Campus

[Voedselpolitie] Op bezoek bij Hartige Samaritaan

Wekelijks testen Delta-redacteurs het eten op de campus. Van de Aula tot X en alles daartussenin. Met een hongerige doch kritische blik recenseren we maaltijden.

Pop-up restaurant Hartige Samaritaan wordt gerund door vrijwilligers. (Foto's: Marjolein van der Veldt)

Door Connie van Uffelen & Marjolein van der Veldt

Na eerder kennisgemaakt te hebben met Eva en Mohamad van Hartige Samaritaan kan een bezoek niet uitblijven. Verscholen in de nauwe Schoolstraat vind je tot 23 maart het pop-up restaurant waar vluchtelingen samenwerken met Nederlanders en waarvan de opbrengst naar Vluchtelingenwerk Nederland gaat.

Het is even zoeken naar de ingang, maar eenmaal binnen worden we hartelijk verwelkomd door gastheren Deleuvan en Faysal die vervolgens zeer galant onze jassen aannemen. Onze vijftienjarige ober van vanavond heeft geen verstand van de beschikbare bieren, dus kiezen we op goed geluk voor ‘De Blonde Arabier’, het speciale huisbier deze maand. Het geluk is aan onze zijde, want dit blonde biertje met hoge gisting heeft een fijne bitter met frisse afdronk. Een aanrader!

IMG_20190226_173827_Bokeh.jpg
Het Blonde Arabier voorzien van een speciaal label. 

Restaurant: Hartige Samaritaan
Datum: Dinsdag 26 februari 2019
Tijdstip: We dineerden van 17:30 tot 20:30
Voorgerechten: kalfspaté en harira (gevulde soep met tomaat, wortel, bleekselderij en kikkererwten).
Hoofdgerecht: mezze (een mix van warme en koude gerechtjes) met kip en mezze vegetarisch.
Nagerechten: warme brownie met vanille-ijs en sinaasappelcarpaccio

Temperatuur
Harira (5)
Oei, lauwe soep: 40 graden. Dat levert minpunten op. Soep moet heet zijn. Liefst loei. Tenzij het gazpacho is.
Kalfspaté (-)
De koude paté doet aan deze activiteit niet mee. Hierdoor hebben we een aantal woorden over en melden we graag dat iedere gast vooraf GRATIS een mandje brood met huisgemaakte baba ganoush en humus krijgt. Leuk detail, de ganoush was vandaag gemaakt door Eva en Mohamad.
Mezze (6)
De vega auberginestoof komt niet hoger dan 48 graden. Jammer. Is het vuur te snel uitgezet of is de keuken te koud? De kipstoof doet het daarentegen wel goed met 55 graden.
Sinaasappelcarpaccio (-)
Brownie (5)

De menukaart beloofde een warme brownie, maar die krijgen we niet. Voor de gaarheid van het gerecht geen probleem, voor de verwachtingsvolle recensenten een kleine teleurstelling.

IMG_20190226_180915_Bokeh.jpg
De kalfspaté werd geserveerd op een tweepersoonsbed van spinazie. 

Structuur
Harira (7,5)
De Hartige Samaritaan geeft wat hij je belooft: een goed gevulde soep met vooral veel wortel en tomaat. We slobberen deze bijna maaltijdsoep lekker naar binnen.
Kalfspaté (6)
Grote verrassingen moet kalfspaté niet opleveren, maar toch voelen we ons een beetje die kleine brugpieper met hoog opgetrokken rugzak en bammetjes smeerworst in de hand.
Mezze (8)
De auberginestoof is prima ingedikt en in de gele minipuntpaprikaatjes (wij hebben er een woord voor Scrabble bij!) zit een zachte, smeuïge crème van feta, zonnebloempitten, peterselie, ui en knoflook. Datzelfde geldt voor de twee dipjes: mouhamara van granaatappel, paprika en walnoot en esfenaj van spinazie, amandel en walnoot. De rijst is goed gekookt. Niks geen kleffe korrels, wel een gevuld wijnblad als cadeautje erbij.
Sinaasappelcarpaccio (9)
Niet normaal: die sappige dunne plakjes sinaasappel met smeuïge dadelstukjes glijden zomaar onze kelen in.  
Brownie (8)
Een harde buitenkant die overgaat in een zachte binnenkant. Mmm, wat zijn we blij dat er twee stukken op ons bord liggen. 

IMG_20190226_180931_Bokeh%20(2).jpg
De goed gevulde ‘slobbersoep’ met wortel en tomaat.

