Campus

Kamer: laat studenten verenigingen ook activiteiten houden

Studentenverenigingen mogen van het kabinet geen fysieke activiteiten organiseren voor nieuwe studenten. Sport- en studieverenigingen mogen dat wel. Oneerlijk, vindt de Kamer.

Dit jaar zullen dit soort taferelen helaas niet kunnen plaatsvinden, maar mag er misschien dan toch nog wat fysieks?

Even was het spannend: zouden de introductieweken voor nieuwe studenten volledig worden geschrapt, nu het aantal besmettingen weer toeneemt? Dat niet, zei premier Rutte op 6 augustus tijdens een persconferentie, maar het kabinet trekt wel de teugels aan.


Zo moeten hogescholen en universiteiten hun introductieweken zoveel mogelijk online organiseren. Alleen bepaalde fysieke voorlichtingsactiviteiten mogen in kleine groepjes doorgaan. Dat geldt ook voor activiteiten van studentensport- en studieverenigingen, mits deze zijn gericht op – jawel – studie of sport. Bovendien is alcohol is uit den boze en moet iedereen om 22.00 weer richting huis.


De grote verliezers lijken de studentenverenigingen. Zij moeten van het kabinet tijdens de kennismakingsperiode hun heil volledig online zoeken: geen borrels en ontgroeningen dus.


Risico’s

Maar er is nog een sprankje hoop, want veel fracties in de Tweede Kamer vinden het onderscheid tussen sport- en studieverenigingen enerzijds en studentenverenigingen anderzijds onterecht. Waarom mag de ene vereniging tijdens de introductieweken wel fysieke activiteiten organiseren, maar de andere niet? Dat vroeg een ruime Kamermeerderheid het kabinet woensdag tijdens een groot coronadebat.


‘Veel verenigingen hadden al een stempel van de veiligheidsregio’


Premier Rutte stelde dat meer activiteiten tot meer beweging onder studenten zal leiden, met alle gevolgen van dien. “Grenzen zijn natuurlijk altijd arbitrair. Je probeert risico’s te verminderen.”


En dus moest het kabinet een keuze maken, vervolgde hij. “Daarbij zeggen we: doe die introductie op sport en die introductie op studie dan wel, mits voor 22.00 uur en zonder alcohol. Maar doe dan niet die algemene studentenverenigingen, die echt nog wat verder af staan van het dagelijkse proces op de universiteit zelf.”


Maar er zijn ook gezelligheidsverenigingen waar studenten kunnen roeien, schaken, bridgen en voetballen, wierp Kamerlid Wybren van Haga tegen. “Veel van deze verenigingen hadden al een stempel van de veiligheidsregio. Zij konden gewoon van start, met enorm stringente protocollen.”


Muizengaatje

De fracties willen dat samen met de veiligheidsrisico’s wordt uitgezocht of studentenverenigingen alsnog ook veilige activiteiten zouden kunnen organiseren. Een motie van die strekking werd unaniem aangenomen.


Rutte heeft toegezegd te zullen kijken of er meer ruimte is voor activiteiten van studentenverenigingen die zich specifiek richten op studie en sport. “Ik ga dat muizengaatje exploreren”, zei hij. Het veiligheidsberaad vindt maandag plaats.


Het is nog niet duidelijk of Delftse studentenverenigingen hun programma gaan aanpassen indien het kabinet besluit hun bewegingsruimte te vergroten. Sint Jansbrug heeft bijvoorbeeld een digitale KMT op de planning staan. “Dat blijft waarschijnlijk ongewijzigd,”, zegt een bestuurslid. 


HOP, Evelien Flink

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.