Opinie

Studentenbralcultuur

Delftse studenten zijn brallers en gedragen zich alsof de wereld met een ingenieursdiploma aan hun voeten ligt. Student Ewoud de Kok zoekt juist naar meer inhoud.


Als nieuwkomer aan de TU Delft werd mij direct een ding duidelijk: Delft is lid. Ik heb mijn bachelor econometrie aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Waar Amsterdam een stad is mét studenten, is Delft een studentenstad die zich laat kenmerken door actieve studentenhuizen, pretentieuze studentenverenigingen en studieverenigingen die zich als studentensociëteiten voordoen, kortom een mooie studentenbralcultuur.


De Delfse Bedrijvendagen vinden gewoon plaats in de aula in plaats van in het Krasnapolsky op de Dam. Pas na gemiddeld zeven jaar lijkt de Delftenaar te ontwaken en zich te realiseren dat hij zich heeft begeven in een kleine wereld. Hij gedraagt zich alsof met enkel een ingenieursdiploma de wereld aan zijn voeten ligt. Ziet hij dan niet dat de wereld aan het veranderen is?Er zijn verschillende tekenen die aangeven dat deze mooie universiteit in beweging is: de zoektocht van ouderejaars naar meer inhoud en minder bier, de stimulans om sneller af te studeren en de beweging van masterstudenten vanuit Delft naar Rotterdam of Den Haag. Zo rond het begin van de master lijken studenten steeds meer behoefte te krijgen aan inhoud, ervaring en zelfontplooiingsmogelijkheden.

Begrijp me niet verkeerd, de huidige studentencultuur is mooi en ontwikkelt ook belangrijke sociale eigenschappen. Toch, het is geen levenswijze maar een fase in de eerste paar jaar van je studententijd. Voor deze eerste fase is er een overvloedig en rijk aanbod, maar in mijn ogen mist dit aanbod voor diegene die zich meer willen richten op hun loopbaan. De vraag naar inhoud is nog niet beantwoord. Het lijkt buiten de macht van de gestabiliseerde verenigingen. Ze zijn te gefocust op hun eigen parochie, te gebonden door tradities en geregeerd door deze bralmentaliteit. Maar wie dan wel?Als Energy Club proberen wij deze fase te faciliteren en met een groei van 300 tot 1000 interdisciplinaire leden dit jaar lijkt dat ook aardig te lukken. Maar de Energy Club is alleen gefocust op duurzame energie en er is zoveel meer. Zij die dit inzicht delen roep ik op zich te organiseren binnen hun eigen expertise, wees ondernemend: ‘Creëer leven na het brallen’.


Ewoud de Kok, student sustainable energy technology en voorzitter van de Energy Club 2011. 

Ergens aan het eind van zijn lezing refereerde Gerbrands aan het ‘Delfts kwartiertje’ waarmee inleidster Annet Soleman zich eerder verontschuldigde voor het enkele minuten verlate begin van de avond. “Delfts kwartiertje? Ik weet niet wat dat is. Denkt u dat ze bij Louis van Gaal te laat komen?” Het is Gerbrands ten voeten uit. Het leveren van een topprestatie begint met het stellen van normen. “Als iemand te laat binnenkomt tijdens de lezing, gebruik ik dat in mijn verhaal”, zei hij al voor aanvang. “Er gebeurt altijd wel iets waarop ik inhaken kan. Een laatkomer, of een telefoon die afgaat.” Van beide was dinsdagavond geen sprake. Het publiek luisterde een uur lang bijna ademloos naar zijn heldere en gedegen verhaal.

‘Toon Gerbrands vertelt op inspirerende wijze over samenwerking, vertrouwen, passie, discipline, scherpte en de voorwaarden om dat allemaal te kunnen bereiken’, beloofde de aankondiging. De algemeen directeur van AZ en oud-bondscoach van het Nederlands volleybalteam putte daarbij regelmatig uit eigen ervaring. Met vragen zette hij het publiek aan het denken. Moet een coach altijd eerlijk zijn tegen zijn spelers? Wie is de beste coach en waarom? Bezoekers suggereerden namen als Hiddink, Cruyff, Michels, Van Gaal, Ton Boot, Vera Pauw. Niemand noemde Kovacs, de Ajax-coach die in 1971 Michels opvolgde en in zijn tweejarig dienstverband twee Europa Cups, twee landstitels en een beker won. Niemand van voornoemde coaches had cijfermatig zo’n succes, maar hij werd ontslagen omdat hij ‘te aardig’ was. Het valt niet mee om algemene criteria op te stellen die bepalen of iemand een topcoach is of niet. Het moeten in elk geval ‘authentieke’ personen zijn.

Visie, actie en passie: de drie essentiële elementen om tot een topprestatie te komen, volgens Gerbrands. Een visie moet leiden tot het doel. Het pad ernaartoe verloopt kronkelig. Onderweg moeten keuzes worden gemaakt, maar het is belangrijk om rustig te blijven en het pad te blijven volgen. Actie is niets anders dan hard werken. Passie is het mooiste woord, vindt Gerbrands. “Een bekende autocoureur werd ooit gevraagd of hij zijn auto onder controle had. ‘Nee’, antwoordde de coureur, ‘want dan zou ik niet zo hard kunnen rijden.’ In die uitspraak zit het begrip passie verwerkt.”

Het ging over de vier hoofdmotieven van een coach, en over het talent (‘krijg je bij je geboorte mee’) en karakter (‘kan soms enigszins worden bijgesteld’) van een sporter. Het belangrijkste is samenwerken. Met basketbalcoach Ton Boot zocht Gerbrands tijdens een lunch naar de pijlers daarvan. Resultaat: vertrouwen, als de essentie van teambuilding, en positieve intentie.
Inspirerende lezing? “Jazeker!”, aldus een stellige Lisenka te Lindert. Gerbrands komst was het gevolg van een door haar aangewakkerd initiatief van de vrouwenafdeling van voetbalclub Ariston’80. Tijdens het dameslustrum vorig jaar werd geld ingezameld voor Score, een Afrikaanse organisatie die sport- en spelactiviteiten inzet ‘als middel voor ontwikkeling van individuen en gemeenschappen’. In ruil hiervoor kwam Gerbrands als ambassadeur van Score geheel belangeloos naar het cultuurcentrum.

Mario Hummeling, scheidsrechter en oud-voetballer van Ariston’80, was net zo enthousiast: “Ik ben sinds kort docent wiskunde. Gerbrands vertelde dingen die ik kan gebruiken in de les. Een individu in de groep aanspreken in plaats van apart nemen, dat deed ik al. Ik zie daar nu een bevestiging in. Als scheidsrechter heb je er ook wat aan. Duidelijk zijn, zoals Gerbrands zegt. Dat ze weten wat ze van je kunnen verwachten.”
Met ruim zestig bezoekers was de zaal aardig gevuld, maar iets meer publiek had de lezing wel verdiend. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.