Onderwijs

Kort nieuws

ThemaparkIn Lelystad is gisterochtend het nieuwe luchtvaartthemapark Aviodrome geopend. Het park is een vervanging van het Aviodome, dat tot voor kort op Schiphol als luchtvaartmuseum diende.

Het nieuwe park is uitgebreid met meer flitsende attributen zoals een flightsimulator, vergelijkbaar met het type dat bij de TU Delft in gebruik is. In deze simulator kan de inzittende een vlucht van een F18 Hornet door Irak maken. In een andere simulator kan de vlucht van de Pelikaan naar Batavia in 1933 worden nagevlogen.

Echte ballon- en vliegtuigvluchten zijn nu ook mogelijk, vanaf het vliegveld van Lelystad. De oude Aviodome-collectie, die bestaat uit oldtimers van de Nederlandse luchtvaart als de Fokker Spin uit 1913, is ook nog te zien.

Inferno

Een uit 1960 stammend flatgebouw voor buitenlandse studenten in Moskou is in de nacht van zondag op maandag door een hevige brand verwoest. Daarbij kwamen in eerste instantie 32 mensen om het leven. In het ziekenhuis overleden er in de loop van maandag nog vier. Er vielen 197 gewonden, van wie er dinsdagochtend nog 170 in het ziekenhuis lagen. Tien van hen verkeerden nog in levensgevaar. Het was daarmee de ergste brand in Moskou van de laatste tien jaar. Het vijf verdiepingen tellende gebouw was overvol en verkeerde in slechte staat.

De flat was bedoeld als doorgangshuis voor pas gearriveerde studenten uit ontwikkelingslanden. De slachtoffers komen uit China, Bangladesh, India, Pakistan, Vietnam en enkele Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Er waren geen Russische slachtoffers.

De oorzaak van de brand is vermoedelijk kortsluiting, al wordt brandstichting niet uitgesloten. Er zou vorige week nog een bommelding van extreem-rechtse signatuur zijn geweest.

www.pfu.edu.ru/eng

www.moscowtimes.ru

Rijk

De economie trekt een beetje aan en het consumentenvertrouwen stijgt. Wie toch met enige financiële zorgen de decembermaand aan ziet komen: bij het salaris van december wordt een eindejaarsuitkering gevoegd van twee procent, en bovendien komt er een ‘eenmalige, incidentele’ uitkering van 0,55 procent van het jaarsalaris, met een minimum van zevenhonderd euro. Het gat in het huishoudbudget dat op 2 januari overblijft wordt vervolgens op 1 maart geheel gedicht. Dan volgt namelijk een loonsverhoging van 1,1 procent.

Collegegeld

Staatssecretaris Nijs heeft het collegegeld voor studiejaar 2004-2005 vastgesteld op 1476 euro. Dat schrijft de bewindsvrouw in de ‘Staatscourant’, het officiële communicatiemiddel van deoverheid. Het collegegeld valt daarmee 31 euro hoger uit dan het lopende jaar. Nu betalen studenten 1445 euro.

Wetenschapsquiz

Voor de vijfde maal houdt promovendivereniging Promood dit jaar de wetenschapsquiz, op 4 december. De quiz bevat dezelfde vragen als de nationale quiz, en wordt gehouden om 13.30 uur in de aula. De jaarlijkse quiz op tv is dit jaar afgeblazen, omdat de ‘Vpro-gids’ de vragen te vroeg publiceerde.

Vier hoogleraren zullen het tegen vier promovendi opnemen, vooral strijdend om de eer, want de organisatie weet nog niet wat de prijs wordt. Antwoorden worden in de vorm van experimenten direct gegeven.

De Delftse quiz wordt gehouden in het Engels, omdat het merendeel van de promovendi dit jaar (zo’n zestig procent) uit het buitenland komt.

Vragen gaan over het schenken van champagne, maar ook over dominostenen en spiegeleieren bakken op een heet wegdek. Wie alvast de vragen wil weten kan Wim T.Schippers bellen, of kijken op de site van het NWO.

www.nwo.nl/nwohome.nsf/Pages/WQ_2003?OpenDocument

Over het Kanaal

Hoewel de verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wel eens betere tijden heeft gekend, is afgelopen vrijdag in het hoofdkantoor van Eurotunnel aan de Franse kant de oprichting beklonken van de eerste Brits-Franse universiteit, de Transmanche Universiteit. Deze is in het leven geroepen door de universiteit van Kent, de drie universiteiten van Lille en de Université du Littoral, die vier vestigingen in het noorden van Frankrijk heeft. De beide regeringen steunen de instelling zowel moreel als financieel.

Het nieuwe instituut richt zich vooral op internationale economie en politiek, maar ook op geneeskunde en filosofie. In eerste instantie worden vanaf september volgend jaar alleen postdoctorale opleidingen gegeven, maar in de toekomst wil men ook volledige studies aanbieden.

