Campus

Filmfreaks

Meer studenten naar het filmhuis trekken. Dat is de opdracht voor de nieuwe studentencommissie van Filmhuis Lumen. De zeven kiezen elke drie weken een film die op speciale studentenavonden gedraaid zal worden.

“Het lijkt misschien gemakkelijker om met je vrienden naar de volgende superheldenfilm te gaan, maar filmhuisfilms zijn een stuk interessanter.”

Filmhuis Lumen heeft een illuster verleden. Een verleden dat begon met een groepje geëngageerde, linkse studenten die baalden van het filmaanbod in Delft. In 1974 startten zij in een oud pakhuis in de Kromstraat een filmhuis met één zaal. Er liepen hippies rond, er werd diepzinnig gefilosofeerd en er waren aparte vrouwenavonden. De films stonden bol van de maatschappijkritiek. Niet iedereen durfde of wilde er naar binnen.

Dat veranderde in 1996. Toen verhuisde het filmhuis naar het Doelenplein, waar het nu nog steeds zit. Twee zalen, een café met bar en buiten een terras. De organisatie werd strakker, er moest geld in het laatje komen en dus kwamen er ook films die meer publiek trokken.

300 Films
De studenten van weleer raakten op de achtergrond. Twaalf procent van de bezoekers kwam het afgelopen jaar met studentenkorting binnen. Misschien dat er tussen de andere bezoekers ook studenten zaten, maar dan nog: “Het is te gek voor woorden dat het niet helemaal vol zit met studenten.” Dat zegt Jérôme van Dam, vrijwilliger sinds 1999 en sinds kort zakelijk leider. “We draaien driehonderd films per jaar, maar het beeld bij studenten is: daar draait niks wat wij leuk vinden. Terwijl uit een enquête blijkt dat ze vijftig films daarvan wel iets vonden voor studenten. Ze hadden ze zelf gedownload. Samen met een studentenadviesbureau kwamen we tot de conclusie: we moeten met studenten gaan samenwerken.”

Vrijheid
En dus is er sinds afgelopen zomer een studentencommissie. Daarin zitten zes studenten van de TU en één van de Haagse Hogeschool. Zij hebben de vrijheid om uit de enorme lijsten met nieuw uit te brengen films een film te kiezen die zij willen laten zien aan hun medestudenten. Iedere film die zij kiezen, draait drie weken achter elkaar op de dinsdagavonden tegen een studententarief van vijf euro. Voorafgaand aan de vertoningen leidt steeds één van de commissieleden de film in met een praatje. Afhankelijk van de film en de mogelijkheden kleden de studenten de avonden verder aan met bijvoorbeeld muziek, een thema of eten.

De eerste film – die bij wijze van uitzondering slechts twee weken zal draaien, op 14 en 21 oktober – moest volgens de studenten vooral aanspreken. “Het moeten zeker in het begin toegankelijke films zijn”, vertelt studente Carine van der Boog. Daarom, voegt commissiegenoot Isabel Nieuwenhuijse toe, moest de eerste film Nederlands- of Engelstalig zijn. Ook fijn was als er een bekende acteur of regisseur bij betrokken was of als de film een prijs had gewonnen. Hun oog viel daarom op ‘A most wanted man’ van de Nederlandse fotograaf en regisseur Anton Corbijn (zie kader). De hoofdrol is voor de begin dit jaar overleden acteur Philip Seymour Hoffman.

Vreemd
De volgende film, die zal draaien vanaf 28 oktober, hoeft niet aan bovenstaande criteria te voldoen. Want wat de studenten uiteindelijk hopen is dat zij anderen hun liefde voor filmhuisfilms kunnen overbrengen, ook al zijn ze in een andere taal dan Engels en ook al spelen er geen beroemdheden in. Van der Boog: “Dat kan net zo goed leuk zijn, alleen is het voor veel mensen vreemd.” Commissiegenoot Frank Hoeben is het ermee eens: “Het lijkt misschien gemakkelijker om met je vrienden naar de volgende superheldenfilm te gaan, maar filmhuisfilms zijn een stuk interessanter.”

Frank Hoeben (space engineering)
“Als kind maakten ‘The Lion King’ en ‘Jurassic Park’ de meeste indruk op me. Uiteindelijk is mijn smaak gegroeid. Ik heb films gezien uit alle delen van de wereld, vaak gedownload. Nu ben ik daar correcter in, ga ik meer naar filmfestivals. Met een groepje vrienden gaan we geregeld naar de sneak preview. Zo heb ik ‘Borgman’ gezien (zie kader), een geweldige Nederlandse film. Maar echt een favoriete film heb ik niet, wel een favoriete acteur: Michael Fassbender. Hij gaat heel erg op in zijn rollen, zoals die in ’12 years a slave’. Als hij een zware rol heeft, zie je hem het zwaar hebben. Ik wil het zo echt mogelijk hebben.”

