Campus

Zwoele zomerherinneringen

‘Vroegah’ was alles beter. Toen schreven we nog in dagboeken en hielden we er penvrienden over de hele wereld op na, met wie we daadwerkelijk inhoudelijk communiceerden. Maar joh: gooi daar een hightech sausje overheen, en je hebt twee apps waar de gemiddelde romanticus zijn vingers bij aflikt.


 


’t Is weer voorbij, die mooie zomer. En wat was ze leuk hè, dat exotische meisje op vakantie. Jammer dat iedereen kan meelezen als je sappige herinneringen met haar ophaalt via Facebook. Oké, je kunt e-mailen, maar dat is zo weinig interactief. Grijp toch maar naar je telefoon, want de app YongoPal brengt je in contact met mensen over de hele wereld. Een knipoog naar de penvrienden van vroeger, maar met een stevige 2011-saus: via een chatscherm voer je gesprekken met een diepgang waar de gemiddelde What’sapper van te kijken staat. Met dito traagheid trouwens, want dat valt nog wel even op deze app aan te merken.


En zou je je hartzeer zodra ze je dumpt normaal gesproken op een sociale netwerksite uiten; nu is er gelukkig Flava. De app is eigenlijk niets meer dan een digitaal dagboek, maar dan wel met een stuk meer features dan in de jaren tachtig. Zo kun je er behalve je verhalen, ook foto’s plaatsen. Vervolgens leuk je de boel op met links en locaties et voilà: je hebt een dagboek om nooit te vergeten. Wel even oppassen dat het niet heel anno nu vreselijk gehacked wordt, want dan is in plaats van alleen je irritante zusje van vroeger, meteen de hele wereld op de hoogte. Aan de andere kant: de app ziet er zo prachtig uit, dat zelfs de ergste naked truth er toch nog stukken mooier uitziet. Kopen!

“Schijnheiligheid is troef”, fulmineert VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. Hij stelt vast dat de financiering per student daalt, dat er geen geld beschikbaar is om de salarissen op peil te houden en dat er miljoenen euro’s minder aardgasbaten naar kennis en innovatie gaan. Daarnaast is een aantal toegezegde subsidies verlaagd.

Volgens de VSNU krijgen de geesteswetenschappen in 2011 slechts tien miljoen in plaats van de beloofde vijftien miljoen euro extra. Het alfa-gamma-onderzoek moet het met 36 miljoen euro minder doen en voor de verbetering van het studiesucces heeft het kabinet in 2011 geen 21 maar 14 miljoen euro over.

Ook de studentenorganisaties zijn teleurgesteld in de onderwijsbegroting. Volgens de LSVb krijgen de hogescholen en universiteiten honderd miljoen euro minder dan beloofd. “Met deze begroting doet het kabinet er niks aan om op te klimmen naar de top vijf van mondiale kenniseconomieën, waar de politiek de mond vol van heeft”, aldus voorzitter Sander Breur.

Zijn ISO-collega Guy Hendricks meent dat de begroting de uitvoering van de Veerman-agenda bemoeilijkt. “De tijd van mooie woorden kennen we, het wachten is op echte investeringen.” Hij vestigt zijn hoop op het volgende kabinet.

Dat doet ook de HBO-raad, die de begroting voor 2011 niet zo verrassend vindt. Aangekondigde bezuinigingen voor 2012 maken de op de raad weinig indruk. “Wij wachten liever op de plannen van een nieuw kabinet”, zegt een woordvoerder. “Want het huidige demissionaire kabinet heeft niets over 2012 te zeggen. We verwachten dat er tegen die tijd weer geïnvesteerd zal worden.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.