Campus

[Voedselpolitie] 1001 smaken

Wekelijks test een Delta-redacteur het eten op de campus. Van de Aula tot X en alles daartussenin. Met een hongerige doch kritische blik recenseren we maaltijden.

De Voedselpolitie at deze week bij de Couscous Bar. (Foto's: Marjolein van der Veldt)

Door: Marjolein van der Veldt en Mirjam van der Ploeg

Restaurant: Couscous bar
Dag: Maandag 26 november 2018
Tijdstip: 12.08
Maaltijd: Couscous kip en Tajine kikkererwten met Marokkaanse muntthee

Waar we vorige week omver werden geblazen door de kwaliteit van de Surinaamse en Indonesische keuken bij Warung, slaan we nu linksaf in Pulse voor onze lunch. Daar wacht de couscousbar op ons, die een variatie aan Marokkaanse gerechten op het menu heeft staan. Rond twaalven is het nog rustig, dus we kunnen meteen bestellen.

  • Temperatuur

Couscous 8
Inleveren die badge, want vandaag is de voedselpolitie haar thermometer vergeten… Niet officieel, maar niet minder officieus meten we daarom met hand en mond. Vijf gloeiende vingers en twee verbrande tongen later kunnen we stellen dat de temperatuur, waarschijnlijk, voldoet aan de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit. Wij blij, onze gehemeltes minder.
Tajine 8
De tajine is, net als de couscous, goed warm. Beter gezegd: heet. Maar dat is alleen maar goed. Dan heb je aan het begin van je maaltijd tenminste niet het idee dat je zo snel mogelijk lepel na lepel naar binnen moet schuiven om te voorkomen dat je eten bij de laatste hap koud is. Voor mensen met grote trek vormt het een goed lesje zelfbeheersing. Wie te gulzig is, brandt onverbiddelijk zijn mond.

Couscous10.jpgGeen thermometer, wel heet: de couscous met kip.

  • Structuur

Couscous 8
Je weet wat je te wachten staat. Althans, dat denk je, want zelf eindigde je na talloze wanhoopspogingen met droge korrels en een taaie prut van kip en doorkookte groenten. In dit etablissement ontdekken we dat het ook anders kan. Dat couscous niet slechts korrels zijn, maar een smeuïge bodem voor een mals stukje kip en perfect gegaarde groenten.

Tajine 7-
Eten dat in een tajine is bereid, heeft net als andere stoofgerechten lang gesudderd. Dit zorgt ervoor dat de groenten lekker zacht zijn geworden. Door de olie die aan het einde over het geheel wordt heen gegoten, wordt het gerecht wel wat zompig. Gelukkig wordt de maaltijd geserveerd met een knapperig stukje stokbrood dat ze in het bakje erbij stoppen. Let op: snel eruit halen, anders verdrinkt ook het brood in de massa.

  • Smaak

Couscous 8
Hm, wat proeven we daar? Is het ras-el-hanout of misschien een vleugje munt? Het simpel ogende gerecht blijft verrassen totdat de bodem van het bakje in zicht is.
Tajine 8+
De kikkererwten en de seizoensgroenten in het gerecht zijn goed op smaak. Een briljante zet is de gekarameliseerde ui, een zoete en licht scherpe toevoeging.

  • Hoeveelheid/verhouding

Couscous 8
We kiezen, zonder al te veel verwachtingen, voor de medium-variant. Na een leeg bakje zitten we rammend vol en ook twee uur later produceren onze magen nog geen geluid. Perfect als lunch. Als avondmaaltijd raden we aan om voor een large menu te gaan.
Tajine 7
De vegetarische tajine was door de kikkererwten en het brood goed vullend. Door wat couscous van het andere gerecht toe te voegen, was het een perfect uitgebalanceerde lunch.

  • Prijs/kwaliteit

Couscous 8
Net als vorige week, is ook deze toko in Pulse niet goedkoop. Voor 5,50 euro kiezen we één van de goedkoopste opties. Ook hiervoor geldt: zeker niet iets wat je dagelijks doet, maar als je het er (gezond!) van wilt nemen, dan is de Couscous Bar zeker een aanrader!
Tajine 7
Opmerkelijk genoeg is dit vegetarische gerecht duurder dan het kipgerecht. We betaalden 5,95. Voor alle gerechten uit de tajine leg je overigens iets meer geld neer dan voor de couscous-maaltijden.

  • Presentatie

Couscous 7
Je ziet meteen dat de kip die bovenop het gerecht ligt goed mals is, hij ziet er sappig uit en valt al een beetje uit elkaar. Hoewel het geheel wat bleek oogt, ziet het eruit als smakelijk gerecht.
Tajine 6
Opgeschept in het alom bekende kartonnen bakje voorzien van een fotogeniek laagje amandelschaafsel. Alleen begrijpen we de Pisa-achtige variant van het stokbroodje niet helemaal. Als je iets Frans in je eten schuift, laat het dan net zo fier overeind staan als de Eiffeltoren.

Couscous12.jpgDe vegetarische Tajine Pisa.

  • Ervaring

Couscous 8
Een zeer gefocuste chef die met minutieuze precisie de bakjes vol schept. Dat zien we graag, maar laat qua interactie wat te wensen over. Gelukkig maakte de kassajuffrouw dit goed door op indrukwekkende wijze onze bekers vol hete (en zoete!) Marokkaanse muntthee te schenken.

Tajine 8-
De sfeer bij de verschillende eetgelegenheden in Pulse blijft wat kil, door de groot opgezette ruimte. Toch heeft de couscousbar een gezellig hoekje weten te creëren, waar we na een vriendelijke bediening rustig kunnen genieten van de Marokkaanse kookkunsten. 

  • Eindoordeel

Couscous 8-
Tajine 7+

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.