Anderhalve kilometer pilsleiding

Drie studentenverenigingen vieren in 2003 hun lustrum. De Delftsche Studenten Bond heeft het feest inmiddels achter de rug, Virgillianen feesten vanavond nog in Delft en reizen vervolgens naar Praag voor een gala, het Delftsch Studenten Corps treft voorbereidingen aan de Kanaalweg.

/strong>

Voor ‘Celebrations’, het 21ste lustrum van Virgiel, stelde de TU Delft het voormalige gebouw voor analytische scheikunde aan het De Vries van Heystplantsoen beschikbaar. Vanavond wordt daar nog feest gevierd, morgen wordt gehuurd materiaal weggebracht waarna een groot gezelschap van Virgillianen in de bus stapt naar Praag om daar een gala te vieren.

Na het lustrum wordt het pand door huisvester Duwo grotendeels gesloopt om plaats te maken voor woningen. Aanvankelijk moest ook het Delftsch Studenten Corps zijn 31ste lustrum in dat pand vieren, waardoor de aartsrivalen werden gedwongen tot samenwerking. Op de valreep stelde de TU Delft het voormalig laboratorium voor toegepaste natuurkunde en elektrotechniek aan de Kanaalweg 2b ter beschikking.

Is er eigenlijk nog gespiekt bij de concurrentie? ,,Virgiel heeft daar duidelijk iets moois neergezet dus wij hebben natuurlijk goed opgelet”, bekent corpssecretaris Jorre Bonjer. Aan een vergelijking tussen de twee lustra wil hij niet. ,,Wij leggen de nadruk op het feest. Virgiel heeft de inspanningen verdeeld over een feest, een wintersport en een gala in Praag.” Bonjer ziet het lustrum van zijn vereniging als een feest voor heel Delft. ,,Normaalgesproken is de vereniging meer in zichzelf gekeerd. Dit is een project waarbij we heel Delft betrekken via bijvoorbeeld een openluchtconcert.”

Bas Janssen, commissaris terrein van de lustrumcommissie van het DSC steekt een grote sleutel in de toegangsdeur tot een voormalige collegezaal. ,,Deze ruimte wordt omgebouwd tot restaurant, compleet met een aquarium voor kreeften. Verder komen er onder andere een Winterwunderwelt met skihutsfeer, een Boerderie met picknicktafels en in de gangen schilderingen van corpshuizen.”

Waar de Virgillianen een betonvloer lieten wegzagen om in voldoende zaalhoogte te kunnen voorzien, maakt het DSC gebruik van een enorme fabriekshal in het pand. Volgens plan wordt de hal verbouwd tot Woodlane, vernoemd naar een verlaten Londens metrostation. ,,Graffiti op de muur, een metrostel als bar en aan de kraanbaan een plateau voor de dj”, glundert Janssen. ,,Tussen de Woodlane en een ander gebouwdeel komt – als alles goed gaat – de romp van een Fokker 60 te hangen als loopbrug.”

Bedoeling is dat het pand op 31 augustus bezemschoon wordt achtergelaten, waarna het neogotische gebouw uit 1902 wordt verbouwd tot hotel en facility centre. Of de verenigingen over vijf jaar weer zulke prachtige panden kunnen transformeren tot feestpaleizen zal moeten blijken. Janssen verwacht van wel: ,,Zolang de TU haar faculteiten verplaatst en oude gebouwen verlaat, kunnen wij in de leegstaande panden mooie feestjes organiseren.”

Om van 4000 m2 gebouwvloer een feestelijk landschap te maken gebruikte K.S.V. Sanctus Virgilius onder andere 4500 kilo cement, 8000 m2 plaatmateriaal, 800 m2 gipsbeton, 66.000 schroeven en 650 liter kit. Het aantal lustrumfeestgangers schat de vereniging op 15.000, de bierconsumptie op 50.000 liter Bavaria.

‘XXXtreem’, het lustrum dat het Delftsch Studenten Corps in 1998 vierde, leverde de volgende facts and figures op: 1,8 miljoen gulden omzet dankzij 531.820 verkochte muntjes waarmee 56.281 liter Heineken, 15.362 liter fris en 1455 liter sterk werden besteld in 328.000 krakglazen. Voor de verbouwing van de voormalige TU-bibliotheek gebruikte de vereniging onder andere twaalf kilometer steigerbuis, 2500 m2 gipsplaat, 2000 liter verf, tachtig kuub gasbetonblokken, dertig kuub strandzand en anderhalve kilometer pilsleiding.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.