Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Campus

Waarom?Daarom!

We zijn nog niet door de antwoorden heen op de vraag: “Kan het zijn dat thee mét suiker sneller afkoelt dan thee zonder suiker?” Vincent Gusdorf gaf al aan dat de snellere temperatuurdaling volgens hem ligt aan de energie die nodig is voor het oplossen van de suiker.

br />
Jurre Blauw, zesdejaars civiele techniek, bekijkt de afkoelingssnelheid in het stadium na’ het oplosproces: “De soortelijke warmte van suiker is veel lager dan die van water. Ik neem aan dat de soortelijke warmte van thee mét suiker hier ergens tussenin ligt en lager is dan die van thee zónder suiker. Dit houdt in dat er minder energie hoeft vrij te komen om de thee een graad in temperatuur te laten dalen. De zoete thee koelt dus inderdaad sneller af”.

Coen Kleipool, eerstejaars offshore engineering, gooit er nog een factor bovenop. “Stel je hebt 100 gram thee van 80 graden Celcius en 5 gram suiker van 25 graden Celcius. Gooi je de suiker bij de thee en meng je het geheel, dan krijg je een mengsel van 105 gram met een temperatuur van minder dan 80 graden, ongeacht of de suiker oplost of niet.”

Matthijs Bijl, vijfdejaars civiele techniek, kan zich herinneren dat er ooit een soortgelijke vraag bij de Nationale Wetenschapsquiz is gesteld. “De vraag luidde: ‘Je staat op het punt (koude) melk in je koffie te doen als op dat moment de bel gaat. Doe je eerst open en wacht je even met het toevoegen van de melk, of doe je snel de melk bij de koffie om daarna’ naar de deur te lopen?’ Het antwoord luidt, als je wil dat de koffie niet te snel afkoelt, dat het verstandiger is eerst de koude melk bij de koffie te doen, zodat het temperatuurverschil tussen koffie en de omringende lucht minder groot is en het afkoelproces dus vertraagt. Ik denk dat dit bij de thee met suiker ook het geval is: de thee koelt gedurende een korte periode versneld af door toevoeging van de relatief koude suiker. Daarna gaat het juist langzamer, door het afgenomen temperatuurverschil met de buitenlucht.”

Bij de laatste hardnekkige muggen van het jaar rijst bij mezelf de volgende vraag: “Waarom wordt een muggenbult groter als je eraan krabt?” (IK)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!

We zijn nog niet door de antwoorden heen op de vraag: “Kan het zijn dat thee mét suiker sneller afkoelt dan thee zonder suiker?” Vincent Gusdorf gaf al aan dat de snellere temperatuurdaling volgens hem ligt aan de energie die nodig is voor het oplossen van de suiker.

Jurre Blauw, zesdejaars civiele techniek, bekijkt de afkoelingssnelheid in het stadium na’ het oplosproces: “De soortelijke warmte van suiker is veel lager dan die van water. Ik neem aan dat de soortelijke warmte van thee mét suiker hier ergens tussenin ligt en lager is dan die van thee zónder suiker. Dit houdt in dat er minder energie hoeft vrij te komen om de thee een graad in temperatuur te laten dalen. De zoete thee koelt dus inderdaad sneller af”.

Coen Kleipool, eerstejaars offshore engineering, gooit er nog een factor bovenop. “Stel je hebt 100 gram thee van 80 graden Celcius en 5 gram suiker van 25 graden Celcius. Gooi je de suiker bij de thee en meng je het geheel, dan krijg je een mengsel van 105 gram met een temperatuur van minder dan 80 graden, ongeacht of de suiker oplost of niet.”

Matthijs Bijl, vijfdejaars civiele techniek, kan zich herinneren dat er ooit een soortgelijke vraag bij de Nationale Wetenschapsquiz is gesteld. “De vraag luidde: ‘Je staat op het punt (koude) melk in je koffie te doen als op dat moment de bel gaat. Doe je eerst open en wacht je even met het toevoegen van de melk, of doe je snel de melk bij de koffie om daarna’ naar de deur te lopen?’ Het antwoord luidt, als je wil dat de koffie niet te snel afkoelt, dat het verstandiger is eerst de koude melk bij de koffie te doen, zodat het temperatuurverschil tussen koffie en de omringende lucht minder groot is en het afkoelproces dus vertraagt. Ik denk dat dit bij de thee met suiker ook het geval is: de thee koelt gedurende een korte periode versneld af door toevoeging van de relatief koude suiker. Daarna gaat het juist langzamer, door het afgenomen temperatuurverschil met de buitenlucht.”

Bij de laatste hardnekkige muggen van het jaar rijst bij mezelf de volgende vraag: “Waarom wordt een muggenbult groter als je eraan krabt?” (IK)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.