Heb je net een kop gloeiend hete koffie gepakt, moet je alweer weg. Op zo’n moment heb je ruwweg drie keuzes: verbranding van het verhemelte riskeren, het goedje door de gootsteen gooien of te laat komen.
Sinds zondag is er nog een alternatief: de ‘Cool down café’, uitgevonden door de dertienjarigen Jade de Vries, Mireille Hubers en Niek van Orsouw uit Oss.
Twee maanden geleden was hun inzending voor een prijsvraag van stichting De Jonge Onderzoekers (DJO) omgeven met geheimzinnigheid vanwege een octrooiaanvraag. ,,We mochten ons presentatiekraampje niet opbouwen en we moesten achter gesloten deuren presenteren”, vertelt Jade de Vries. Afgelopen zondag, tijdens de finale van de wedstrijd in het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo, mocht het drietal wel openlijk hun idee presenteren: de bevestiging van de octrooiaanvraag viel inmiddels op de deurmat.
Het prototype van de Cool down café kun je op een kopje zetten. Een motortje op batterijen drijft twee ventilatoren aan; de ene zuigt hete waterdamp af, de andere voert koele lucht aan. Twee roerstaafjes brengen de vloeistof in beweging.
,,Het is een inrichting voor het koelen van warme vloeistoffen”, omschrijft De Vries het idee in algemene termen. Ze ziet net als de jury onder leiding van prof.dr.ir. Piet Kruit ruime toepassingsmogelijkheden voor het idee. ,,Ons idee is een oplossing voor een probleem dat niet is te voorkomen. Sommige vloeistoffen moeten nu eenmaal eerst worden verhit.”
Dat is maar al te waar. Filterkoffie smaakt niet wanneer het water met minder dan drieënnegentig graden Celsius door de melange druppelt, thee met warm kraanwater resulteert in een vies schuimlaagje en met lauw water kun je geen soep trekken. Maar de meeste mensen die hun koffie of ander genotsvocht te heet vinden wachten toch gewoon tot de vloeistof is afgekoeld? ,,Je kunt de Cool down café ook gebruiken om bijvoorbeeld babymelk af te koelen”, verdedigt De Vries, waarmee ze aansluit bij het thema van de wedstrijd: veiligheid.
De drie uitvinders willen binnenkort in contact treden met bedrijven, maar concrete afspraken zijn nog niet gemaakt. Of van het trio in de toekomst meer octrooiaanvragen mogen worden verwacht durft De Vries niet te zeggen. ,,Uitvinder worden lijkt me wel leuk”, verklapt de scholiere. ,,Maar ik weet nog niet of dat wel lukt.”
In ieder geval heeft ze met haar ploeg al een paar mijlpalen bereikt: een octrooiaanvraag, de aanmoedigingsprijs van de wedstrijd (een jaarabonnement op tijdschrift ‘Kijk’) en televisieoptredens voor het Jeugdjournaal en SBS6. De koek is bovendien nog niet op. De Vries: ,,Morgen worden we op school gehuldigd.”
Heb je net een kop gloeiend hete koffie gepakt, moet je alweer weg. Op zo’n moment heb je ruwweg drie keuzes: verbranding van het verhemelte riskeren, het goedje door de gootsteen gooien of te laat komen. Sinds zondag is er nog een alternatief: de ‘Cool down café’, uitgevonden door de dertienjarigen Jade de Vries, Mireille Hubers en Niek van Orsouw uit Oss.
Twee maanden geleden was hun inzending voor een prijsvraag van stichting De Jonge Onderzoekers (DJO) omgeven met geheimzinnigheid vanwege een octrooiaanvraag. ,,We mochten ons presentatiekraampje niet opbouwen en we moesten achter gesloten deuren presenteren”, vertelt Jade de Vries. Afgelopen zondag, tijdens de finale van de wedstrijd in het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo, mocht het drietal wel openlijk hun idee presenteren: de bevestiging van de octrooiaanvraag viel inmiddels op de deurmat.
Het prototype van de Cool down café kun je op een kopje zetten. Een motortje op batterijen drijft twee ventilatoren aan; de ene zuigt hete waterdamp af, de andere voert koele lucht aan. Twee roerstaafjes brengen de vloeistof in beweging.
,,Het is een inrichting voor het koelen van warme vloeistoffen”, omschrijft De Vries het idee in algemene termen. Ze ziet net als de jury onder leiding van prof.dr.ir. Piet Kruit ruime toepassingsmogelijkheden voor het idee. ,,Ons idee is een oplossing voor een probleem dat niet is te voorkomen. Sommige vloeistoffen moeten nu eenmaal eerst worden verhit.”
Dat is maar al te waar. Filterkoffie smaakt niet wanneer het water met minder dan drieënnegentig graden Celsius door de melange druppelt, thee met warm kraanwater resulteert in een vies schuimlaagje en met lauw water kun je geen soep trekken. Maar de meeste mensen die hun koffie of ander genotsvocht te heet vinden wachten toch gewoon tot de vloeistof is afgekoeld? ,,Je kunt de Cool down café ook gebruiken om bijvoorbeeld babymelk af te koelen”, verdedigt De Vries, waarmee ze aansluit bij het thema van de wedstrijd: veiligheid.
De drie uitvinders willen binnenkort in contact treden met bedrijven, maar concrete afspraken zijn nog niet gemaakt. Of van het trio in de toekomst meer octrooiaanvragen mogen worden verwacht durft De Vries niet te zeggen. ,,Uitvinder worden lijkt me wel leuk”, verklapt de scholiere. ,,Maar ik weet nog niet of dat wel lukt.”
In ieder geval heeft ze met haar ploeg al een paar mijlpalen bereikt: een octrooiaanvraag, de aanmoedigingsprijs van de wedstrijd (een jaarabonnement op tijdschrift ‘Kijk’) en televisieoptredens voor het Jeugdjournaal en SBS6. De koek is bovendien nog niet op. De Vries: ,,Morgen worden we op school gehuldigd.”

Comments are closed.