

 • Woensdag 19 augustus, 14:58 uur
  OWeeterrasMvdV.jpg
  Het OWee Community terras is nu twee dagen open en behalve voor OWee-deelnemers ook toegankelijk voor Delftenaren. Toch is er nog niet veel externe aanloop, weet OWee-bestuurslid Joost Jansen. “We doen ons best om het iets meer onder de aandacht te brengen. Zo kwam gisteren bijvoorbeeld burgemeester Marja van Bijsterveldt langs. Zij heeft een foto van haar bezoek gedeeld op Twitter, dat is goede promotie.” Aanmelden voor het OWee Community terras kan iedere dag vanaf 15:30 uur.

  TweetMarjavB.jpg

 • Woensdag 19 augustus, 12:02 uur
  Tijdens het fysieke gedeelte van de ontvangstweek blikken we dagelijks terug op een jaar geleden. Hoe zagen de campus en de stad er toen uit?

fotovergelijkingOWee3_MvdV.jpg
Lunchen met op de achtergrond opzwepende muziek. Waar het Mekelpark vorig jaar de centrale ontmoetingsplaats was voor mentorgroepjes, doorkruisen eerstejaars het park deze introductieperiode alleen op weg naar hun volgende bestemming: de infomarkt bij X of een drankje op het OWee Community terras. 

 • Woensdag 19 augustus, 11:05 uur
  De thuisquarantaine voor mensen die naar Nederland reizen vanuit gebieden met een oranje reisadvies vanwege corona, is teruggebracht van veertien naar tien dagen. Dit maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) dinsdag 18 augustus bekend tijdens een persconferentie. Dit is goed nieuws voor vooral internationale studenten die vlak voor de start van het nieuwe collegejaar naar Delft reizen. De nieuwe regelgeving geldt vanaf woensdag 19 augustus en komt dus te laat voor studenten die vanwege de verplichte thuisquarantaine nu het fysieke deel van de introductieweek missen.

 • Dinsdag 18 augustus, 17:30 uur
  Studentenverenigingen mogen de komende tijd toch voorlichtingsbijeenkomsten houden. Verandert dat iets in Delft? Je leest het hier.

 • Dinsdag 18 augustus, 17:10 uur
  Tijdens deze ongewone OWee komen deelnemers één in plaats van vijf dagen naar Delft. En daardoor zijn er dagelijks maximaal vijfhonderd in plaats van zo’n drieduizend studenten in het centrum te vinden. We vroegen aan Delftenaren of ze het verschil merken. “Is de introductieweek nu bezig? Je zou het niet zeggen,” reageert Willem van der Meij. Hij woont in het centrum van Delft en heeft net zijn voordeur achter zich dichtgetrokken om boodschappen te doen. “Andere jaren is er een programmaonderdeel voor mijn deur, al weet ik niet precies wat. Ik heb er weinig last van. Het is altijd ’s middags weer afgelopen en studenten laten de boel netjes achter.”
  Stadsbewoner Ronald Verkade, die net een middagwandelingetje aan het maken is, is wél iets opgevallen. “Ik zie dit jaar veel meer dan andere jaren jonge studenten die hun ouders de stad laten zien.” Hij vindt het een aandoenlijk gezicht. Voor Ronald horen studenten bij Delft. “Ik zou de stad een stuk minder leuk vinden zonder de levendigheid die studenten met zich mee brengen. Wat mij betreft mag het volgend jaar dus weer een normale OWee zijn.”

 • Dinsdag 18 augustus, 13:31 uur
  Tijdens het fysieke gedeelte van de ontvangstweek blikken we dagelijks terug op een jaar geleden. Hoe zagen de campus en de stad er toen uit?
  fotovergelijking2_MvdV.jpg

  Traditiegetrouw begint het officiële gedeelte van de introductieweek met het zingen van de studieverenigingsliederen. Eerstejaars leren leuzen als ‘Wij worden toch jouw baas’ tijdens het eerstejaarsweekend voorafgaand aan de OWee. Dit jaar gaat het anders. Zo vindt het eerstejaarsweekend online en na de ontvangstweek plaats en is samenkomen in grote groepen uit den boze. Toch heeft studievereniging Curius (technische bestuurskunde) een oplossing gevonden. “We leren het de eerstejaars online tijdens het eerstejaarsweekend en proberen het tijdens de fysieke OWee op het community terras nog een beetje te hypen”, laat het bestuur weten. 

 • Dinsdag 18 augustus, 10:51 uur
  Eerstejaarsstudent Maurits Dekker werd tijdens een open dag van de TU Delft verliefd op de opleiding industrieel ontwerpen. Hoewel de start van zijn studie anders is dan verwacht, maakt hij er het beste van en is hij hoopvol voor de toekomst. Lees zijn verhaal. (in het Engels)

 • Maandag 17 augustus, 17:21 uur
  De politie heeft afgelopen vrijdagavond boetes uitgedeeld op een studentenfeest aan de Coenderstraat in Delft. Op het feest waren zo’n honderd mensen aanwezig. Geen van de bezoekers hield zich aan de coronamaatregelen. Eén van de panden waar het feest werd gehouden, is in handen van het Delfts Studenten Corps (DSC). Het bestuur van DSC heeft sancties opgelegd aan de organisatoren van het feest. Lees hier meer.

