De Delftse studentenvakbond VSSD werkt in allerijl aan een lokale actie op 14 november in Delft nu de landelijke demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs is afgelast. De studenten denken aan een ‘walk-out’, maar de voorbereidingstijd is kort.
Dutch only
Dat vertelt VSSD-penningmeester Eise de Boer na een crisisberaad met andere lokale studentenvakbonden en de landelijke bond LSVb. De Boer en zijn mede-vakbondsleden zullen vanavond tot laat doorwerken, verwacht hij, om de ‘walk-out’ die ze hebben bedacht verder vorm te geven. Locatie, tijdstip en inhoud moeten dan vast komen te liggen. “Wat gaan we vertellen, wie gaat er wat vertellen; dat weten we nu nog niet”, vertelt hij op woensdagavond 13 november.
Op zich is de boodschap die de vakbond in Utrecht had willen afgeven duidelijk: stop de bezuinigingen op het hoger onderwijs, en stop de langstudeerboete. Nu komt daar de boosheid om de afgelasting van de landelijke demonstratie bij. De Boer noemt het ‘ondemocratisch’ hoe de organisatoren van de vakbonden AOb en FNV daartoe moesten besluiten: onder grote druk en zonder duidelijke informatie. Volgens hem is er onder studenten veel boosheid.
Waakzaamheid
De ferme taal in een LSVb-persbericht eerder op de avond is daar een uiting van. “Deze annulering bevestigt dat Nederland zich in een zware, antidemocratische storm bevindt waarin niet eens meer voor fundamentele zaken als het onderwijs gedemonstreerd kan worden. Het is belangrijker dan ooit dat demonstraties niet worden gecriminaliseerd, grondrechten van burgers zoveel mogelijk worden gehandhaafd en het demonstratierecht wordt beschermd. Dat dat nu niet gebeurt, is een bijzonder slecht voorteken. Waakzaamheid is geboden.”
In het persbericht kondigt de LSVb de acties van lokale bonden als de VSSD al aan. Toch zullen er ook studenten zijn die wel naar Utrecht zullen gaan, verwacht De Boer. Dat ziet hij in appgroepen voorbijkomen. De VSSD doet dat dus niet. “Wij zullen anderen niet ontmoedigen en ook niet aanmoedigen.” Wel adviseert de VSSD studenten om zich goed voor te bereiden. Daarvoor zal de vakbond informatie verstrekken. “Die gaat bijvoorbeeld over wat je rechten zijn bij demonstraties en hoe je kunt handelen in bepaalde situaties”, aldus De Boer.
Wat de bond morgen in Delft voor elkaar kan krijgen, is de vraag, erkent hij, want de tijd om mensen te bereiken is kort. Dat is een reden voor de lokale afdeling van vakbond CNV om zich niet bij de ‘walk-out’ te voegen. “Wij willen geen geïmproviseerde actie”, zegt voorman Fred Veer. Hij vreest voor een ‘beperkte impact en geloofwaardigheid’. “Op dit moment praten de bestuurders van de bonden in Utrecht over alternatieve acties. We horen hopelijk rond 23 uur wat de plannen zijn.”
-
Update
Rond 21:10 meldt Veer dat er op 14 november een ‘beperkte actie’ zal zijn van de bonden in een vergaderzaal in het gebouw van de Tweede Kamer. “Er wordt gekeken of we binnen twee weken een protest op het Malieveld kunnen houden. Dat is denken ze goed te beveiligen.”
Rond 21:50 meldt hij dat deze actie zal plaatsvinden tussen 13 en 14 uur, met een livestream.
Comments are closed.