Lisette Hogenkamp (civiele techniek)
Als ik een beste film moet kiezen, zeg ik ‘American Beauty’. Ik vind het verhaal goed in elkaar steken, Kevin Spacey speelt fantastisch en zelfs naar die scène met een rondvliegend plastic zakje kan ik uren kijken. Mijn favoriete acteur is Joaquin Phoenix. Ik heb niet eens door dat ik een film kijk, omdat hij zo overtuigend speelt. En dat bij heel uiteenlopende rollen. Verder houd ik van dramafilms, maar het liefst met bizarre situaties en conversaties, of een gek of surrealistisch plot. Het is leuk als een film totaal anders afloopt dan je had verwacht. Of veel vragen oproept, zoals dat gebeurt bij ‘Borgman’.

Jay van den Berg (biomedical design)
“Ik houd van animatiefilms. Japanse zijn vaak mooi. Bijvoorbeeld van de filmmaker Miyazaki. Het is knap hoe hij zijn animatiefilms zo kan maken dat je echt meeleeft, met een tekenfilm dus. De tekenstijl geeft meteen een extra dimensie. Je kunt er sferen mee creëren die je in gewone films niet kunt maken.”

Carine van der Boog (master waterbouw)
“Eén favoriete film heb ik niet. Ik houd wel van Duitse films. Ik ga naar het filmhuis als er iets draait dat me aanspreekt. Ik vind het sowieso prettig om er te zijn, omdat er zo’n huiselijke sfeer hangt. Vaak zie ik films waarover je na afloop moet verder praten om te weten wat er precies gebeurde en om erachter te komen waar het nu echt over ging. Nu ik erover nadenk: ‘Borgman’ was zo’n film. Heel goed.”

Isabel Nieuwenhuijse (chemical engineer)
“De eerste film die ik in de bioscoop zag, was ‘Kruimeltje’. Ik was toen zeven of acht jaar, denk ik. Ik vond het fantastisch, zo in het donker. Toen ik dertien of veertien heb ik ‘Lost in Translation’ gehuurd. Dat is nog steeds mijn lievelingsfilm. Ik kan het moeilijk onder woorden brengen, maar de sfeer in die film sprak me heel erg aan. Vanaf dat moment ben ik op zoek gegaan naar art house-films.”

Bart de Nijs (chemische technologie)
“Mijn absolute favoriet is ‘Once upon a time in the west’. Die film is zo mooi gemaakt en heeft zo’n sterk verhaal. Ik heb hem een stuk op vijf keer gezien. In het algemeen houd ik van gangsterfilms en science fiction, maar het verhaal is voor mij altijd het belangrijkste.”

Michelly Oldekamp (maatschappelijk werk en dienstverlening aan de Haagse Hogeschool, niet op de foto)
Drama en waargebeurde verhalen vind ik meestal mooi. Zoals ‘Intouchables’ en ‘Billy Elliot’. Of zoals laatst ‘The Selfish Giant’, over twee jongetjes die opgroeien in een arme Engelse wijk en daar staal verkopen. Met één van hen loopt het niet zo best af. Het geeft een inkijkje in het leven in de arme delen van Engeland.”

​A most wanted man

De film ‘A most wanted man’ is een spionagethriller die zich afspeelt in Hamburg. Daar duikt een gemartelde immigrant, half Tsjetsjeens en half Russisch, op in de islamitische gemeenschap. Met de hulp van een jonge advocate probeert hij het fortuin van zijn overleden vader in handen te krijgen. Ondertussen houden de Duitse en Amerikaanse veiligheidsdiensten hem in de gaten, want is hij inderdaad een slachtoffer of toch een extremist? Philip Seymour Hoffman speelt in zijn laatste rol de gedesillu-sioneerde chef van de Duitse inlichtingendienst. Hij wil de immigrant gebruiken als lokaas voor een veel grotere vis, maar krijgt tegenwerking van de Duitse overheid, Interpol en de CIA.

‘A most wanted man’ draait op 14 en 21 oktober, om 21:30 uur in Filmhuis Lumen. Studenten betalen vijf euro, andere bezoekers het normale tarief. Vanaf 28 oktober draait een volgende ‘studentenfilm’ en zo is er iedere drie weken een nieuwe. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/studentenfilmavond.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.