De technische faculteiten van de universiteiten van Lille en Kent (Canterbury) hebben overigens al een gemeenschappelijk instituut voor telecommunicatieonderzoek onder de naam Transmanche.

Medaille

Geofysicus prof.dr.ir Guus Berkhout van de sectie technologie, strategie en entrepreneurschap (TBM) heeft gisteren de Maurice Ewing Medal gewonnen, de hoogste internationale onderscheiding op het gebied van de exploratie van geofysica. Berkhout kreeg deze medaille vanwege zijn decennialange bijdragen in de geofysica, zoals het zogenaamde WRW-model dat de voortplanting van seismische golven voorspelt. Verder waren de commissieleden onder de indruk van de hoeveelheid jonge onderzoekers die Berkhout de afgelopen 25 jaar begeleidde: 150 MSc-studenten en vijftig promovendi.

Rookverbod

Een rookvrije werkplek wordt per 1 januari een wettelijk recht van iedere werknemer. Op die datum voert de TU Delft een algeheel rookverbod in. Tot nu toe gold zo’n verbod voor openbare ruimtes, zoals hallen, gangen, trappen, liften, zalen en kantines.

Een algeheel rookverbod is nu al van kracht in de faculteiten Bouwkunde en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, en in het IRI. De TU sluit zich daar nu bij aan, wat ook betekent dat de TU in alle gebouwen ‘rookruimtes’ zal inrichten. Zonder die ruimtes, vreest men, zal het verbod moeilijk te handhaven zijn, en zullen groepjes medewerkers en studenten op de stoep gaan roken. En dat is weer niet representatief.

De rookruimtes moeten overal op 1 januari 2005 gereed zijn.

Werkloos

Een ietwat verontrustend bericht: van alle afgestudeerden aan Britse universiteiten vinden informatici het moeilijkst een baan, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van universiteiten en beroepsorganisaties. De werkloosheid onder hen is 14,6 procent, bijna drie maal zo hoog als voor de gemiddelde afgestudeerden. Juristen komen in het Verenigd Koninkrijk het gemakkelijkst aan werk: hun werkloosheid is maar 3,8 procent. Volgens de onderzoekers zou de oorzaak kunnen liggen in de te hoge verwachting die informatici van een baan hebben. Die zou ertoe leiden dat ze langer de kat uit de boom kijken.

Happietaria

Afgelopen dinsdag is het Happietaria Delft 2003 geopend door rector Jakob Fokkema. Het Happietaria is een tijdelijk restaurant dat is opgezet door studenten van de christelijke studentenverenigingen CSR, Csfr en de Vgsd. De opbrengst is bestemd voor de bouw van een basisschool in het Zuid-Afrikaanse Angola.

Het restaurant is gevestigd op een unieke locatie: het monumentale Gaac-gebouw aan het De Vries van Heystplantsoen 2. Nog tot en met 19 december kun je er eten, behalve op zondag.

De actie is een initiatief van ZOA-Vluchtelingenorganisatie, een christelijke hulpverlenersorganisatie die in 1973 werd opgericht door Groningse studenten. Meer dan achtduizend Angolese kinderen in de regio waar ZOA actief is, kunnen momenteel niet naar school door de gevolgen van de allesverwoestende oorlog. Met de opbrengst van de Happietaria’s in Delft, Enschede en Groningen wordt een school gebouwd met vier lokalen voor elk veertig kinderen. Naast lesmateriaal krijgen de kinderen ieder een voetbal.

Reserveren: 06-18037433

www.happietariadelft.nl

Piekstroom

Er is weer een verschil ontdekt tussen de hedendaagse student en die van een paar jaar geleden: hij gebruikt veel meer elektriciteit. Een beetje student heeft niet meer zoals vroeger genoeg aan een bureaulamp of een kaal peertje, maar neemt zijn eigen pc, dvd-speler, kleurentelevisie en broodbakmachine mee op kamers. Amerikaanse universiteiten beginnen daarvan de gevolgen te ondervinden. Ze zijn genoodzaakt om de elektrische voorzieningen in de studentenflats en studieruimten te verbeteren, wat in de tienduizenden dollars per kamer kan lopen.

Aan de universiteit van de staat Pennsylvania is het elektriciteitsverbruik in vijf jaar met twintigprocent gestegen. Als de dertienduizend studenten ’s ochtends opstaan, houdt de beheerder van de elektriciteitsvoorziening zijn hart vast tot de storm van haardrogers is uitgewoed. De universiteit betaalt nu een miljoen dollar per maand aan elektriciteit, en het wordt ieder jaar meer. Eén universiteit, die van Dayton, Californië, heeft al een onconventionele maatregel genomen: in nieuwe studentenflats wordt geen airconditioning meer aangelegd, tenzij dat om medische redenen moet.

