Bruggen observeren vanuit de ruimte

Bij menigeen zullen de dramatische beelden van de in 2018 ingestorte Morandibrug in Genua nog helder op het netvlies staan. In Europa zijn talloze andere bruggen die in slechte staat verkeren. Velen zijn al meer dan vijftig jaar oud en moeten extra goed in de gaten worden gehouden. Dat kan door ter plekke sensoren te bevestigen die verzettingen en scheuren registreren. Maar je kunt ook satellieten met radarsystemen gebruiken om naar de constructies te kijken. Dat gaat dr. Giorgia Giardina (faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen) doen. Voor het ontwikkelen van de radartechniek ontving ze een Vidi-subsidie van 800 duizend euro van onderzoeksfinancier NWO.

“Met radar kunnen we verzettingen meten. We kunnen zien of bruggen uitzetten of krimpen en wat de directe omgeving doet. Klinkt de bodem in, of komt deze juist omhoog? Als de bewegingen niet gelijk opgaan over de hele lengte van de brug kan de constructie in gevaar komen.” In Nederland alleen al zijn er duizend bruggen die extra aandacht nodig hebben vanwege hun leeftijd.

Giardina zoomt met haar onderzoek ook in op Amsterdam. De hoofdstad heeft 200 kilometer aan kademuren en talloze bruggen die er niet al te florissant bij staan. (TvD)

Comments are closed.