Hoe tevreden zijn studenten over hun opleiding? Gezien de coronacrisis minder tevreden dan voorheen, blijkt uit de Nationale Studenten Enquête.
Vorig jaar brak de coronacrisis uit en ging de Nationale Studenten Enquête niet door: studenten konden geen oordeel geven over het programma, de faciliteiten, de docenten of hun opleiding in het algemeen.
Het jaar dáárvoor waren er technische problemen met de enquête. Toen trokken de hogescholen zich geïrriteerd terug. In het hbo waren de jongste studentenoordelen dus al drie jaar oud.
Afgenomen
In de tussentijd lijkt de tevredenheid van studenten behoorlijk afgenomen. Gevraagd naar hun oordeel over hun opleiding ‘in het algemeen’ is aan de universiteiten 78,6 procent tevreden of zeer tevreden. Dat was twee jaar geleden 84 procent.
In het hbo is slechts 66,4 procent tevreden of zeer tevreden. In 2018 was dit nog 73 procent. Inmiddels is één op de tien hbo-studenten (zeer) ontevreden. Dat was voorheen slechts zes procent
Volgens de stichting Studiekeuze123, die de enquête organiseert, kun je deze vergelijking eigenlijk niet trekken. Er is een nieuwe vragenlijst gebruikt, zodat “zuivere vergelijkingen” met voorgaande jaren niet mogelijk zouden zijn.
Maar de enquête gebruikt nog steeds een schaal van 1 (zeer ontevreden) t/m 5 (zeer tevreden) en de eerste vraag is nog steeds een oordeel over de opleiding in het algemeen. Daar is, ondanks een bondiger formulering, weinig in veranderd.
Schade?
Dus die verschuiving is toch opvallend. Gezien de coronacrisis kun je zeggen: het valt mee, het is geweldig dat het hoger onderwijs de schade beperkt heeft kunnen houden. Of je zegt: kijk eens hoe erg de coronacrisis erin hakt bij studenten.
Studiekeuze123 doet geen van beide. Het persbericht slaat vooral een enthousiaste toon aan, vanwege de grote aantallen studenten die tevreden zijn met hun opleiding: voor hbo en wo bij elkaar meer dan 70 procent immers, en dan is er ook nog eens een flink deel neutraal.
De stichting is onafhankelijk, maar maakt de enquête in opdracht van het ministerie van OCW. Bij die opdracht hoort ook: toenadering zoeken tot het veld. Het persbericht is afgestemd met een adviesraad van hogescholen en universiteiten, zegt een woordvoerder.
TU Delft
Gevraagd naar hun oordeel over hun opleiding ‘in het algemeen’ is aan de TU Delft 77 procent tevreden of zeer tevreden. Op de vijfpuntsschaal scoren twee bacheloropleidingen zelfs meer dan vier punten: klinische technologie (4,02) en nanobiologie (4,04). De bacheloropleiding technische informatica behaalde met 3,61 punten het ‘minste’ resultaat.
Op hetzelfde onderdeel haalt computer engineering als masteropleiding de laagste score (3.54). Vijf masteropleiding scoren vier of meer punten: technical medicine (4), science education and communication (4,08) marine technology (4,11), life science and technology (4,11). De berlage post-master in architecture and urban design voert de lijst aan (4.22).
Opvallend in deze lijst is de opleiding marine technology. De master kwam er in de onlangs uitgeven Keuzegids met zes onvoldoendes slecht vanaf. Sinds de laatste NSE enquête in 2019, waar de keuzegids deels op is gebaseerd, voerde de opleiding daarom een aantal verandering door. Zo kregen studenten meer vrijheid om te specialiseren in de richting van hun interesse en werden een aantal personele wijzigingen doorgevoerd.
“Mijn collega’s en ik verwelkomen dit geweldige nieuws van harte”, laat opleidingsdirecteur Peter de Vos weten. “Wij vinden het heel fijn dat de resultaten nu meer overeenkomen met onze eigen verwachtingen en ambitie.”
Studiekeuze123
De resultaten van de NSE worden gebruikt voor de gelijknamige website Studiekeuze123, waar aankomende studenten opleidingen kunnen vergelijken. Ook weekblad Elsevier en de Keuzegidsen voor het hoger onderwijs maken gebruik van de data.
HOP, Bas Belleman / Delta
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.