Campus

Kookplatform voor en door studenten: ‘Cultuur delen via eten’

Koken kan ze “voor geen meter”, maar websites maken als de beste. Daarom richtte TU-student Neha Kalia onlangs Peppercook op, een platform voor thuis bereide maaltijden.

Foto ter illustratie. (Foto: Pille R Priske via Unsplash)

Op Peppercook.com kunnen Delftenaren maaltijden aanbieden die ze zelf hebben gemaakt. Of juist deze home cooked meals bij de chef in kwestie bestellen en afhalen. Het is dus net zoiets als Thuisgekookt.nl of Nibblr, maar dan gericht op studenten.  

Zo kan de hongerige Delftenaar op de dag van het interview met Neha kiezen uit een toetje (English pancakes), twee verschillende drankjes (kombucha met en zonder gember) en drie avondmaaltijden: mint pilav met gemengde groente (5 euro), egg fried rice (6 euro) en cheesy butter garlic noodles (4,5 euro). Het aanbod verschilt nu nog van dag tot dag, vertelt Neha. “Op sommige dagen staat er meer op dan andere dagen, we hopen de komende maanden meer gebruikers te krijgen zodat je dagelijks kunt kiezen uit meerdere dingen.”

Restaurant te duur
Student computer science and engineering Neha begon een maand geleden met het opzetten van Peppercook en vond al gauw een handjevol vrienden die haar bijstaan. Hoewel ze tijdens het interview meerdere keren benadrukt dat ze geen held is in de keuken, is ze wel dol op eten. “Nu ik in Nederland woon, mis ik het eten van mijn moeder in India. Maar hier ben je een Indiaas restaurant tientallen euro’s kwijt voor een maaltijd die niet half zo goed is als wat bijvoorbeeld mijn huisgenootjes kunnen maken.”

Neha (tweede van links) en haar vrienden die met Peppercook helpen. (Foto: Neha Kalia)

Masterstudent building technology Shriya Balan is één van de Delftse studenten die regelmatig maaltijden aanbiedt op het platform. “Ik ben dol op koken. Als je voor jezelf kookt, heb je al gauw te veel. Daarom ben ik begonnen met mijn maaltijden ook op Peppercook te zetten.” Ze verdient een bescheiden zakcentje aan haar dagelijkse kookkunsten, maar zegt vooral mee te doen vanwege haar liefde voor eten. Het liefst zet ze er maaltijden op waarvoor anderen niet zo gauw in de keuken gaan staan. “Typische gerechten uit mijn thuisstad Mumbai bijvoorbeeld, zoals ragada pattice, vada pav, pani puri of aloo tikki.” De komende tijd wil ze ook streetfoodgerechten uit Mumbai gaan maken.

Cultuur uitwisselen
Haar tips voor andere koks? “Kook iets dat bij jou past of dat bij je cultuur past. Eten is in mijn ogen de beste manier om mensen kennis te laten maken met elkaars cultuur.”

Peppercook zit nog in de testfase, maar Neha zit vol plannen. De komende maanden hoopt ze het platform verder uit te bouwen. En dan gaat het niet alleen om het vinden van extra gebruikers in Delft. Zo wil ze de komende jaren uitbreiden naar andere steden. “Ook daar wonen internationals die moeite hebben met het vinden van betaalbaar en écht goed buitenlands eten.” En ze wil grote technische stappen maken. “Maaltijden aanbieden moet zo gemakkelijk worden dat het alleen maar een kwestie is van je telefoon pakken en een foto maken.”

  • De TU telt meer studentinitiatieven die met eten te maken hebben. Zo begon masterstudent Tamara Monster een meal swapping group en heeft masterstudent Lea Hartmeyer Food Sharing Delft opgericht.
Nieuwsredacteur Annebelle de Bruijn

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.