Opinie

Apps – Doodle

Leuk: *****Handig: *****Bediening:*****Prijs: € 0,79Platform: iPhoneDoodle is hip: de kans is zeer klein dat je nog nooit hebt gehoord van een app waar het woord doodle in voorkomt.

Doodle Jump, Doodle Grub, Doodle Fly, Doodle Boat, Doodle Army Boot Camp, Doodle Kart en ga zo maar door.
Doodles zijn krabbels, volgens ‘alwetende bron’ Wikipedia: ‘willekeurige (vaak kleine) tekeningen die zonder vooraf vastgestelde bedoeling gemaakt worden. Veel doodles ontstaan tijdens lessen, vergaderingen of telefoongesprekken’. Welke student heeft zijn collegeblok niet vol staan met doodles?
Met deze app op je iPhone is het dus niet meer noodzakelijk om ongeïnteresseerd je papier in te zitten kleuren, of stiekem de zijkant van je tafel te bekladden tijdens die saaie vergadering. Open Doodle en je hebt een wit vel (van toch zeker wel vier bij zeven centimeter) tot je beschikking om er op los te ‘doodlen’, alsof je nog even snel ontzettend belangrijke zaken op je telefoon moet doen.

Met behulp van vijf verschillende kleuren is het mogelijk om een verjaardagswens te krabbelen en direct vanuit Doodle te mailen. Ook een handgeschreven memo of boodschappenlijstje behoren tot de mogelijkheden omdat je al je doodles op kunt slaan voor later gebruik. Uiteindelijk blijft het toch het leukst om te doodlen ‘zonder vooraf vastgestelde bedoeling’.
‘Apps to impress your friends’, daar hoort Doodle zeker bij volgens de App Store. Echt indruk zie ik mezelf er nog niet mee maken, maar het is een grappige toevoeging aan je app-bibliotheek met een simpele bediening. Wat je nog meer op je iPhone moet hebben ‘to impress your friends’? Hipstamatic om flitsende foto’s te maken, Bump om snel sociale contacten toe te voegen en Shazam Encore om muziek te identificeren.

Interieurprijs
Meubelfabrikant Lensvelt en tijdschrift de Architect reikten dit jaar hun zogenaamde ‘De Lensvelt de Architect interieurprijs 2009’ voor het meest vernieuwende interieurproject uit aan architectenbureau MVRDV en productontwerper Richard Hutten. Zij kregen de prijs voor hun multifunctionele tribune The Why Factory Tribune in de faculteit Bouwkunde. De winnaars werden verkozen uit 84 inzendingen. Zij krijgen een bedrag van 12 duizend euro.

TU-Noord
Acht van de tien plannen die bewoners, VVD en D66 bedachten om het verkeer in TU-Noord terug te dringen zijn door de gemeente afgewezen. Dat schrijft het AD. Het college van burgemeester & wethouders concludeerde na analyse dat ontlasting van de woonwijk TU Noord alleen mogelijk is via een betere ontsluiting naar de zuidkant van de TU-wijk. Daarnaast wil de gemeente onderzoeken of panelen met dynamische route-informatie kan voorkomen dat automobilisten onnodig rondrijden in de wijk.

Afscheidsfeest
Lijm&Cultuur staat binnenkort in het teken van de Friese winter. Die Friese wintersfeer moet een passende ambiance bieden voor het afscheidsfeest van rector magnificus prof.dr.ir. Jacob Fokkema. Het feest vindt op donderdag 17 december plaats tussen 16.00 uur en 21.00 uur. De feestelijke opening is om 16.45 uur. Er zijn nog plaatsen vrij.

www.aanmelder.nl/fokkema

Scootertocht
Student elektrotechniek Frank Teunisse en student technische bestuurskunde Pieter Guldemond rijden mee met de elektrische scootertocht The Road to Copenhagen, een initiatief van energiebedrijf Essent. Ongeveer driehonderd jongeren uit Nederland, Duitsland en Denemarken vertrokken woensdag 2 december vanuit Den Bosch met elektrische scooters naar de klimaattop in Kopenhagen. Daar bieden ze op 15 december aan milieuministers een manifest aan over het belang van duurzaam vervoer. 

Energieprijzen
Het inbouwen van een bacterie-gen in gist leverde microbioloog prof.dr. Jack Pronk (Technische Natuurwetenschappen) de Energieprijs 2009 van chemiebedrijf Dow Benelux op. De gist is nu beter geschikt voor productie van ethanol uit landbouwafval (zie ook Delta 36). Dow stelde de prijs van 25 duizendeuro in voor ‘duurzame ontwikkelingen in de procesindustrie’. Procestechnoloog dr.ir. Elif Genceli won een van de twee Dow Energie Dissertatieprijzen (ter waarde van vijfduizend euro) voor haar promotieonderzoek naar winning van grondstoffen. Genceli, die vorige week ook een Veni-subsidie won, ontwikkelde bij Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen een methode om door koeling zouten te winnen uit een modderstroom. Dat gebeurt in de mijnindustrie nu met verdamping, wat tien keer meer energie kost. Pronk en Genceli ontvingen de prijzen op woensdag 25 november uit handen van Maria van der Hoeven, minister van economische zaken.

Tunnelproef
Elektrostatische verwijdering van fijnstof (PM10) kan de concentratie met 15 procent verminderen. Dat bleek in een grootschalige praktijkproef in de Thomassentunnel (A15 bij Rozenburg). Naar een idee van Bob Ursem (directeur Botanische Tuin, Technische Natuurwetenschappen) werden positief geladen fijnstofdeeltjes door geaarde rekken aangetrokken. De proef is georganiseerd door de TU in samenwerking met BAM. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.