Opinie

Zwanenmeer

Den Haag wil in 2018 de culturele hoofdstad van Europa worden. Een gedurfd plan, want de stad achter de duinen schittert door afwezigheid op de wereldranglijst van Best Cities.

Het ontbreekt aan een culturele instelling van wereldklasse. De gemeenteraad stuurt daarom aan op het samengaan van het Nederlands Dans Theater, het Residentieorkest en voetbalclub ADO. Zo’n fusie creëert namelijk in één klap een uitgaanscentrum van internationale allure. Het sterk complementaire profiel van de drie instellingen biedt bovendien een voedingsbodem voor interessante kruisbestuiving. Denk bijvoorbeeld eens aan een wave door de Anton Philipszaal. Dat is een mooie combinatie van publieksparticipatie en bejaardengymnastiek. Ook kunnen voetballers worden ingezet bij het NDT. De middenvelder Lex Immers is niet alleen vocaal begaafd maar springt ook minstens een meter hoog. Hij zal uitstekend tot zijn recht komen in een moderne choreografie van het Zwanenmeer. Op hun beurt kunnen NDT-danseressen weer zorgen voor een sprankelende cheerleaderact in het voetbalstadion. Bovenal zal klassieke muziek een heilzame werking uitoefenen op de voetbalwereld. Spreekkoren vanaf de tribune kunnen veel effectiever ten gehore worden gebracht onder begeleiding van een professionele dirigent. De bekende Haagse bariton Brulman repeteert momenteel met supporters uit het vak Midden-Noord op een variatie van de Carmina Burana, waarbij het gedicht ‘O Fortuna velut luna’ is hertaald naar de arbiter aubade ‘Penis caninus est’. Daarnaast wordt hard gewerkt aan een klassieke orkestratie van de lofzang op Hamas, een nogal delicate zaak.



De belangrijkste stap op weg naar een fusie is natuurlijk het kiezen van de naam en van de directeur. De naam die circuleert, is InDenHaag en de profielschets voor de directeur vermeldt expliciet dat deze voeling moet hebben met muziek en met jongeren. Men denkt aan een diskjockey. Is dat geen kolfje naar de hand voor onze eigen DJ van den Berg? Onder zijn bezielende begeleiding swingt Den Haag straks naar de top! 

Maar wie krijgt de portefeuille hoger onderwijs in handen? Dat hoeft niet de minister zelf te zijn. Aankomend premier Rutte was zelf ooit staatssecretaris van hoger onderwijs, en geen minister.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.