Campus

Voor OWee-bestuur horen hbo’ers en internationals er óók bij

Na twee coronajaren is de OWee, de introductieweek voor eerstejaars, terug als vanouds. Het OWee-bestuur heeft er zin in. “Studenten gaan vrienden voor het leven maken.”

Voor vlnr: Eveline Gielisse, Aileen van der Steen, Niels Oppelaar, Elisabetta Foglia, Marijn van Tienhoven. Achter vlnr Auke Sonneveld, Annabel Fransen en Pepijn de Haan. (Foto: OWee 2022)

Voorzitter Niels Oppelaar, vijfdejaars student aan de Haagse Hogeschool, en hoofd communicatie en design Annabel Fransen, die haar derde jaar van de studie life science and technology in gaat, hoeven niet lang na te denken over de vraag wat hun favoriete programmaonderdeel is deze week: voor Niels is dat de de openluchtbioscoop op dinsdagavond en voor Annabel het Schiediner op zondag. Bij het Schiediner – de allereerste activiteit van de OWee – staan er langs de Schie allemaal barbecues waarmee mentoren voor hun groepjes barbecueën. Annabel: “Ik vind het een leuke en ongedwongen manier voor groepjes om elkaar te leren kennen. Dat is overigens de enige dag dat deelnemers vlees eten. De andere dagen is het eten volledig vegetarisch.” Annabel en Niels vertellen over hun ambitie om de meest duurzame introductieweek van Nederland te organiseren en zo veel mogelijk hbo-studenten en internationals te trekken.

Hoe is het om na twee jaar coronamaatregelen weer een volledig fysieke OWee te mogen organiseren?
Annabel: “Dat is echt super. Niet alleen voor ons, maar ook voor de deelnemers. De OWee is dé manier om Delft en het studentenleven te leren kennen en dat gaat denk ik toch makkelijker tijdens een fysieke OWee dan tijdens een digitale variant. Het allerbelangrijkste: vrienden maken gaat in het echt makkelijker. Ik heb zelf in 2019 aan de OWee meegedaan en heb toen een vriendengroep leren kennen waar ik nu nog steeds mee om ga.”

Sinds wanneer zijn jullie bezig als bestuur?
Niels: “We zijn eind oktober, begin november officieel begonnen. Dan is de overdracht door het voorgaande bestuur en ga je alle functies verdelen en het beleid schrijven. Sinds februari zijn we echt fulltime bezig.”

Annabel: “Ik zag van de week een filmpje terug dat was opgenomen toen we nét waren begonnen. We hadden echt zulke jonge koppies daar. Daardoor besefte ik hoe ver we nu al zijn gekomen, al moet de OWee nog beginnen. Aan het begin heb je geen flauw idee wat je te wachten staat en wie je medebestuursgenoten zijn. Inmiddels zijn we heel goed op elkaar ingespeeld en weten we precies wat er nog moet gebeuren.”

‘Het is mooi hoe betrokken oud-bestuursleden zijn’

Konden jullie na twee coronajaren wel varen op de ervaringen van recente oud-besturen?
Niels: “Juist! Net als de twee voorgaande besturen hebben we namelijk meerdere scenario’s voorbereid omdat we niet wisten hoe de besmettingscijfers zich zouden ontwikkelen. Zo hebben we een scenario waarbij we de totale groep opsplitsen in kleinere groepen, waardoor er minder mensen tegelijk op één locatie zijn en de anderhalve meter afstand gewaarborgd is. Het was ontzettend fijn dat we voor die scenario’s konden teruggrijpen op de ervaring en kennis van onze voorgangers.”

Annabel: “Het is sowieso mooi hoe betrokken oud-bestuursleden zijn. Je begint als OWee-bestuur met een blanco vel en zij helpen enorm met het invullen ervan. Ze komen regelmatig aanwaaien op ons kantoor. Als we er zelf even niet uitkomen, mogen we ze altijd bellen. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan met het indelen van de OWee-groepjes. Anders zit je zelf een uur peinzend naar een Excelsheet te staren, terwijl zij al een keer zo’n indeling hebben gemaakt. Soms bellen we gewoon even om te sparren. Dan denken ze mee over vragen als welke programmaonderdelen het meest geschikt zijn voor een digitale dag en hoe we ervoor zorgen dat kijkers tijdens de digitale dag aangehaakt blijven.”

