Denk en praat mee over de Amsterdamse Schommelpont

Steeds meer mensen wonen er in Amsterdam-Noord, maar pontjes blijven de meest gebruikte vorm van oeververbinding. Discussies over capaciteitsvergroting over het IJ beperken zich tot meer bruggen en tunnels. Ingenieur Paul van Milligen (81) ergert zich daaraan. Hij kwam enkele jaren geleden met een spectaculair ontwerp voor een schommelpont. Zelf spreekt hij van, iets gewaagder, een ‘Swingerset’.

Het Parool omschreef de (denkbeeldige) ervaring als volgt: ‘Met misschien wel vijfhonderd man tegelijk in een goudkleurige, titanium capsule over het water van het IJ scheren, hangend aan kabels met een lengte van honderd meter. Het is een kabelbaan, maar dan veel lager. Energiezuinig, want deze sprong over het IJ wordt voortgedreven door de zwaartekracht: het schommelprincipe.’

Schets Schommelpont
Schets van de schommelpont. (Beeld: Paul van Milligen)

Het ontwerp doet menig ingenieurshart sneller kloppen, maar er leven ook talloze vragen over veiligheid, haalbaarheid, kosten en risico’s. TU-alumnus Daniël van Duijn organiseert op 21 november bij het AMS Instituut op het voormalig Marineterrein in Amsterdam een discussiebijeenkomst hierover. ‘Ik wil wat mensen bij elkaar trommelen om het ontwerp kritisch door te lichten. Het lijkt me erg leuk om daarbij knappe koppen uit te nodigen van mijn Alma Mater’, schreef hij Delta.

  • Op de bijeenkomst van donderdag 21 november 2024 tussen 15.00 en 17.00 uur zal ontwerper Paul van Milligen zijn ontwerp toelichten bij AMS Institute, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam. Schrijf je in en denk en praat mee.

Comments are closed.