Campus

Zomer zorgt voor vermaak

De zomer staat voor de deur. En ha, die deur doe ik maar al te graag open. Want zomer betekent zon, en zon betekent festivals en buiten spelen! Hier een aantal aanraders voor deze zomer die ik zelf reeds bezocht heb of ooit nog zou willen bezoeken.

Eén ding is zeker: ook als je niet op vakantie gaat, is vervelen onnodig deze zomer.

Als je van popmuziek houdt, zul je waarschijnlijk Pinkpop bezoeken dit weekend. Voor de mensen die nog nooit van Pinkpop gehoord hebben: ga erheen! Het is een geweldig festival. Ook dit jaar zijn de hoofdacts niet de minste, zo staan Green Day, Rammstein, The Prodigy en ja, ook Pink op het podium. Na afloop ben je in ieder geval een roze hoedje rijker en wellicht ook een geweldig weekend, want Pinkpop staat garant voor veel plezier. (28 t/m 30 mei, Landgraaf, vanaf 75 euro, www.pinkpop.nl)
Voor een dagje in het park vertoeven, is het festival Rockin’Park uitermate geschikt voor de muziekfans. Op dit eendaags festival zullen ook dit jaar grote namen optreden, waaronder Pearl Jam. (27 juni, Goffertpark in Nijmegen, vanaf 69 euro, www.rockinpark.nl)
Naast pop en rock is er natuurlijk ook nog jazz. Het North Sea Jazz Festival is voor jazzliefhebbers een echte aanrader. Zo komt de grootste artiest op aarde, Stevie Wonder, even langs. Er hangt wel een prijskaartje aan, maar dan heb je ook wat. (9 t/m 11 juli, Ahoy Rotterdam, vanaf 80 euro, www.northseajazz.com)

Voor de arme studenten zijn er gelukkig ook nog de lokale goedkopere festivals. Zo heb je bijvoorbeeld het Young Art Festival, een festival met muziek, maar ook met kunst in allerlei vormen. Elk jaar is het groter en beter, daarom staan dit jaar onder andere Go back to the Zoo en Caro Emerald op het podium. Bijkomend voordeel: dit festival is geheel gratis. (16 en 17 juli, Park Westerhout in Beverwijk, gratis, www.youngartcircus.com)
Genoeg festivals bezocht? Of houd je meer van actief zijn? Als sportieveling kun je de zee opzoeken. Nee, niet om te kitesurfen, gewoon surfen of te frisbeeën (hoewel dit allemaal ook leuk is), maar om te blokarten. Blokarten is met een karretje op het strand zeilen. Heel erg gaaf om te proberen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook gewoon een leuk dagje strand van maken! (de hele zomer, Wijk aan Zee, vanaf 25 euro, www.hotzone.nl)

Voor studenten die slechts lokale festivals hebben bezocht en dus geld over hebben is parachutespringen een leuk uitje. Parachutespringen kan prima op Texel. Het is wel megaduur, maar het is dan ook een unieke ervaring. Wie wil er nu niet vanuit een vliegtuigje springen, een vrije val maken en vervolgens keihard landen op onze aarde om naar het ziekenhuis afgevoerd te worden? Afgezien van dat laatste kun je er ook gelijk een kleine mini-break op Texel van maken, want Texel bevat ook nog prachtige stranden en natuur. (de hele zomer, Texel, vanaf 200 euro, www.paracentrumtexel.nl)

Na al die adrenaline door je lijf, is gewoon wandelen in de natuur die Nederland in overvloed bezit ook een idee. Ga heerlijk picknicken. Zo heb je de duinen, de Veluwe, de Biesbosch waar je heerlijk tot rust kunt komen na al die festivals en sportieve activiteiten. Wandelen kan altijd, overal en voor niks.
Verveel je je nu nog, doe dan iets wat je anders nooit zou doen. Lees een boek. Gewoon op je gemakje, ongedwongen. Lees eindelijk de grote klassiekers, lekker in je achtertuin en word heerlijk bruin. Laat de vakantie lekker voorbijgaan, want voor je het weet, mag je weer met je neus in de echte boeken. Voor je het weet, slaan de collegedeuren alweer achter je dicht, zegt de herfst ‘hier ben ik’ en begint de pret weer inclusief regen, kou en stapels stof om te leren.

Het begon allemaal zo’n veertien miljard jaar geleden met een knal, een geweldige rotklap waaruit alles ontstond: ontelbare flarden, wolken, brokken en brokjes die met een enorme snelheid uiteengeslingerd werden en onvermijdelijk ook zo hard met elkaar in botsing kwamen dat de stukken er vanaf vlogen, die soms in de baan kwamen van andere brokstukken en heel langzaam afkoelden zodat er een korstje op stolde, met een laagje eromheen dat net niet te warm was en net niet te koud, waar eerst heel lang helemaal niets gebeurde behalve een boel geborrel en gepruttel, maar waar na lang wachten en dankzij uiterst toevallige omstandigheden uiteindelijk uit levenloze materie iets unieks ontstond, leven, nieuw en fris, dat aarzelend ontlook maar zich al snel vermenigvuldigde en een gekrioel van jewelste veroorzaakte dat complexer werd, en op den duur zo divers dat alleen nauwe verwanten zich nog met elkaar konden vermenigvuldigen, waarbij uiteindelijk, na nog veel langer wachten, jij geboren werd uit de samensmelting van twee nauw verwante en toch unieke wederhelften, en ook jij aanvankelijk slechts krioelde en hulpeloos aan de borst lag maar al snel opgroeide en met veel vallen en opstaan zelfstandiger werd en verstandiger ook, omdat je na ging denken over wie je was en waar je vandaan kwam en waar het naar toe moest bovendien, waarbij je je verwonderde over jouw rol in het geheel en de betekenis van dat alles, maar je, hoezeer je ook zocht, piekerde en ter discussie stelde, geen definitief punt in de zin van je leven kon ontdekken, noch in de oorsprong, dat allereerste begin, die twee unieke wezens, en eerder nog dat gekrioel, en nog weer lang daarvoor die rotklap en dat ene uiterst toevallige moment waarbij iets uit niets voortkwam, noch in het onvermijdelijke eindpunt, de dood, de onkenbare maar onherroepelijke einder, jouw omega, waarvan je wel wist dat het er ooit van zou komen maar geen idee had hoe en wanneer, waar alles wat zin had weer zou vervallen tot flarden, wolken, brokken en brokjes die opnieuw met elkaar in botsing zouden komen tot God weet wanneer omdat lang voordat het einde in zicht komt het begin alweer is vergeten, totdat uiteindelijk, ten einde raad, moe van de vragen en moe van het leven, het besef zich aan je opdrong dat de zin van je leven zich juist openbaart in de afwezigheid van een punt, dat de zinsvraag zich ontvouwt in het onafgebroken en onherroepelijk heen en weer pendelen tussen begin en eind, volheid en leegte, in de niet aflatende spanning tussen de ervaring van betekenis tegen de achtergrond van een onbenoembare, onafwendbare, onmetelijke oneindigheid, want eindigt de zin van je leven, alle overwegingen ten spijt, niet noodgedwongen met een vraagteken?

Daan Schuurbiers is onderzoeker bij de werkgroep biotechnologie en maatschappij.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.