Campus

VS: studentenvereniging betaalt boete na dode door ontgroening

Voor het eerst is een Amerikaanse studentenvereniging veroordeeld voor de dood van een aspirant-lid bij een ontgroening. Ook is de vereniging voor tien jaar verboden in de staat Pennsylvania.

Eerstejaars student Chun Hsien Deng overleed in 2013 bij een ontgroening van Pi Delta Psi, een zogeheten ‘Griekse’ studentenvereniging met vijfentwintig afdelingen aan allerlei universiteiten in de Verenigde Staten. Pas deze week kwam het tot een vonnis.


Net als in Nederland ligt de cultuur binnen studentenverenigingen in de Verenigde Staten onder vuur. Het gaat om ongeveer dezelfde thema’s: ontgroeningen, seksisme, de drinkcultuur en het gesloten karakter.


Drugs


De zaak van Pi Delta Psi deed veel stof opwaaien. Aspirant-lid Deng raakte bewusteloos toen hij tijdens een kamp in de vrieskou werd mishandeld. Andere leden probeerden hem wel te reanimeren, maar een ambulance belden ze niet meteen. Eerst zouden ze hun sporen hebben gewist en drugs hebben verborgen.


Het Openbaar Ministerie klaagde 37 aanwezigen aan, waarvan enkelen voor doodslag. Maar de vereniging zelf moest ook voor de rechter verschijnen en dat is bijzonder. In zulke zaken blijft de vereniging meestal buiten schot.


Vier leden hebben schuld bekend en zijn deze week wegens doodslag tot celstraffen tussen de tien en 24 maanden veroordeeld. Maar niet alleen de individuele leden, ook de vereniging zelf is schuldig bevonden. Die moet een boete betalen van meer dan 110 duizend dollar.


Verboden


Daar komt een tweede straf bovenop. Deng studeerde in New York, maar overleed in de bossen van Pennsylvania. In die staat heeft de vereniging Pi Delta Psi twee afdelingen. Ze hadden niets te maken met de ontgroening, maar de lokale rechter oordeelt dat ze hun deuren moeten sluiten: de vereniging is er tien jaar lang verboden.


Overigens is de ellende niet voorbij. Afgelopen jaar zijn in de Verenigde Staten vier studenten overleden bij ontgroeningen.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.