Campus

Broodje ontevreden

De kip heeft haar tarieven voor het gekookte ei nog niet verhoogd. Koe daarentegen start de witte motor binnenkort alleen nog maar tegen bijbetaling van vijf eurocent, en ook de gehaktbal ontkomt niet aan een vers prijskaartje.

Binnenkort gaan de TU-restaurants er weer eens lekker tegenaan. Vanaf 1 mei prijzen omhoog met gemiddeld acht procent. Gemiddeld dus. Want ben je een koffieleut, een theemuts of een chocolademelkverslaafde, dan komt de prijsverhoging uit op zo’n tien procent.

Vorig jaar mei stegen de prijzen ook al, toen met tien procent. Als oorzaak van de nieuwe verhoging noemt de Facilitaire Dienst behalve de inkoopkosten voor grondstoffen en de loonkosten voor het personeel ook de zogeheten afrekensystemen (de kassa en de chipknipapparatuur). En verder werken de strengere controles op het naleven van wettelijke eisen door de Keuringsdienst van Waren kostenverhogend.

Liep de TU in januari al landelijk voorop door geen betalingen in guldens meer te accepteren, nu stelen de restaurants opnieuw de show met afronding van de prijzen op vijf eurocent. Zelfs de kruidenier die op de kleintjes zegt te letten begint er niet aan. ,,Veel bedrijven in onze branche kiezen hiervoor vanwege de problematiek van het betalen met of teruggeven van muntstukken van een en twee eurocent”, meldt de Facilitaire Dienst.

Een vluchtige vergelijking met de prijzen in een willekeurig commercieel gerund bedrijfsrestaurant in Den Haag laat zien dat het ook anders kan. Ook daar hebben ze te maken met de prijsopdrijvende factoren die de TU heten te teisteren. Toch is de commerciële uitbater (‘in onze branche’) er in geslaagd de prijzen zelfs nog lager te houden dan de TU-prijzen van het afgelopen jaar. Natuurlijk speelt bij een prijsvergelijking ook het element kwaliteit een rol, maar zou het fruit bij de TU (euro 0,40; per 1 mei niet in prijs verhoogd) werkelijk zo veel beter zijn dan het niet afgeronde fruit van euro 0,27 in Den Haag? Een boterham van euro 0,10 was ook voor 1 mei al aan de dure kant, vergeleken met een Haagse van euro 0,07. Natuurlijk, de inhoud van een klein bakje salade kan verschillen, maar voor de prijs bij de TU (euro 1,30) vullen ze in Den Haag (euro 0,79) alvast zo’n driekwart van het volgende.

Wanneer was ook alweer de laatste stufiverhoging met acht procent?

De nieuwe prijslijsten hangen vanaf 29 april in de restaurants en de TU-gebouwen, en zijn vanaf die datum ook te vinden op www.fd.tudelft.nl onder ‘nieuws’.

De kip heeft haar tarieven voor het gekookte ei nog niet verhoogd. Koe daarentegen start de witte motor binnenkort alleen nog maar tegen bijbetaling van vijf eurocent, en ook de gehaktbal ontkomt niet aan een vers prijskaartje. Binnenkort gaan de TU-restaurants er weer eens lekker tegenaan. Vanaf 1 mei prijzen omhoog met gemiddeld acht procent. Gemiddeld dus. Want ben je een koffieleut, een theemuts of een chocolademelkverslaafde, dan komt de prijsverhoging uit op zo’n tien procent.

Vorig jaar mei stegen de prijzen ook al, toen met tien procent. Als oorzaak van de nieuwe verhoging noemt de Facilitaire Dienst behalve de inkoopkosten voor grondstoffen en de loonkosten voor het personeel ook de zogeheten afrekensystemen (de kassa en de chipknipapparatuur). En verder werken de strengere controles op het naleven van wettelijke eisen door de Keuringsdienst van Waren kostenverhogend.

Liep de TU in januari al landelijk voorop door geen betalingen in guldens meer te accepteren, nu stelen de restaurants opnieuw de show met afronding van de prijzen op vijf eurocent. Zelfs de kruidenier die op de kleintjes zegt te letten begint er niet aan. ,,Veel bedrijven in onze branche kiezen hiervoor vanwege de problematiek van het betalen met of teruggeven van muntstukken van een en twee eurocent”, meldt de Facilitaire Dienst.

Een vluchtige vergelijking met de prijzen in een willekeurig commercieel gerund bedrijfsrestaurant in Den Haag laat zien dat het ook anders kan. Ook daar hebben ze te maken met de prijsopdrijvende factoren die de TU heten te teisteren. Toch is de commerciële uitbater (‘in onze branche’) er in geslaagd de prijzen zelfs nog lager te houden dan de TU-prijzen van het afgelopen jaar. Natuurlijk speelt bij een prijsvergelijking ook het element kwaliteit een rol, maar zou het fruit bij de TU (euro 0,40; per 1 mei niet in prijs verhoogd) werkelijk zo veel beter zijn dan het niet afgeronde fruit van euro 0,27 in Den Haag? Een boterham van euro 0,10 was ook voor 1 mei al aan de dure kant, vergeleken met een Haagse van euro 0,07. Natuurlijk, de inhoud van een klein bakje salade kan verschillen, maar voor de prijs bij de TU (euro 1,30) vullen ze in Den Haag (euro 0,79) alvast zo’n driekwart van het volgende.

Wanneer was ook alweer de laatste stufiverhoging met acht procent?

De nieuwe prijslijsten hangen vanaf 29 april in de restaurants en de TU-gebouwen, en zijn vanaf die datum ook te vinden op www.fd.tudelft.nl onder ‘nieuws’.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.