Campus

Toch fysieke activiteiten bij studenten verenigingen

Studentenverenigingen mogen de komende tijd toch voorlichtingsbijeenkomsten houden. Verandert dat iets in Delft?

Op de campus is al plaatsgemaakt voor fysieke ontmoetingen. (Foto: Annebelle de Bruijn)

Deze zomer nam het aantal coronabesmettingen onder jongeren flink toe. Daarom besloot het kabinet de regels voor de introductieweken in het hoger onderwijs aan te scherpen.

Waar studentensport- en studieverenigingen volgens de nieuwe regels wel introductieactiviteiten mochten organiseren, hadden de studentenverenigingen pech: zij moesten dit jaar alles online doen, kondigde premier Rutte op 6 augustus aan.

Dat onderscheid vond de Tweede Kamer vreemd. Waarom zou de ene vereniging wel met groepjes studenten bijeen mogen komen, maar de andere niet?

Werving
Op aandringen van de Kamer gingen de veiligheidsregio’s gisteren opnieuw over de kwestie in gesprek. Tijdens dat overleg is besloten dat studentenverenigingen ook fysieke activiteiten mogen organiseren, mits zij gericht zijn op studie of sport óf op de werving en introductie van nieuwe leden.

Geen borrels of ontgroeningen dus, bevestigt een woordvoerder van het Veiligheidsberaad, maar bijvoorbeeld wel een rondleiding door het verenigingshuis of een voorlichtingspraatje over de verschillende commissies. Daarbij gelden voor de studentenverenigingen dezelfde strenge regels als voor sport- en studieverenigingen: uiterlijk tot 22.00 uur en geen druppel alcohol. Ook moet er goedkeuring zijn van de onderwijsinstelling of de veiligheidsregio.

Delft
Voor de OWee, de Delftse studentenintroductieweek die deze week gaande is, lijkt ondanks het besluit weinig te veranderen. Grote studentenverenigingen leiden op dit moment al groepjes eerstejaars rond op hun sociëteit. Ook mogen ze leden werven op de jaarlijkse informatiemarkt. 

De meeste Delftse studentenverenigingen hebben dit jaar besloten om hun kennismakingstijd (KMT) af te schaffen of online te houden. Zo maken bij de Delftsche Studenten Bond eerstejaars met elkaar kennis door in kleine groepjes met elkaar te videobellen. Het Delftsch Studenten Corps heeft besloten de KMT dit jaar volledig te annuleren.

Nog niet elke studentenvereniging weet hoe de periode na de KMT er voor eerstejaars uitziet. Sint Jansbrug is van plan om tijdens verenigingstijd, de periode na de KMT, deels fysieke activiteiten te organiseren.

HOP, Evelien Flink / Delta, Annebelle de Bruijn

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.