Wetenschap

Leiden en Delft winnen strijd om ruimtelab

Amsterdam mag straks het prestigieuze medicijnenagentschap EMA verwelkomen, maar Leiden wint samen met de TU Delft de race om de nieuwe vestigingsplaats van het Nederlands Instituut voor Ruimte Onderzoek (SRON).

SRON is één van de negen onderzoeksinstituten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het houdt zich bezig met ruimteonderzoek en was gevestigd in Utrecht en Groningen. Maar omdat het gebouw in Utrecht verouderd was en de universiteit stopte met de masteropleiding sterrenkunde, ging het instituut in 2013 op zoek naar een nieuwe locatie.


Dat leek al snel geregeld: het Amsterdamse Science Park had veel belangstelling, maar de medezeggenschap van de Universiteit van Amsterdam stak er op het laatste moment een stokje voor. Het financiële risico zou te groot zijn.


Daarop moest SRON op zoek naar een nieuwe locatie. Alle universiteiten konden zich aanmelden. Ook Amsterdam mocht een nieuwe gooi doen en deed dat ook, ditmaal samen met de Universiteit Twente.


Ook de Radboud Universiteit en de TU Eindhoven sloegen de handen ineen bij de aanvraag, net als de TU Delft en de Universiteit Leiden. Dat laatste duo heeft nu de voorkeur van NWO en SRON. Heel gek is dat niet, gezien de opleiding sterrenkunde bij de Universiteit Leiden. En ook het onderzoek sluit goed aan, schrijft het ruimtelab op zijn website.


Mochten ook de ondernemingsraden ermee instemmen, dan vestigt het instituut zich over enkele jaren op de campus in Leiden. In de loop van 2018 volgt het definitieve besluit.


De Universiteit van Amsterdam is er op zijn zachtst gezegd niet blij mee. “We zijn ontzettend teleurgesteld dat SRON niet voor Amsterdam heeft gekozen”, zegt rector magnificus Karen Maex tegen UvA-website Folia.


Decaan prof.dr. Henri Werij van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek reageert desgevraagd: De komst van SRON naar Zuid-Holland, lees de driehoek Noordwijk (ESA/ESTEC)-Leiden-Delft, betekent dat het ruimtevaart ecosysteem hier verder wordt versterkt. Leiden en Delft zijn al bezig de onderlinge samenwerking op gebied van astronomie (Universiteit Leiden) en ruimtevaartinstrumentatie (TU en TNO) verder aan te halen. Dit betekent delen en uitwisselen van personeel, het delen van faciliteiten en het afstemmen van wetenschap en techniek”, aldus Werij.


Hij vervolgt: “Deze beweging was al gaande voordat het besluit over de nieuwe locatie van SRON Utrecht werd genomen, maar SRON kan hier natuurlijk volop van meeprofiteren. Als het gaat om technologie ten behoeve van de ruimtevaart dan zijn er in Delft bij TU, TNO en diverse bedrijven overigens al enkele honderden professionals actief. Versterking van dit ecosysteem zal elke partij ten goede komen, doordat kennis efficiënter wordt uitgewisseld en dure faciliteiten met elkaar worden gedeeld. Bij de TU is dit overigens niet alleen voor de faculteit L&R relevant, maar zeker ook voor de faculteiten EWI, TNW en CITG.


HOP, Irene Schoenmacker


  • 18-12-2017: artikel uitgebreid met reactie decaan Werij.

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.