De universiteiten en hogescholen ontvangen veel signalen van vluchteling-studenten uit Oekraïne die in september aan een Nederlandse instelling willen studeren. Als zij een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen, zoals de Tweede Kamer in een motie vroeg, hoeven zij niet langer het torenhoge instellingscollegegeld van duizenden euro’s te betalen en komen ze bovendien in aanmerking voor studiefinanciering.
Zolang het besluit daarover nog niet is genomen, weten de vluchtelingen niet of ze een studie in Nederland wel kunnen betalen, staat in een brief die de Stichting voor vluchteling-studenten UAF, samen met de universiteiten en hogescholen, heeft gestuurd aan minister Dijkgraaf van OCW en staatssecretaris Van den Burg van Justitie en Veiligheid. ‘Het is daarom van belang dat op zeer korte termijn een besluit wordt genomen over de voorzieningen die voortvloeien uit de status’, schrijven ze. ‘Te hoge kosten mogen nooit een barrière zijn voor gevluchte studenten om hun studie voort te zetten.’
Het kabinet stelde in maart 1 miljoen euro beschikbaar voor noodsteun aan de huidige studenten en medewerkers van Nederlandse universiteiten en hogescholen, en begin april nog eens 2,3 miljoen euro. (HOP, HC)
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.