 • Maandag 17 augustus, 15:03 uur
  Tijdens het fysieke gedeelte van de ontvangstweek blikken we dagelijks terug op een jaar geleden. Hoe zagen de campus en de stad er toen uit?
  toen_nu_owee_deel1.jpg

  Op de kleine foto (rechts onderin) het TU Delft logo met op de achtergrond de entree van het Basecamp, waar mentorgroepjes samen kwamen voor ontbijt en lunch. Dit jaar geen Basecamp, maar een Delft Community Terras (op het parkeerterrein naast de Library). OWee deelnemers sluiten hier met hun groepje de dag af. Ook Delftenaren zijn, na aanmelding, welkom. Reserveren kan hier na 15:00 uur op de dag zelf.

 • Maandag 17 augustus, 14:29 uur
  Dat het fysieke gedeelte van de OWee is begonnen, betekent dat de digitale dagen erop zitten. Drie eerstejaars vertellen hoe ze terugkijken op de digitale OWee. Eerstejaarsstudent werktuigbouwkunde Roemer: “Ook al is mijn mentorgroepje gezellig, het is lastig om echt te connecten wanneer alles digitaal gaat. Hopelijk komt dat tijdens het fysieke gedeelte.” Lees hier het volledige artikel.

 • Maandag 17 augustus, 13:24 uur
  Het organiseren van de veiligheid en de beveiliging van de OWee onder steeds veranderende beperkingen was uitdagend dit jaar. Rik van Veen, projectleider integral safety and security van de TU Delft, zegt dat het hele team zich desondanks goed heeft aangepast. En dat blijft nodig. “We moeten er rekening mee houden dat als we ons niet aan de richtlijnen houden, de gemeente Delft kan zeggen dat ze het niet zal toestaan. Het is geen groot probleem, maar daar moeten we ons wel van bewust zijn.” Lees hier ons interview met Rik. (in het Engels)

 • Maandag 17 augustus, 10:22 uur
  Vanochtend is de eerste fysieke dag van de OWee begonnen. Mentorgroepjes van drie studies (civiele techniek, life science and technology en molecular science and technology) bezoeken de campus van de TU en de grote studentenverenigingen in het centrum. Op het parkeerterrein naast de TU Delft Library is een terras gebouwd, waar OWee-deelnemers en inwoners van Delft op reservering een drankje kunnen doen. Op dit moment is het nog erg rustig op de campus.

  IMG_3574 (1).jpg
  Het OWee-terras is afgelopen weekend opgebouwd. (Foto: Annebelle de Bruijn)

 • Zondag 16 augustus, 19:09 uur
  De opname van DJ-set ‘Door het Dak’ is verplaatst naar de aula van de TU Delft. Oorspronkelijk zou de set worden opgenomen op het dak van het EWI-gebouw, maar vanwege de slechte weersvoorspelling heeft het OWee-bestuur voor een andere lokatie gekozen. DJ-duo Mr. Belt & Wezol begint om 21.30 uur met draaien. De set is live te volgen via het digitale platform van de OWee.
   
 • Zondag 16 augustus, 14:52 uur
  Niet Tim Hofman (voedselvergiftiging), maar televisiepresentator Jan Versteegh (o.a. Spuiten en Slikken en Lingo), schoof aan zondagmiddag tijdens de online OWee Collegetour. Een uur lang sprak hij met presentator en TU Delft-alumnus Luuk Dresen over zijn studententijd en over mentale gezondheid, één van de centrale thema’s deze OWee. Zo vertelde Versteegh de huidige generatie studenten niet te benijden. “Ik denk dat er nu minder balans is tussen studie en leven dan in mijn tijd. Er is meer druk om nominaal te studeren omdat je geen studiefinanciering krijgt, maar moet lenen.” Toch hoopt hij dat de huidige eerstejaars ‘een beetje leven’ tijdens hun studententijd. “Straf jezelf niet, durf fouten te maken. Het moet niet zo zijn dat je op je veertigste terugkijkt en denkt: zonde dat ik nooit heb gefeest.”
   
 • Zondag 16 augustus, 13:20 uur
  Owee%20Jansbrug%20MvdV.jpg
  Foto: Marjolein van der Veldt
  Studentenvereniging Sint Jansbrug stelt dit jaar een aangepaste ledenstop in. Slechts 120 studenten kunnen lid worden. De eerste zestig aanmelders zijn zeker van een plek. De andere zestig moeten loten. Dat laat de vereniging weten op haar website. De kennismakingstijd moet dit jaar digitaal zijn. Vandaar dat Jansbrug kiest voor een kleinere groep nieuwkomers dan andere jaren. Hoe andere verenigingen hun KMT’s gaan inrichten, is nog niet bekend.
   
