De Delftse ‘waterstofhoogleraar’ prof.dr. Ad van Wijk heeft destijds niet gemeld dat hij tussen 2016 en 2021 voor twee dagen in de week werd gesponsord door Netbeheer Nederland, de belangenorganisatie van netbeheerders in Nederland. Ook de TU Delft heeft dit niet gemeld. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD).
Dergelijke financiële constructies horen openbaar te zijn, volgens Nederlandse Wetenschappelijke Gedragscode Integriteit. Transparantie is in dit geval belangrijk omdat bij Netbeheer Nederland aangesloten bedrijven als Gasunie baat zouden hebben bij waterstof, waarvan Van Wijk warm pleitbezorger is. Hun gasnetwerken zouden daarmee een tweede leven kunnen krijgen.
Volgens Van Wijk heeft hij de financiering niet gemeld omdat hij niet wist dat dat moest, zegt hij in het FD. Een TU-woordvoerder voegt daaraan toe dat de kans op belangenverstrengeling beperkt was omdat de financiering door een brancheorganisatie niet gauw ten goede zal komen aan individuele bedrijven.
Rob van Eijbergen, hoogleraar integriteit aan de Vrije Universiteit, noemt dat in het FD ‘onzin’. Op zich is er volgens hem niks mis met de financiering, maar moet die wel vermeld worden zodat de lezer van een publicatie van Van Wijk weet ‘dat er een mogelijk belang achter zit’.
De TU Delft heeft tegenwoordig een lijst van 48 gesponsorde leerstoelen online staan. In heel Nederland betreft het een op de vijf hoogleraren. (SB)
Comments are closed.