Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Campus

Zuipende hoogleraren

Dacht jij dat je de alledaagse dingen wel onder de knie had? Lars en HP verbeteren de techniek van alles en niets uit het studentenleven.

Na de afgelopen twee tentamenweken is het tijd voor iets anders. Net als jij, zijn wij het ook meer dan zat. En om zat te worden is er bier nodig. Want bier zorgt voor een sociaal leven aan de bar en minder stress.

Als er een activiteit is in het leven van studenten die veel tijd kost, dan is het wel bier drinken aan de bar. Een bezigheid die meestal na het afstuderen snel minder wordt, tenzij je een Belg bent. Want voor elke driehonderd zuiderburen is er een stamkroeg, terwijl wij kaaskoppen de kroeg met zo’n 1200 man moeten delen. Daarnaast drinken de Belgen per inwoner vijftien liter bier per jaar meer dan wij Hollanders.

Een land waar ze pas echt weten hoe je bier moet drinken is Slowakije. Daar drinkt men ruim 132 liter de man per jaar en soms ook echt uit bittere noodzaak. Zo heeft een Slowaak zichzelf afgelopen winter uit zijn ingesneeuwde auto weten te bevrijden door zichzelf letterlijk een weg te pissen door de metershoge sneeuw. Hij had hier slechts zestig flesjes bier voor nodig, die hij toevallig nog achter in de auto had liggen.

Flesjes bier drinken we thuis, glazen bier aan de bar en uit plastic drinken we als het echt niet anders kan. Tenminste, dat doen mannen, de meeste vrouwen drinken wijn. Om vrouwen gemakkelijker bier te laten drinken heeft men in Engeland het eerste vrouwvriendelijke bierglas uitgevonden. Het lijkt op een wijnglas, het is smal en hoog en er kan achttien centiliter in. Ook voor vrouwen is er dus geen excuus meer.

We kunnen bier kopen, maar waarom zouden we het niet zelf kunnen brouwen? Om bier te brouwen zijn veel verschillende dingen nodig. Daarom is er speciaal voor degene die wél willen brouwen, maar niet willen nadenken, de zogenoemde bierkit samengesteld. Dit kant-en-klare pakket is voorzien van alle benodigdheden om zelf bier te brouwen. Wil je de hele maand dronken zijn, dan lukt dit niet zonder accijns te betalen over je zelf gebrouwen goudgele rakkers.

We mogen ongeveer honderd liter per maand brouwen zonder dat we er accijns over hoeven te betalen. Honderd liter of minder brouwen zou zinloos zijn, aangezien de accijns op bier ongeveer 3,6 procent van de prijs is. Mocht je toch gevrijwaard van accijns willen zijn, dan kun je beter terug reizen in de tijd. Vroeger was het pas echt goed geregeld. Studenten en hoogleraren waren rond 1575 vrijgesteld van accijns op alcohol. Opvallend is dat juist de hoogleraren de grote alcoholisten waren en destijds fel tegen afschaffing van deze vrijstelling waren. Zo zie je maar: tijden veranderen, mensen niet.

(Foto: Lars en HP)

Na de afgelopen twee tentamenweken is het tijd voor iets anders. Net als jij, zijn wij het ook meer dan zat. En om zat te worden is er bier nodig. Want bier zorgt voor een sociaal leven aan de bar en minder stress.

Als er een activiteit is in het leven van studenten die veel tijd kost, dan is het wel bier drinken aan de bar. Een bezigheid die meestal na het afstuderen snel minder wordt, tenzij je een Belg bent. Want voor elke driehonderd zuiderburen is er een stamkroeg, terwijl wij kaaskoppen de kroeg met zo’n 1200 man moeten delen. Daarnaast drinken de Belgen per inwoner vijftien liter bier per jaar meer dan wij Hollanders.

Een land waar ze pas echt weten hoe je bier moet drinken is Slowakije. Daar drinkt men ruim 132 liter de man per jaar en soms ook echt uit bittere noodzaak. Zo heeft een Slowaak zichzelf afgelopen winter uit zijn ingesneeuwde auto weten te bevrijden door zichzelf letterlijk een weg te pissen door de metershoge sneeuw. Hij had hier slechts zestig flesjes bier voor nodig, die hij toevallig nog achter in de auto had liggen.

Flesjes bier drinken we thuis, glazen bier aan de bar en uit plastic drinken we als het echt niet anders kan. Tenminste, dat doen mannen, de meeste vrouwen drinken wijn. Om vrouwen gemakkelijker bier te laten drinken heeft men in Engeland het eerste vrouwvriendelijke bierglas uitgevonden. Het lijkt op een wijnglas, het is smal en hoog en er kan achttien centiliter in. Ook voor vrouwen is er dus geen excuus meer.

We kunnen bier kopen, maar waarom zouden we het niet zelf kunnen brouwen? Om bier te brouwen zijn veel verschillende dingen nodig. Daarom is er speciaal voor degene die wél willen brouwen, maar niet willen nadenken, de zogenoemde bierkit samengesteld. Dit kant-en-klare pakket is voorzien van alle benodigdheden om zelf bier te brouwen. Wil je de hele maand dronken zijn, dan lukt dit niet zonder accijns te betalen over je zelf gebrouwen goudgele rakkers.

We mogen ongeveer honderd liter per maand brouwen zonder dat we er accijns over hoeven te betalen. Honderd liter of minder brouwen zou zinloos zijn, aangezien de accijns op bier ongeveer 3,6 procent van de prijs is. Mocht je toch gevrijwaard van accijns willen zijn, dan kun je beter terug reizen in de tijd. Vroeger was het pas echt goed geregeld. Studenten en hoogleraren waren rond 1575 vrijgesteld van accijns op alcohol. Opvallend is dat juist de hoogleraren de grote alcoholisten waren en destijds fel tegen afschaffing van deze vrijstelling waren. Zo zie je maar: tijden veranderen, mensen niet.

(Foto: Lars en HP)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.