Zo’n 150 medewerkers en studenten waren donderdagmiddag aanwezig bij het door de studentenvakbond VSSD georganiseerde protest op de campus tegen de hoger onderwijsbezuinigingen. Ook in Utrecht en Den Haag werd gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid.
Het was de bedoeling dat ze in Utrecht zouden staan, speechte VSSD-voorzitter Alexander Znamenskiy door zijn megafoon aan het begin van het protest op de TU Delft. In Utrecht zou vandaag een grote demonstratie zijn tegen de voorgenomen bezuinigingen maar die werd afgelast na ‘dringend advies’ van de burgemeester van Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie in de vrees dat pro-Palestijnse actievoerders het protest zouden kapen. Daarom besloot de studentenvakbond last-minute om te demonsteren op de campus van de TU Delft. Ook nadat het demonstratieverbod vanochtend alsnog werd ingetrokken, hielden ze vast aan dat plan.
Dus stonden donderdag om 13.00 uur circa 150 mensen voor de Aula. Sommigen hadden op stukken karton slogans geschreven als ‘Er is geen kenniseconomie zonder kennis’ en ‘overworked, overwhelmed en understaffed as it is’. Even na enen leidden de VSSD en de studentenpartijen Lijst Bèta, Oras en Dé Partij het protest in met speeches. Wie bezuinigt op het hoger onderwijs, bezuinigt op innovatie, benadrukten de sprekers, terwijl het kabinet van dat laatste juist de mond vol heeft.
- Lees ook ons interview met de nieuw leven ingeblazen studentenvakbond VSSD: ‘Het is belangrijk dat studenten laten zien dat ze tegen de bezuinigingen zijn’
Voor de studenten is de optelsom van de bezuinigingen, de verhoogde rente en de langstudeerboete ‘pech op pech op pech’, aldus de VSSD. De demonstratie vervolgde met een mars over de campus waarbij de deelnemers leuzen schreeuwden als ‘studenten en medewerkers: samen sterk’ en ‘drieduizend euro, op je muil’. Ook in andere studentensteden werden na de initiële afgelasting last-minutes lokale demonstraties georganiseerd.
Eens met de studenten
Decanen Dick van Gameren (Bouwkunde) en Paulien Herder (Technische Natuurwetenschappen) liepen namens het cvb mee. Rector magnificus Tim van der Hagen protesteerde in Den Haag. Zijn collega-bestuurders Marien van der Meer en Hans Hellendoorn waren respectievelijk op vakantie en verhinderd. Van Gameren: “Als het niet was afgelast, waren we naar Utrecht gegaan. We willen laten zien dat we het eens zijn met de studenten. Uiteindelijk treffen de bezuinigen vooral de nieuwe generatie die wij opleiden.”
IO-promovendus Riel Bissai vond het ‘een schande dat het kabinet juist bezuinigt op hoger onderwijs nu er zo veel crises gaande zijn in de wereld’. “Daarnaast ben ik hier voor de studenten, ik steun hen in hun verzet tegen de langstudeerboete.” Liever had hij gezien dat de demonstraten waren afgereisd naar Utrecht, ook al had hij daar zelf niet bij kunnen zijn. “Het is schandalig dat diezelfde autoriteiten als waar je tegen protesteert, een demonstratie kunnen afgelasten.”
Belachelijk
Dat sentiment kwam, naast de kritiek op de bezuinigingen, ook naar voren in de speeches tijdens het Utrechtse protest. Daar hadden zich ondanks de onduidelijkheden toch zeker drieduizend mensen verzameld. Abdelkader Karbache, voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb vond het ‘belachelijk dat het werd afgelast om de dreiging van geweld’, meldt persbureau HOP. “Dan kun je nooit meer demonstreren en dat pikken we niet.”
De LSVb-voorzitter deed een oproep, schrijft HOP: “Wil je wat betekenen in Nederland, word godverdomme lid van een studentenvakbond!” Ook uitten sommige sprekers kritiek op vakbonden FNV en AOb (Algemene Onderwijsbond), die toegaven aan het verzoek van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma tot afgelasting. Het pro-Palestijnse sentiment ontbrak met speeches en leuzen evenmin, maar leidde niet tot verstoring. Ook de twee uur durende mars door de stad bleef vreedzaam.
Ook in Den Haag hadden actievoerders zich verzameld. Na het bericht dat de Utrechtse demonstratie niet door zou gaan, werd een alternatief programma opgetuigd in het gebouw van de Tweede Kamer, te volgen via een livestream. Ook Tim van der Hagen, rector magnificus van de TU Delft, was daarbij aanwezig. Tijdens de demonstratie in Den Haag werd aangekondigd dat er op 25 november een nieuwe protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs gepland staat.
Wat er voorafging aan de protesten
In onze eerdere artikelen lees je meer over de opmaat naar deze protestdag. De TU Delft besloot een paar weken terug medewerkers vrij te geven voor het protest. De VSSD riep studenten op om naar Utrecht te komen. Nadat de actie woensdag werd afgelast, riep de LSVb studenten op om tot het weekend niet naar college te gaan. De VSSD besloot diezelfde dag een lokale actie te organiseren. Daaraan hielden ze vast, ook toen bleek dat de actie toch doorging.
Comments are closed.