Themapark

In Lelystad is gisterochtend het nieuwe luchtvaartthemapark Aviodrome geopend. Het park is een vervanging van het Aviodome, dat tot voor kort op Schiphol als luchtvaartmuseum diende. Het nieuwe park is uitgebreid met meer flitsende attributen zoals een flightsimulator, vergelijkbaar met het type dat bij de TU Delft in gebruik is. In deze simulator kan de inzittende een vlucht van een F18 Hornet door Irak maken. In een andere simulator kan de vlucht van de Pelikaan naar Batavia in 1933 worden nagevlogen.

Echte ballon- en vliegtuigvluchten zijn nu ook mogelijk, vanaf het vliegveld van Lelystad. De oude Aviodome-collectie, die bestaat uit oldtimers van de Nederlandse luchtvaart als de Fokker Spin uit 1913, is ook nog te zien.

Inferno

Een uit 1960 stammend flatgebouw voor buitenlandse studenten in Moskou is in de nacht van zondag op maandag door een hevige brand verwoest. Daarbij kwamen in eerste instantie 32 mensen om het leven. In het ziekenhuis overleden er in de loop van maandag nog vier. Er vielen 197 gewonden, van wie er dinsdagochtend nog 170 in het ziekenhuis lagen. Tien van hen verkeerden nog in levensgevaar. Het was daarmee de ergste brand in Moskou van de laatste tien jaar. Het vijf verdiepingen tellende gebouw was overvol en verkeerde in slechte staat.

De flat was bedoeld als doorgangshuis voor pas gearriveerde studenten uit ontwikkelingslanden. De slachtoffers komen uit China, Bangladesh, India, Pakistan, Vietnam en enkele Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Er waren geen Russische slachtoffers.

De oorzaak van de brand is vermoedelijk kortsluiting, al wordt brandstichting niet uitgesloten. Er zou vorige week nog een bommelding van extreem-rechtse signatuur zijn geweest.

www.pfu.edu.ru/eng

www.moscowtimes.ru

Rijk

De economie trekt een beetje aan en het consumentenvertrouwen stijgt. Wie toch met enige financiële zorgen de decembermaand aan ziet komen: bij het salaris van december wordt een eindejaarsuitkering gevoegd van twee procent, en bovendien komt er een ‘eenmalige, incidentele’ uitkering van 0,55 procent van het jaarsalaris, met een minimum van zevenhonderd euro. Het gat in het huishoudbudget dat op 2 januari overblijft wordt vervolgens op 1 maart geheel gedicht. Dan volgt namelijk een loonsverhoging van 1,1 procent.

Collegegeld

Staatssecretaris Nijs heeft het collegegeld voor studiejaar 2004-2005 vastgesteld op 1476 euro. Dat schrijft de bewindsvrouw in de ‘Staatscourant’, het officiële communicatiemiddel van deoverheid. Het collegegeld valt daarmee 31 euro hoger uit dan het lopende jaar. Nu betalen studenten 1445 euro.

Wetenschapsquiz

Voor de vijfde maal houdt promovendivereniging Promood dit jaar de wetenschapsquiz, op 4 december. De quiz bevat dezelfde vragen als de nationale quiz, en wordt gehouden om 13.30 uur in de aula. De jaarlijkse quiz op tv is dit jaar afgeblazen, omdat de ‘Vpro-gids’ de vragen te vroeg publiceerde.

Vier hoogleraren zullen het tegen vier promovendi opnemen, vooral strijdend om de eer, want de organisatie weet nog niet wat de prijs wordt. Antwoorden worden in de vorm van experimenten direct gegeven.

De Delftse quiz wordt gehouden in het Engels, omdat het merendeel van de promovendi dit jaar (zo’n zestig procent) uit het buitenland komt.

Vragen gaan over het schenken van champagne, maar ook over dominostenen en spiegeleieren bakken op een heet wegdek. Wie alvast de vragen wil weten kan Wim T.Schippers bellen, of kijken op de site van het NWO.

www.nwo.nl/nwohome.nsf/Pages/WQ_2003?OpenDocument

Over het Kanaal

Hoewel de verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wel eens betere tijden heeft gekend, is afgelopen vrijdag in het hoofdkantoor van Eurotunnel aan de Franse kant de oprichting beklonken van de eerste Brits-Franse universiteit, de Transmanche Universiteit. Deze is in het leven geroepen door de universiteit van Kent, de drie universiteiten van Lille en de Université du Littoral, die vier vestigingen in het noorden van Frankrijk heeft. De beide regeringen steunen de instelling zowel moreel als financieel.

Het nieuwe instituut richt zich vooral op internationale economie en politiek, maar ook op geneeskunde en filosofie. In eerste instantie worden vanaf september volgend jaar alleen postdoctorale opleidingen gegeven, maar in de toekomst wil men ook volledige studies aanbieden.

