Voor de tweede keer maakt Delta kans op de prestigieuze Tegel. Met haar onderzoeksartikel over het Innovation & Impact Centre op de TU Delft is Delta’s hoofdredacteur Saskia Bonger één van de genomineerden voor de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.
Saskia Bonger. (Foto: Sam Rentmeester)
Wederom een nominatie voor Delta’s hoofdredacteur Saskia Bonger. Met haar onderzoeksartikel over de zwijgplicht bij het Innovation & Impact Centre (I&IC) van de TU Delft is ze genomineerd voor een Tegel in de categorie ‘Regionaal/lokaal’. Die prestigieuze prijs wordt jaarlijk toegekend aan de makers van de beste journalistieke producties van het voorgaande jaar. Hij wordt gezien als ’s lands belangrijkste journalistieke erkenning.
De nominatie is een enorme eer, vindt Bonger. “De steun en erkenning van vakgenoten doen goed. Niet alleen mij persoonlijk, maar ze helpen ook om Delta’s positie te verstevigen. De nominatie onderstreept de waarde van journalistiek in het hoger onderwijs.”
In het genomineerde artikel laat Bonger zien hoe de zwijgplicht over het disfunctioneren van de toenmalige directeur die I&IC-medewerkers was opgelegd, zorgde voor onduidelijkheid en frustratie. Medewerkers voelden zich beschadigd en een vertrouwensbreuk met de rector magnificus was het gevolg. Slechts enkele weken voor de publicatie had de Onderwijsinspectie geconcludeerd dat de TU Delft de zorg voor haar medewerkers had verwaarloosd.
Censuurzaak
De censuurzaak die volgde hield de gemoederen op de TU lang bezig. Onder juridische druk sommeerde de TU Delft Delta om het onderzoeksartikel offline te halen. Pas twee maanden later verscheen het weer online.
Het is niet de eerste keer dat Bongers stuk over I&IC een nominatie oplevert. In februari bracht het haar tot de shortlist voor de titel ‘Journalist van het jaar‘ en in juni vorig jaar leverde het een Kringaward op: de prijs voor het beste achtergrondartikel in de hoger onderwijsmedia. De jury oordeelde toen dat het stuk ‘op pregnante wijze toont hoe belangrijk het is om binnen een universitaire gemeenschap een onafhankelijk medium te hebben dat de rol van waakhond vervult’.
Naast Bongers artikel dingen nog twee publicaties mee om de Tegel ‘Regionaal/lokaal’. Leo van Raaij schreef voor de Twentse krant Tubantia een reeks artikelen over de ‘Theatertapes’. Die ging over de manier waarop de Almelose gemeenteraad beslissingen nam over het Stadstheater in haar stad. Ook zijn Friso Bos, Oscar Spaans en Bart Vuijk genomineerd (Noord-Hollands Dagblad). Zij ontdekten dat de gemeente Beverwijk sjoemelde met informatie over milieuverontreiniging.
Tweede Tegelnominatie
Voor Delta is het de tweede Tegelnominatie in vijf jaar tijd. In 2022 viel die eer aan redacteuren Annebelle de Bruin en Tomas van Dijk. Zij ontdekten dat zeker 29 Chinese promovendi en gastonderzoekers onderzoekservaring opdeden aan de TU Delft op deels militair inzetbare onderwerpen.
Maandagavond 28 april wordt bekend of Bonger haar nominatie mag verzilveren. Op die avond worden de Tegels uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Comments are closed.