Opnieuw veel Europese advanced grants naar Nederland

De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft 23 advanced grants van maximaal 2,5 miljoen euro toegekend aan zeer ervaren onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen. Mogelijk worden het er nog meer.

Vorig jaar stond Nederland met veertien toekenningen nog op de zevende plaats, maar in de ronde van 2023 heeft Nederland met 23 van de 255 toegekende beurzen weer een plek in de top 4. Het moet alleen Duitsland (50 beurzen), het Verenigd Koninkrijk (42 beurzen) en Frankrijk (37 beurzen) laten voorgaan.

De meeste beurzen gaan naar de twee Amsterdamse universiteiten, de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kanker Instituut. Klik hier voor het volledige overzicht.

Reservelijst

Mogelijk komt er nog extra beurzengeld vrij omdat het Verenigd Koninkrijk sinds de Brexit niet meer meedoet met het Europese onderzoeksprogramma. Uitverkoren wetenschappers van Britse universiteiten krijgen de beurs alleen uitgekeerd als ze die meenemen naar een onderzoeksinstelling in een land dat wél deelneemt. In 2024 vervalt die beperking, als het VK weer aanhaakt.

Als ze niet overstappen naar een ander land krijgen ze de ERC-beurs dus niet. Wel ontvangen ze dan een vergelijkbare beurs van de Britse overheid, die de selectie door de ERC is blijven erkennen.

Het Europees beurzengeld dat dan vrijkomt, schuift door naar de reservelijst van onderzoekers die net buiten de boot vielen. Mogelijk profiteren ook Nederlandse instellingen hiervan. (HOP, HC)

Comments are closed.