We zijn nog niet door de antwoorden heen op de vraag: “Kan het zijn dat thee mét suiker sneller afkoelt dan thee zonder suiker?” Vincent Gusdorf gaf al aan dat de snellere temperatuurdaling volgens hem ligt aan de energie die nodig is voor het oplossen van de suiker.
br />
Jurre Blauw, zesdejaars civiele techniek, bekijkt de afkoelingssnelheid in het stadium na’ het oplosproces: “De soortelijke warmte van suiker is veel lager dan die van water. Ik neem aan dat de soortelijke warmte van thee mét suiker hier ergens tussenin ligt en lager is dan die van thee zónder suiker. Dit houdt in dat er minder energie hoeft vrij te komen om de thee een graad in temperatuur te laten dalen. De zoete thee koelt dus inderdaad sneller af”.
Coen Kleipool, eerstejaars offshore engineering, gooit er nog een factor bovenop. “Stel je hebt 100 gram thee van 80 graden Celcius en 5 gram suiker van 25 graden Celcius. Gooi je de suiker bij de thee en meng je het geheel, dan krijg je een mengsel van 105 gram met een temperatuur van minder dan 80 graden, ongeacht of de suiker oplost of niet.”
Matthijs Bijl, vijfdejaars civiele techniek, kan zich herinneren dat er ooit een soortgelijke vraag bij de Nationale Wetenschapsquiz is gesteld. “De vraag luidde: ‘Je staat op het punt (koude) melk in je koffie te doen als op dat moment de bel gaat. Doe je eerst open en wacht je even met het toevoegen van de melk, of doe je snel de melk bij de koffie om daarna’ naar de deur te lopen?’ Het antwoord luidt, als je wil dat de koffie niet te snel afkoelt, dat het verstandiger is eerst de koude melk bij de koffie te doen, zodat het temperatuurverschil tussen koffie en de omringende lucht minder groot is en het afkoelproces dus vertraagt. Ik denk dat dit bij de thee met suiker ook het geval is: de thee koelt gedurende een korte periode versneld af door toevoeging van de relatief koude suiker. Daarna gaat het juist langzamer, door het afgenomen temperatuurverschil met de buitenlucht.”
Bij de laatste hardnekkige muggen van het jaar rijst bij mezelf de volgende vraag: “Waarom wordt een muggenbult groter als je eraan krabt?” (IK)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!
We zijn nog niet door de antwoorden heen op de vraag: “Kan het zijn dat thee mét suiker sneller afkoelt dan thee zonder suiker?” Vincent Gusdorf gaf al aan dat de snellere temperatuurdaling volgens hem ligt aan de energie die nodig is voor het oplossen van de suiker.
Jurre Blauw, zesdejaars civiele techniek, bekijkt de afkoelingssnelheid in het stadium na’ het oplosproces: “De soortelijke warmte van suiker is veel lager dan die van water. Ik neem aan dat de soortelijke warmte van thee mét suiker hier ergens tussenin ligt en lager is dan die van thee zónder suiker. Dit houdt in dat er minder energie hoeft vrij te komen om de thee een graad in temperatuur te laten dalen. De zoete thee koelt dus inderdaad sneller af”.
Coen Kleipool, eerstejaars offshore engineering, gooit er nog een factor bovenop. “Stel je hebt 100 gram thee van 80 graden Celcius en 5 gram suiker van 25 graden Celcius. Gooi je de suiker bij de thee en meng je het geheel, dan krijg je een mengsel van 105 gram met een temperatuur van minder dan 80 graden, ongeacht of de suiker oplost of niet.”
Matthijs Bijl, vijfdejaars civiele techniek, kan zich herinneren dat er ooit een soortgelijke vraag bij de Nationale Wetenschapsquiz is gesteld. “De vraag luidde: ‘Je staat op het punt (koude) melk in je koffie te doen als op dat moment de bel gaat. Doe je eerst open en wacht je even met het toevoegen van de melk, of doe je snel de melk bij de koffie om daarna’ naar de deur te lopen?’ Het antwoord luidt, als je wil dat de koffie niet te snel afkoelt, dat het verstandiger is eerst de koude melk bij de koffie te doen, zodat het temperatuurverschil tussen koffie en de omringende lucht minder groot is en het afkoelproces dus vertraagt. Ik denk dat dit bij de thee met suiker ook het geval is: de thee koelt gedurende een korte periode versneld af door toevoeging van de relatief koude suiker. Daarna gaat het juist langzamer, door het afgenomen temperatuurverschil met de buitenlucht.”
Bij de laatste hardnekkige muggen van het jaar rijst bij mezelf de volgende vraag: “Waarom wordt een muggenbult groter als je eraan krabt?” (IK)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!
Comments are closed.