 • Zondag 16 augustus, 10:00 uur
  Toen roeivereniging Proteus-Eretes hoorde dat deze OWee vanwege corona voornamelijk digitaal zou zijn, maakten de oorspronkelijke promotieplannen plaats voor draaiboeken van talkshow De Wereld Roeit Door. Een livestream die is gebaseerd op – je raadt het al – het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’ (DWDD). Delta keek achter de schermen mee bij een uitzending van VerenigingenTV. Lees het artikel.
   
 • Zaterdag 15 augustus, 17:30 uur
  De Erasmus Universiteit heeft de Rotterdamse studentenvereniging S.S.R. volledig uitgesloten van de introductieweek. Dit besluit volgde nadat 23 leden tijdens een dispuutsreis naar Griekenland het coronavirus hebben opgelopen. Het bestuur van de studentenvereniging laat in een persbericht weten zich in de fysieke uitsluiting van het introductieprogramma te kunnen vinden, maar wat betreft online activiteiten geen risico op besmetting te zien. Maandag zal het bestuur verder in gesprek gaan met de rector magnificus van de Erasmus Universiteit.
   
 • Zaterdag 15 augustus, 16:00 uur
  De OWee 2020 is voor een groot deel digitaal. Maakt dat het lastiger om leden te werven? Ja, denken studentensportverenigingen. Toch maken ze zich weinig zorgen. Delta sprak meerdere grote en kleine studentensportverenigingen in Delft om te vragen hoe zij de aandacht van eerstejaars willen trekken. Lees het artikel.
   
 • Zaterdag 15 augustus, 13:00 uur
  Mag ik als zeventienjarige lid worden? En hoe ziet jullie borrelavond eruit? Tijdens het verenigingenforum debatteerden de Delftse sport-, cultuur- en gezelligheidsverenigingen over verschillende onderwerpen en beantwoordden ze vragen van online OWee-deelnemers.

  Screenshot_20200815-121849.jpg
  (Screenshot livestream OWee Verenigingenforum)
  Hoewel lid worden in deze tijd geen vanzelfsprekendheid is, riep vice rector Rob Mudde eerstejaars op zich toch ergens bij aan te sluiten. “Onderschat niet hoe belangrijk een sociaal netwerk is”, zei hij in een kort beeldfragment. “Juist voor technische studenten is het goed om verbreding te zoeken buiten de techniek. Het is belangrijk te begrijpen hoe jij je als student verhoudt tot de buitenwereld. Zorg dat je je ergens bij aansluit, zorg dat je niet vereenzaamt. Kijk de komende periode rond wat er allemaal is en zoek iets dat bij je past. Er is een breed spectrum aan verenigingen met voor ieder wat wils.”
  Deelnemers kunnen tijdens de online OWee dagelijks livestreams volgen van de verschillende verenigingen. Tijdens de fysieke OWee (17 tot en met 23 augustus) krijgen eerstejaars de kans om een aantal verenigingen in het centrum te bezoeken.
   

 • Zaterdag 15 augustus, 11:30 uur
  Al lijkt het aan voorkant van het digitale OWee Delft-platform nog zo rustig, in het OWee-kantoor draait iedereen op volle toeren. Wij namen er een kijkje.
   
 • Zaterdag 15 augustus, 10:00 uur
  Corona maakt het voor studentenverenigingen moeilijk om leden te werven, zo ook voor DISS, de Delft International Student Society. Voorzitter Nikhil Nadella hoopt niettemin dat hij zijn streven waar kan maken om internationale en Nederlandse studenten met elkaar in contact te brengen. Delta interviewde hem. (in het Engels)
   
 • Vrijdag 14 augustus, 15:00 uur
  OWee2020%20straatbeeld%20MvdV.jpg

  De Veiligheidsregio Haaglanden heeft vanochtend een ontheffing afgegeven voor de fysieke OWee, die start op 17 augustus. Wegens corona zijn samenkomsten voor de werving en introductie van studenten verboden, maar voor de OWee is een uitzondering gemaakt. Zo is het onder voorwaarden toegestaan om samen te komen met maximaal 528 mensen. Het document kwam binnen vlak voordat de ontvangstweek officieel werd geopend om 12:00 uur. 
   
 • Vrijdag 14 augustus, 14:00 uur
  Maak een appgroep aan, doe een voorstelrondje en wakker het gesprek aan. Met deze en andere tips moeten mentoren proberen om de interactie met hun OWee-groepjes op gang te krijgen. Delta was bij hun opleidingsdag en maakte deze reportage.
   
 • Vrijdag 14 augustus, 12:15 uur
  Zouden de regels voor de KMT’s nog versoepeld kunnen worden? Volgens premier Rutte is er een muizengaatje voor verenigingen die zich richten op sport en studie. Hoe zit dat?
   
 • Vrijdag 14 augustus, 10:00 uur
 •  

 • Het organiseren van de OWee was dit jaar een enorme uitdaging voor het bestuur. De normale draaiboeken golden ineens niet meer en onduidelijkheid over verscherping en versoepeling van coronamaatregelen vroegen enorme stressbestendigheid en flexibiliteit. Hoe is het toch gelukt om een programma op poten te krijgen? Delta interviewde bestuursleden Suzanne Post en Mennolt Verhaar. Lees het hele verhaal hier (in het Engels).
Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.