Elk OWee-bestuur voegt iets nieuws toe aan het programma. Wat is dat voor jullie?
Annabel: “Behoorlijk wat. Waar moet ik beginnen? We willen de meest duurzame introductieweek van Nederland zijn en doen daarom mee met de ‘Duurzame Introductie Tijd’, een wedstrijd tussen de introductieweekbesturen van Nederlandse studentensteden. We geven OWee-deelnemers geen T-shirts meer mee, wat 3500 bedrukte shirts scheelt. Ook werken we met herbruikbare hardcups in plaats van plastic bekers en krijgen deelnemers een glazen waterfles in plaats van eentje van herbruikbaar plastic. Voor veel drukwerk hebben we digitale alternatieven gevonden en zo kan ik nog wel even door gaan.”

Niels: “We zijn ook naar de open dagen geweest van de Delftse hbo-instellingen om uit te leggen wat de OWee is. De OWee is immers voor iederéén die in Delft gaat studeren. Ook hebben we meer aandacht voor internationale studenten. De deelname van zowel hbo-studenten als internationals is speerpunt in ons beleid.”

‘We hebben 50 procent meer inschrijvingen van internationale studenten’

Internationale en Nederlandse studenten lijken niet altijd met elkaar om te gaan, dus daar hoor ik graag meer over.
Annabel: “We hebben een digtitale internationale pre-OWee gehouden met informatie over Delft, studentenverenigingen en natuurlijk de ‘echte’ OWee. Dat was in mei, zodat internationale studenten nog ruim de tijd hadden om te besluiten om speciaal voor de ontvangstweek eerder naar Delft te komen. Het heeft gewerkt. Meteen na de pre-OWee schoten de internationale inschrijvingen omhoog en ten opzichte van 2019 hebben we zelfs 50 procent meer inschrijvingen van internationale studenten: we zijn van 309 naar 449 inschrijvingen gegaan.”

Over jullie beleid gesproken, hebben jullie aandacht voor overlast van studenten? Daar is de laatste tijd immers een hoop over te doen, vooral in de wijk Wippolder.
Annabel: “Als hoofd communicatie en design ben ik samen met Niels bij bewonersbijeenkomsten in de Wippolder geweest. Het is heftig om te horen hoe wanhopig sommige bewoners worden van de overlast die ze van studenten ervaren. Tijdens de digitale OWee-dag laten we daarom een buurtbewoner vertellen over wat de overlast met haar doet. Op die manier proberen we aanstaande studenten bewust te maken van hoe het voor bestaande bewoners is als opeens zoveel studenten naar Delft komen. Daarnaast proberen we overlastmeldingen beter aan te pakken. We hebben brieven gestuurd naar bewoners waarin duidelijk is uitgelegd hoe en waar zij overlast kunnen melden. Ook hebben we nauw contact met handhavers en verenigingen.”

Niels: “Tijdens de OWee zal er, zoals gebruikelijk, iedere ochtend een veiligheidsoverleg zijn met politie, TU-onderdelen zoals integrale en campus veiligheid, gemeente, brandweer en handhaving. Dan zullen we meldingen analyseren: waar komt de overlast vandaan en wat kunnen we eraan doen? Dit jaar zitten voor het eerst de studentenverenigingen bij dat overleg. Zij zijn immers belangrijke schakels in het tegengaan van overlast. We hebben daarnaast alle buurtbewoners uitgenodigd voor het StuD Openingsfeest van de OWee. Het zou mooi zijn als studenten en buurtbewoners daardoor meer met elkaar in contact komen. Zo’n 114 buurtbewoners hebben al een kaartje gekocht.”

Hebben jullie tips voor de eerstejaars?
Niels: “De OWee is de perfecte kans om alles wat Delft te bieden heeft te ervaren. Mensen vragen me vaak wat er zo belangrijk is aan de OWee. Mijn antwoord is dat je vrienden voor het leven gaat maken. Ik deed bijvoorbeeld zelf vijf jaar terug mee en ben nog steeds bevriend met mijn mentorgroepje.”

Annabel: “Ga het gewoon allemaal zien, proeven en ervaren. Er zijn zoveel studentenverenigingen in Delft dat er altijd wel iets bij zit dat helemaal bij jou past. De OWee was voor mij als eerstejaars een onvergetelijke week. Ik hoop dat dat voor de eerstejaars van dit jaar ook geldt.”

Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.