De technische faculteiten van de universiteiten van Lille en Kent (Canterbury) hebben overigens al een gemeenschappelijk instituut voor telecommunicatieonderzoek onder de naam Transmanche.

Medaille

Geofysicus prof.dr.ir Guus Berkhout van de sectie technologie, strategie en entrepreneurschap (TBM) heeft gisteren de Maurice Ewing Medal gewonnen, de hoogste internationale onderscheiding op het gebied van de exploratie van geofysica. Berkhout kreeg deze medaille vanwege zijn decennialange bijdragen in de geofysica, zoals het zogenaamde WRW-model dat de voortplanting van seismische golven voorspelt. Verder waren de commissieleden onder de indruk van de hoeveelheid jonge onderzoekers die Berkhout de afgelopen 25 jaar begeleidde: 150 MSc-studenten en vijftig promovendi.

Rookverbod

Een rookvrije werkplek wordt per 1 januari een wettelijk recht van iedere werknemer. Op die datum voert de TU Delft een algeheel rookverbod in. Tot nu toe gold zo’n verbod voor openbare ruimtes, zoals hallen, gangen, trappen, liften, zalen en kantines.

Een algeheel rookverbod is nu al van kracht in de faculteiten Bouwkunde en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, en in het IRI. De TU sluit zich daar nu bij aan, wat ook betekent dat de TU in alle gebouwen ‘rookruimtes’ zal inrichten. Zonder die ruimtes, vreest men, zal het verbod moeilijk te handhaven zijn, en zullen groepjes medewerkers en studenten op de stoep gaan roken. En dat is weer niet representatief.

De rookruimtes moeten overal op 1 januari 2005 gereed zijn.

Werkloos

Een ietwat verontrustend bericht: van alle afgestudeerden aan Britse universiteiten vinden informatici het moeilijkst een baan, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van universiteiten en beroepsorganisaties. De werkloosheid onder hen is 14,6 procent, bijna drie maal zo hoog als voor de gemiddelde afgestudeerden. Juristen komen in het Verenigd Koninkrijk het gemakkelijkst aan werk: hun werkloosheid is maar 3,8 procent. Volgens de onderzoekers zou de oorzaak kunnen liggen in de te hoge verwachting die informatici van een baan hebben. Die zou ertoe leiden dat ze langer de kat uit de boom kijken.

Happietaria

Afgelopen dinsdag is het Happietaria Delft 2003 geopend door rector Jakob Fokkema. Het Happietaria is een tijdelijk restaurant dat is opgezet door studenten van de christelijke studentenverenigingen CSR, Csfr en de Vgsd. De opbrengst is bestemd voor de bouw van een basisschool in het Zuid-Afrikaanse Angola.

Het restaurant is gevestigd op een unieke locatie: het monumentale Gaac-gebouw aan het De Vries van Heystplantsoen 2. Nog tot en met 19 december kun je er eten, behalve op zondag.

De actie is een initiatief van ZOA-Vluchtelingenorganisatie, een christelijke hulpverlenersorganisatie die in 1973 werd opgericht door Groningse studenten. Meer dan achtduizend Angolese kinderen in de regio waar ZOA actief is, kunnen momenteel niet naar school door de gevolgen van de allesverwoestende oorlog. Met de opbrengst van de Happietaria’s in Delft, Enschede en Groningen wordt een school gebouwd met vier lokalen voor elk veertig kinderen. Naast lesmateriaal krijgen de kinderen ieder een voetbal.

Reserveren: 06-18037433

www.happietariadelft.nl

Piekstroom

Er is weer een verschil ontdekt tussen de hedendaagse student en die van een paar jaar geleden: hij gebruikt veel meer elektriciteit. Een beetje student heeft niet meer zoals vroeger genoeg aan een bureaulamp of een kaal peertje, maar neemt zijn eigen pc, dvd-speler, kleurentelevisie en broodbakmachine mee op kamers. Amerikaanse universiteiten beginnen daarvan de gevolgen te ondervinden. Ze zijn genoodzaakt om de elektrische voorzieningen in de studentenflats en studieruimten te verbeteren, wat in de tienduizenden dollars per kamer kan lopen.

Aan de universiteit van de staat Pennsylvania is het elektriciteitsverbruik in vijf jaar met twintigprocent gestegen. Als de dertienduizend studenten ’s ochtends opstaan, houdt de beheerder van de elektriciteitsvoorziening zijn hart vast tot de storm van haardrogers is uitgewoed. De universiteit betaalt nu een miljoen dollar per maand aan elektriciteit, en het wordt ieder jaar meer. Eén universiteit, die van Dayton, Californië, heeft al een onconventionele maatregel genomen: in nieuwe studentenflats wordt geen airconditioning meer aangelegd, tenzij dat om medische redenen moet.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.