Opinie

Ode aan de ov-chipkaart

Ode aan de ov-chipkaartPak m’n jas, m’n schoenenVerder niks van waardVoel me in m’n blootje lopenMet alleen die ov-chipkaartVeeg langs een paalWaar ergens verscholenIets me leest, me bestraaltMe vervlecht in parabolenDe conducteur doet haar rondeZe scant me en kniktBevindt me ook zonderBestemming geschikt‘Waarheen?’ was geen vraagVoor het licht in de bomenDat achteloos reisdeOm waar ook te komenBlijf als een veer in de luchtMijn reisdoel rekkenNaar onbekend terrein en terugZolang … ik niet vergeet me uit te checkenBauke Steenhuisen doceert aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management en is winnaar van deDelftse Poetry Slam 2010.&

#160;

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de koepelorganisaties HBO-raad en VSNU. Hoeveel eerstejaars er dit jaar precies zijn, aan welke instellingen ze studeren en welke opleidingen ze volgen, wordt pas eind januari bekend.

Vorige maand meldde collegelid Paul Rullmann in een ontmoeting met de Studentenraad al dat de stijging wat de TU Delft betreft niet de gevreesde 35 procent was, maar zal uitkomen op ongeveer 8 procent.

Landelijk begonnen in september 50 duizend studenten aan een universitaire opleiding. Aan de hogescholen schreven zich 105 duizend nieuwe studenten in. Op basis van de vooraanmeldingscijfers hadden de universiteiten een veel grotere toename verwacht, sommigen voorspelden zelfs een stijging van 25 procent.

Dat valt uiteindelijk wel mee, al is de toename dit jaar toch opvallend. In 2008 groeide het aantal eerstejaars maar met 2,4 procent in het hbo en 4,4 procent in het wo.

Pak m’n jas, m’n schoenen
Verder niks van waard
Voel me in m’n blootje lopen
Met alleen die ov-chipkaart

Veeg langs een paal
Waar ergens verscholen
Iets me leest, me bestraalt
Me vervlecht in parabolen

De conducteur doet haar ronde
Ze scant me en knikt
Bevindt me ook zonder
Bestemming geschikt

‘Waarheen?’ was geen vraag
Voor het licht in de bomen
Dat achteloos reisde
Om waar ook te komen

Blijf als een veer in de lucht
Mijn reisdoel rekken
Naar onbekend terrein en terug
Zolang … ik niet vergeet me uit te checken

Bauke Steenhuisen doceert aan de
faculteit Techniek, Bestuur en
Management en is winnaar van de
Delftse Poetry Slam 2010. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.