Kort

Dogterom nieuwe president KNAW

Marileen Dogterom, hoogleraar bionanoscience aan de TU Delft, volgt volgend jaar Ineke Sluiter op als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Momenteel is ze daar vicepresident. Dogterom wordt benoemd voor een periode van drie jaar, en zal het presidentschap combineren met haar werk in de wetenschap.

Marileen Dogterom is vanaf volgend jaar het boegbeeld van de Nederlandse wetenschap. (Foto: TU Delft)

Prof.dr. Marileen Dogterom (53) is een internationaal gelauwerd onderzoeker. Ze stond gedurende lange tijd aan het hoofd van het Bionanoscience Department van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft. Ze is een van de pioniers in het vakgebied biomoleculaire en cellulaire fysica. Haar onderzoek richt zich op het cytoskelet: de microbuisjes die levende cellen hun vorm en mechanische functie geven. Onder meer met een door haar geleid nationaal consortium BaSyC (“Building a Synthetic Cell”) probeert Dogterom de processen van het leven te begrijpen door een kunstmatige cel te bouwen. Ze kreeg voor haar werk onder meer een ERC Synergy Grant, één van de grootste Europese onderzoekssubsidies, en in 2018 de Spinozapremie. Vanaf begin 2021 is ze tevens interim-decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Het KNAW schrijft: ‘Zij heeft alle kwaliteiten om als president van de KNAW het boegbeeld van de Nederlandse wetenschap te zijn. Marileen Dogterom heeft een warm hart voor wetenschappers van alle generaties en achtergronden, en een goed oog voor de randvoorwaarden die nodig zijn om een volgende generatie wetenschappers succesvol te laten zijn. Naast het helpen toekomstbestendig houden van de Nederlandse wetenschap is zij van plan te werken aan meer directe manieren om de expertise van wetenschappers uit alle disciplines te kanaliseren richting beleid op grote thema’s zoals klimaat en gezondheid.’

De benoeming vindt plaats op 1 juni 2022.

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.