Sinds de stichting Studenten Vrijwilligerswerk Delft op eigen benen staat, heeft het bestuur één duidelijk doel: meer bekendheid verwerven onder studenten.
Studenten Vrijwilligerswerk Delft (SVD) bestaat al sinds 2016 en is een initiatief van meerdere partijen. Met de keuze om onafhankelijk verder te gaan, wordt het een druk jaar voor SVD. Want in het kielzog van deze pasverworven onafhankelijkheid volgen ook onvermijdelijke hindernissen. “Wij zijn pas het tweede bestuur”, legt voorzitter Sem Grootscholten uit. “In 2017 is een groot plan opgezet, dat pas vorig jaar is gerealiseerd. We krijgen daarom veel voorgeschoten (geld en huisvesting, red.) van andere partijen, waaronder onze oprichters. Eén van deze oprichters is politieke partij Studenten in Politiek (Stip), maar er zijn meer organisaties die ons een warm hart toedragen.” Ook de TU is nauw betrokken bij de ontwikkeling van SVD, al is de universiteit officieel niet één van de oprichters. “De universiteit heeft onze ruimte (het kantoor van SVD huist in het Science Center, red.) beschikbaar gesteld en we hebben contactpersonen waar we vragen aan kunnen stellen.”
Doelen
Met het oprichten van een eigen stichting en het rond krijgen van financiering is de basis voor de toekomst gelegd. Het bestuur kijkt nu reikhalzend uit naar de tweede helft van haar termijn, waarin vooral de pijler promotie centraal staat. “We willen dat iedere student minimaal weet wat SVD is, zonder dat we dat moeten uitleggen.” Het startsein hiervoor geeft de organisatie ergens dit jaar tijdens een groot evenement, “maar daar kan ik nu nog niets over zeggen”, lacht Grootscholten.
Naast het werken aan naamsbekendheid organiseert SVD tal van activiteiten. Zo was er eind november een speeddate tussen studentenverenigingen en maatschappelijke organisaties. Uit deze ‘dates’, die slechts tien minuten duurden, kwamen meerdere samenwerkingen voort. “Bijvoorbeeld tussen Virgiel, DSC en Sint Jansbrug”, vertelt Grootscholten enthousiast. “Vorig jaar organiseerde Virgiel vanwege hun lustrum een openluchtbioscoop op de Markt. Hierover raakten we tijdens die speeddate in gesprek en wie weet werken we in de toekomst gezamenlijk aan zo’n project.”
Toevoeging
Grootscholten is een drukbezet man. Na 4 jaar aan de TU Delft, studeert hij nu Bestuurskunde in Leiden. Hij probeert dit jaar 65 studiepunten te halen en investeert daarnaast veel tijd – zo’n 20 uur per week – in zijn bestuurlijke functie. Bovendien steekt hij ook zelf graag de handen uit de mouwen. “Zo hielp ik onlangs een man die niet meer zelf kan lopen. Zijn rollator was kapot en die moest worden weggebracht.” Al pakt hij meestal niet snel zelf iets op, want naast zijn werkzaamheden voor SVD startte hij voor zijn studentenvereniging, Sint Jansbrug, onlangs ook nog een goededoelencommissie.
Het werk doet hij vol overgave. “Het is echt een waardevolle toevoeging, je zit er met heel je hart in.” Hij hoopt daarom studenten te motiveren om, ondanks hun drukke agenda’s, tijd vrij te maken voor vrijwilligerswerk. “Het is ontzettend goed voor je ontwikkeling en een waardevolle toevoeging voor je cv. Daarnaast kom je veel verschillende mensen tegen, waardoor je anders naar de wereld leert kijken.”
Grootscholten nodigt geïnteresseerden uit vooral een kijkje te nemen op de website van SVD. “Als het goed is, ben je als student minimaal vijf jaar in Delft. Veel inwoners vinden dat studenten vooral nemen, dus: geef eens een keer iets terug!”
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
m.vanderveldt@tudelft.nl
Comments are closed.