Campus

www.piekertest.nl

Rusteloos, vermoeid en prikkelbaar? Dan zou het best eens kunnen dat je lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel overmatige bezorgdheid genoemd.

Wat vroeger gewoon piekeren heette, is tegenwoordig een heuse ziekte. De ware hypochonder klikt nu natuurlijk gelijk naar de site van Wyveth & Stichting Fobie Vrienden om de piekertest te doen. Aan de hand van vier vragen staat binnen enkele seconden vast of het tijd is om stappen te ondernemen. In de redelijk uitgebreide informatie op internet valt namelijk te lezen dat een gegeneraliseerde angststoornis bijna nooit uit zichzelf verdwijnt. Wat je vooral niet moet doen is troost zoeken in alcohol en drugs en ook dranken met cafeïne zoals cola en koffie kunnen beter worden vermeden. Wel heilzaam belooft de ‘antipiekerpil’ te zijn. Een geneesmiddel ontwikkeld voor de behandeling van depressies, dat toevallig soelaas blijkt te bieden bij doorgeslagen piekeraars. Dus houdt je studie je ’s nachts uit je slaap, zitten je schouders verkrampt in je nek, en zijn hartkloppingen, ademnood en duizeligheid je grootste kwelgeesten, dan wordt het misschien tijd eens een bezoekje aan de arts te brengen. Hieronder vast een aantal tips om de ergste symptomen te bestrijden: aanvaard de klachten en geef het toe aan je omgeving, verspil geen energie met het zoeken naar de oorzaak, zoek een luisterend oor, zoek afleiding en ga sporten. En verder moet je je natuurlijk vooral geen ziektes laten aanpraten, want een beetje piekeren op zijn tijd is heel gezond.

Rusteloos, vermoeid en prikkelbaar? Dan zou het best eens kunnen dat je lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel overmatige bezorgdheid genoemd. Wat vroeger gewoon piekeren heette, is tegenwoordig een heuse ziekte. De ware hypochonder klikt nu natuurlijk gelijk naar de site van Wyveth & Stichting Fobie Vrienden om de piekertest te doen. Aan de hand van vier vragen staat binnen enkele seconden vast of het tijd is om stappen te ondernemen. In de redelijk uitgebreide informatie op internet valt namelijk te lezen dat een gegeneraliseerde angststoornis bijna nooit uit zichzelf verdwijnt. Wat je vooral niet moet doen is troost zoeken in alcohol en drugs en ook dranken met cafeïne zoals cola en koffie kunnen beter worden vermeden. Wel heilzaam belooft de ‘antipiekerpil’ te zijn. Een geneesmiddel ontwikkeld voor de behandeling van depressies, dat toevallig soelaas blijkt te bieden bij doorgeslagen piekeraars. Dus houdt je studie je ’s nachts uit je slaap, zitten je schouders verkrampt in je nek, en zijn hartkloppingen, ademnood en duizeligheid je grootste kwelgeesten, dan wordt het misschien tijd eens een bezoekje aan de arts te brengen. Hieronder vast een aantal tips om de ergste symptomen te bestrijden: aanvaard de klachten en geef het toe aan je omgeving, verspil geen energie met het zoeken naar de oorzaak, zoek een luisterend oor, zoek afleiding en ga sporten. En verder moet je je natuurlijk vooral geen ziektes laten aanpraten, want een beetje piekeren op zijn tijd is heel gezond.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.