Smaak
Harira (8)
Hap + slik = weg. Je proeft de groenten afzonderlijk, maar de lekkere kruiden maken er een mooi geheel van. 
Kalfspaté (6,5)
Het is goed dat er zout en peper op tafel staat, want het gerecht is een beetje flauw. Verrassing is de balsamico helemaal onderop, daar mag wel een scheutje van bij.
Mezze (8,5)
Wie is toch die dipjesmaker? De crème in de minipuntpaprikaatjes (vooruit, 3x woordwaarde) is niet te versmaden. Net als de spinazie-amandeldip en de mouhamara met pittige nasmaak. We dippen met veel plezier ons Libanees brood in deze lekkernij. En dan die kruiden in de rijst… “Wij willen meer!”
Sinaasappelcarpaccio (8,5)
Een toppertje zonder Breezer ananas. Die nasmaak van oranjebloesem op onze sinaasappelschijfjes, mmm…!
Brownie (8)
Brownies maken lijkt simpel, maar het is een hele kunst om de juiste hoeveel chocolade te gebruiken. Die van de Hartige Samaritaan is perfect: niet te machtig, maar voldoende cacao om je in een chocoladehemel te wanen.

IMG_20190226_194955_Bokeh.jpg
Chocoladehemel. Punt. 

Hoeveelheid/verhouding
Harira (8)
Prima, niks aan veranderen.
Kalfspaté (7)
Twee getoaste witte boterhammen, rijkelijk belegd met paté op een tweepersoonsbed van spinazie. Stop ons maar in!
Mezze (6)
‘Bestellen per twee personen’ stond er op de kaart, maar wat we krijgen, lijkt meer op een borrelplankje. Tip: meer salade, vooral meer Libanees brood enne… voor twee personen graag een even aantal minipuntpaprikaatjes.  
Sinaasappelcarpaccio (8,5)
Een zonnetje op ons bord: hier kunnen we lekker mee vooruit.
Brownie (8)
Waar het hoofdgerecht qua hoeveelheid te wensen overlaat, maakt het nagerecht alles goed. Twee stukken chocoladehemel, een bol ijs en een flinke toef slagroom zorgen ervoor dat we met gevulde maagjes naar huis gaan.

IMG_20190226_185837_0.jpg
De mezze was qua hoeveelheid onvoldoende om onze magen te vullen. 

Prijs/kwaliteit
Harira (7,5)
Goed gevuld, dus 4 euro is oké.
Kalfspaté (7)
Waar vind je nog een voorgerecht voor € 4,50? Ondanks dit vriendelijke prijsje willen we nog wel een tip geven: iets minder paté en iets meer balsamico.
Mezze (7)
De kwaliteit en de prijs zijn dik in orde. Je proeft dat er met liefde een maaltijd is bereid, maar onbewust koppelen wij de hoeveelheid aan de prijs van 21 euro per twee personen. Wij betalen liever iets meer voor een grotere hoeveelheid.
Sinaasappelcarpaccio (8)
Dit feestje verdient dezelfde vier klinkende munten als de harira.
Brownie (8)
We zijn geen Jannie en Robért, maar de kwaliteit van deze brownie ligt hoog hoor. We weten niet wie er in de keuken staat, maar de titel ‘Meesterbakker’ is deze week voor jou!

IMG_20190226_194634_Bokeh.jpg
De sinaasappelcarpaccio was de grote winnaar deze week.

Presentatie
Harira (7)
Gewoontjes
Kalfspaté (7)
Degelijk, maar effectief.
Mezze (7)
Er komen grote dienbladen maar de bakjes met gerechten daarop vallen een beetje in het niet.
Sinaasappelcarpaccio (8,5)
Hoofdprijs van de avond! Hier worden we superblij van.
Brownie (7)
Warm geserveerd zou ‘ie een podiumplek pakken, nu blijft de brownie hangen in de middenmoot.

IMG_20190226_201449_Bokeh.jpg
Gastheer Deleuvan schoof gezellig aan.

Ervaring (8,5)
De plek is indrukwekkend, maar voelt aan als een Droomvlucht zonder muziek. Zijn we soms in opa’s wijnkelder? De bediening maakt een hoop goed. Even charmant als attent verschijnen ze op precies de juiste momenten aan onze tafel. Onthoud: hier werken vrijwilligers voor het goede doel. Een fooi hebben ze dik verdiend!

Eindoordeel
Harira: 7+
Kalfspaté: 7
Mezze: 7+
Sinaasappelcarpaccio: 8.5
Brownie: 7,5

Scoreboard:

  1. Gemista van Maria’s Home Made (9)
  2. Sinaasappelcarpaccio van de Hartige Samaritaan (nieuw!)
  3. Worst van Chorizos & CO (8+)
    Gadogado van Warung (8+)
    Stifado van Maria’s Home Made (8+)
  4.  
Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.