Campus

Studentenpartij Dé Partij wil ‘een nieuw geluid’

Een derde partij die meedoet aan de studentenraadsverkiezingen; dat is zeldzaam. Wat drijft de oprichters van Dé Partij en wat vinden Oras en Lijst Bèta van deze concurrent?

Niet twee, maar drie banners hangen in het Mekelpark naast elkaar. (Foto: Saskia Bonger)

Na twaalf jaar met zijn tweeën in de studentenraad (sr) krijgen Oras en Lijst Bèta concurrentie van een derde partij bij de aanstaande studentenraadsverkiezingen van 10 en 11 mei. Dé Partij heeft een kieslijst ingediend met daarop drie namen: Koos Meesters, Jorrit Greep en Florent Appert. De drie bachelorstudenten en huisgenoten zijn kritisch op ‘eenzijdig doorgevoerd restrictief beleid’ van de TU Delft, zoals ze dat noemen als we ze spreken. Hun belangrijkste voorbeeld daarvan is het alcoholbeleid, dat sinds 1 januari alcohol op de campus vóór 17.00 uur verbiedt. Ook vinden ze de huidige sr niet zichtbaar genoeg. Dat moet even schrikken zijn voor Oras en Lijst Bèta. Wat vinden zij van de komst van Dé Partij en de onderwerpen waar deze voor staat? 

Leuke studententijd 
Eerst
Dé Partij zelf. Wat bracht Koos, Jorrit en Florent ertoe om deze op te richten? Het denken daarover begin in de zomer van 2022, vertellen ze. “De andere partijen hebben al vijf jaar dezelfde punten, zoals betalen per studiepunt waar we verder nooit over horen”, vertelt Jorrit. “Wij willen meer keuze bieden én de opkomst omhoog brengen.” Die opkomst is landelijk gezien met 29,3 procent in 2022 relatief hoog, maar Koos ziet vooral de 70 procent die niet stemt. “De rest is gedisengaged (sic/niet geëngageerd, red.) of weet niet dat de sr bestaat. Volgens ons zijn zij gewoon op zoek naar een leuke studententijd, dus daar leggen wij de nadruk op. Hen willen wij bereiken.”

Van links naar rechts: Jorrit Greep, Koos Meesters en Florent Appert. (Foto: Dé Partij)

Dat begint volgens de drie met ‘een ludieke campagne’ met posters met ‘grappige teksten’. De slogan ‘Maak van het partijkartel, Dé Partijkartel’ die half april opdook op posters in de stad valt ook in die categorie, aldus Koos. Hoewel het doet denken aan Forum voor Democratie hebben de studenten daar niks mee te maken, zeggen ze. “Het is een woordgrap. Wij houden ons bezig met studentenproblemen en associëren ons niet met enige landelijke partij.” Hoe ze de rest van de campagne precies willen vormgeven, weten ze nog niet. Ook Koos, Jorrit en Florent hebben net tentamens gehad. De drie studenten willen naast posters plakken waarschijnlijk gaan flyeren en hun sociale media inzetten.

‘We zouden gigantisch blij zijn één zetel’

Hun doel is niet vastomlijnd, maar ‘we zouden gigantisch blij zijn met één zetel’, aldus Koos. De drie hebben nog geen achterban of extra hulp, maar zijn van plan ‘de nieuwe gevestigde partij’ te worden ‘met een ander meer uitgesproken geluid’. Ze willen ook buiten de verkiezingen om campagne blijven voeren en indien nodig een ‘tegengeluid te laten horen’. Een voorbeeld zou weer dat alcoholbeleid zijn. De sr heeft daarin geen inspraak gehad, maar dat had Dé Partij er niet van weerhouden toch zijn mening daarover naar buiten te brengen. Volgens Koos missen studenten door het latere borreltijdstip de aansluiting op hun laatste colleges, wat vooral voor mensen die niet zoveel binding voelen met de universiteit een te hoge drempel omwerpt om toch naar de faculteitsbar te gaan. “Zo mis je een integratiemogelijkheid.”

Hoe wil Dé Partij zich gaan positioneren binnen de sr, mocht het lukken om één of meer zetels te bemachtigen? Blijft hij zich afzetten tegen Oras en Lijst Bèta ? Volgens Koos is dat niet het doel. “We zijn geen tegenpartij. Wij denken ook dat het het beste is om als sr richting het college van bestuur zoveel mogelijk één geluid te laten horen en geen ruis te laten ontstaan.”

Reactie Oras en Lijst Bèta
De huidige studentenraadsleden laten desgevraagd in een gezamenlijke schriftelijke reactie weten het belangrijk te vinden dat iedere student zich vertegenwoordigd voelt. ‘Als dat nu niet het geval zou zijn, vraagt dat natuurlijk om een nieuwe blik op zaken door bijvoorbeeld een nieuwe partij. Wij staan altijd open voor input vanuit studenten die graag veranderingen zien op de TU. Helaas hebben Koos, Jorrit en Florent nooit contact gezocht met de huidige sr om met ons de problemen te delen waar zij tegenaan lopen. Inmiddels hebben wij Dé Partij benaderd voor een kennismakingsgesprek.’

Dat de zichtbaarheid van de sr kan worden vergroot, erkennen ook de huidige leden.‘Hier is tijdens ieder overleg met het college van bestuur aandacht aan besteed’, schrijven zij. ‘Naar aanleiding hiervan delen we inmiddels de openbare vergaderingen via het Instagramkanaal van de TU en hebben we gesproken over de zichtbaarheid van de raad tijdens grote evenementen als de OWee. Ook is ons kantoor dagelijks open en ontvangen we regelmatig studenten en medewerkers om te praten over zaken die spelen op de universiteit.’

‘Wij willen een Studentenraad die midden in de studentengemeenschap staat’

‘Wij willen een studentenraad die middenin de studentengemeenschap staat en die weet wat er speelt’, gaat de verklaring verder. ‘Daarom eten wij in de avonden regelmatig met verschillende studentbesturen en borrelen we op verenigingen om ook op een informele manier met beide benen in de studentenwereld te staan, al dan niet in een gele polo (Oras) of een blauw T-shirt (Lijst Bèta). Waar partijen zich mee bezighouden wordt via onze sociale mediakanalen gedeeld en is makkelijk bij te houden. Als je de landelijke politiek niet actief volgt, weet je niet wat daar speelt en dat is voor de studentenraad niet anders.’

Zowel Oras als Lijst Beta zijn niet van plan de verkiezingscampagne aan te passen nu een derde partij meedingt naar zetels. “Oras maakt zich al 50 jaar hard voor de actieve en gemotiveerde student”, aldus voorzitter Marten Leenders. “Dit doen we door te werken aan onze drie pijlers: de hoogste kwaliteit onderwijs, ondersteund door de juiste faciliteiten en ruime mogelijkheid tot ontplooiing. Wij zien dat dit resultaat heeft en dat veel studenten, waaronder wijzelf, geloven in onze visie. Daarom zullen we hier ons onverminderd voor blijven inzetten.”

Lijst Bèta voorzitter Abdelkader Karbache zegt een verdere democratisering van de studentenraad te omarmen. “Voor ons staat de kwaliteit van het onderwijs centraal, omdat wij vinden dat dit de verbindende factor is voor alle studenten op de TU. We vinden het belangrijk dat deze visie hoog op de agenda blijft staan, ongeacht welke en hoeveel partijen meedoen.”

Door Saskia Bonger en Marjolein van der Veldt

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.